Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските "Северняци" с предложение за съвместна работа със сръбски хореограф

| обновено на 30.03.18 в 09:08
16
Снимка: ФС Северняци
Пъстрота, настроение и емоции- това беше концертът за шестия рожден ден на Фолклорна студия "Северняци". Преди седмица 85 танцьори от четирите формации на "СЕВЕРНЯЦИ" показаха красотата на българския фолклор.  Под ръководството на Ерик Петров, във Фолклорната си плетеница те представиха четири нови танца и танци от Тракия, Шоплука и от Северняшката фолклорна област. В продължение на 90 минути в препълнената Спортна зала на Видин зрителите се насладиха на майсторските изпълнения, Деница Милифонова им показа красотата на българската народна песен, а аплодисментите не стихваха.

На концерта си "Северняци"  имаха много скъпи и специални гости от Сърбия. Без да се плашат от снега и усложнената метеорологична обстановка, те пропътуваха 500 км и със сигурност дълго ще помнят това, което видяха.

"Концертът беше феноменален, децата бяха прекрасни. Вижда се, че организацията е на ниво, всички танци бяха свързани, а танцьорите бяха в пълен синхрон... Никъде нямаше паузи и излишни движения... Не случайно дойдохме от 250 километра... Харесва ни вашия стил, харесва ни и това, че като формация сте задружни и изпълнителни, а като хора не сте надменни и арогантни, съвсем обикновени и весели сте. Чувства се, че във формацията има любов и разбирателство...  Малките деца, обаче, ме впечатлиха особено много, хореографията им беше завладяваща, особено една двойка имаше- момченце и момиченце- движенията им бяха толкова координирани- все в тях гледах..."-
това призна Дарко Филипович- председател на Фолклорно сдружение "Коло Чезе" в Смедеревска паланка. Снимка

Първата среща на Дарко Филипович със "Северняци" е през септември миналата година, когато формацията участва във Фолклориадата в Смедеревска паланка. Сега той е твърдо убеден, че това е началото на едно приятелство и сътрудничество, и се надява това да се превърне в традиция.  

"Предложих на Ерик един уикенд да дойда във Видин и да направим хореография- няколко танца от Сърбия или Шумадия, и когато имате концерт, ще ви предоставя носии, за да ги играете. А когато дойдете на нашия фестивал, ще покажете вашите танци... Можем да правим и съвместни концерти... Това може да се превърне в традиция..."


Съвсем приятелски и чистосърдечен беше и поздравът на Дарко- към Ерик Петров и към танцьорите:

"Каквото и да му пожелая, ще е малко- добър е, чудесен е, самата публика показа кой е Ерик Петров... На танцьорите пожелавам много успехи в работата и да продължим да се виждаме...."

Някак си естествено дойде и поканата за участие на Северняци във второто издание на Фолклориадата това лято в сръбския град Пожаревац. Иначе календарът с изяви на студията е наситен. Това, което предстои най-рано, е участието на две групи от севернячетата на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана в края на април. Следва традиционното вече Голямо хоро, което организират във Видин в навечерието на 24 май. През юни две групи от малките "Севернячета" ще участват във фолклорен фестивал в Охрид, големите "Северняци"- от студията и от Работилницата за хора, ще представят България на международен фестивал в Зайчар. В края на юли танцьорите ще се явят на конкурса "Златен прах" в Челопеч, а в края на август ще покажат вълшебството на българския фолклор на международен фестивал в Будва, Черна гора. Вече започнаха и участията на "Северняци" в празници, организирани от читалищата от Северозапада. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40