Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко ще похарчим за великденската трапеза?

Снимка: БГНЕС

Наближава Възкресение Христово - Великден, един от най-светлите християнски празници. Неделима част от празничния ден е и трапезата. На нея задължително е присъствието на яйца и козунак, но неотменно трябва да присъстват обредни хлябове и агнешко месо. Ако някой се чуди защо точно агнешко- свързано е с факта, че в деня на Възкресението на Исус в жертва е било пренесено агне. Зелените салати пък са предпочитаната комбинация с агнешкото. За десерт се правят сладки с различни форми и цветни декорации, както и различни сладкиши. И когато съберем всичко това, можем да си направим равносметка: колко ще ни струва празничната трапеза за най-светлия християнски празник? 


В търсене на отговор на този въпрос, проверихме цените на пазара във Видин и в големите супермаркети. Цената на козунаците е различна в зависимост от пълнежа и добавките като локум, шоколад и ядки - тя варира между 1.70 и 3.20 лева за брой. Ако трябва да осредним, пригответе си малко над 2 лева за един козунак. Зеленото на масата ще ни излезе около 2.20 за семпла салата от лук, репички и марули. Салатата би се оскъпила, ако добавите краставици, които вървят около 4 лева за килограм. Цената на доматите е между 2.50 лв и 3.50 лева. Яйцата вървят между 29 и 30 стотинки за брой в зависимост дали ги купувате от магазин или от производител, което означава, че за кора яйца ще са ви необходими минимум 8 лева. Цените на агнешкото са далеч по-сериозни: между 11 и 15 лева. Ако сте решили сами да си омесите козунак или да изпечете великденски сладки и кифлички, това ще оскъпи трапезата ви още. Най-евтината боя е 0.60 лв, а някои видове се предлагат и за 3 лева. На трапезата се слага вино или ракия, което допълнително ще увеличи разходите ви.


Простите сметки, които никога не излизат правилни са, че за около 50-60 лева може да се спретне една прилична трапеза в случай, че сте двучленно семейство. Но да не забравяме, че някои семейства имат повече членове, гостуват и приятели. Така че, великденският пазар може да доближи 100 лева или дори да ги надхвърли, защото Великден е 4 дни, повечко месо, някой сладкиш, сезонът е на зелените салати, които вървят с ракия, а агнешкото- с вино.


Попитахме видинчани колко ще им струва великденската трапеза, колко са склонни да похарчат, какво ще сложат на трапезата си и дали ще се лишат от нещо:


"Ние сме двама души и тази година сме спрели избора си на агнешко, което е около 13-14 лева за килограм. Ще сложим на трапезата яйца и козунаци, които ще направя аз. Около 60 лева ще похарчим", каза жена, която ще празнува единствено със съпруга си. Друга добави, че "засега не мога да кажа колко ще изхарча. Аз самата винаги си меся козунак за празника. На трапезата винаги трябва да има яйца и някакво месо." Повечето видинчани залагат на традиционното и осъзнават колко ще им струва великденската трапеза: 

"Според бюджета, но около 100 лева и може би малко отгоре. Важно е да ги има най-важните неща на трапезата." Други не се лишават, но са наясно, че великденският обяд е скъп: 

"Залагаме на традиционните неща винаги. Агнешкото и козунаците са задължителни. Яйцата боядисвам, после меся козунак. Колко харчим е различно, но хората се простираме според чергата. Със сигурност една великденска трапеза струва над 60 лева, особено ако не си произвел нещо домашно." Както хората се простират според чергата си, така и не всеки път стигат средствата за всичко: 

"Традиционните неща ще сложа на трапезата, така че около 50-60 лева вероятно е равносметката. Лишаваме се, разбира се." Пенсионери се възмущаваха: 

"Дадоха ни 40 лева добавка и всичко отиде за агнешко. Вижте какви заплати получават политиците, а после погледнете и какво ни дават на нас", а други описаха скромен празник: 

"Моята трапеза е кокошка, два козунака и един картон яйца."  Други пък не жалят средства:


"Колкото искам, толкова ще дам, защото мога да си го позволя."


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40