Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с аутизъм


Днес е Международният ден на хората с аутизъм.

По  инициатива на ООН, на 2 април се отбелязва Международният ден на хората с аутизъм. В момента едно на всеки 150 деца по света се ражда с аутизъм. При децата с този проблем освен затрудненията в общуването се наблюдават нарушения в говора, жестикулирането и възприятието, както и намален интерес към заобикалящия ги свят. От начина, по който се отглеждат и обучават тези деца, до голяма степен зависи дали те ще бъдат пълноценни личности или ще прекарат живота си в изолация.

В Плевен вече две години работи уникален за България музикален кабинет за деца с аутизъм, в който се прилага методът ДОЛЧЕ.

Д-р Анжелина Генчева е педиатър, неонатолог. Преди две години тя създаде първия и единствен до момента в страната музикален център към болница АВИС МЕДИКА, в който по метода ДОЛЧЕ се работи с деца аутисти. Какво представлява методът, чието име ДОЛЧЕ е термин от музиката и означава начин, по който трябва да бъде изсвирено едно произведение - нежно, спокойно,сладостно, с удоволствие.

Д-р Генчева допълва:

"Продължава да се увеличава чистотата на това състояние, защото не е определено точно като заболяване и съответно няма лечение за него. Много се пише, но не бих казала, че се знае повече. Набляга се на алтернативните методи за подпомагане".

Цялото интервю с д-р Анжелина Генчева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!