Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руди и неговите „Линии до Опашки“

Радослав Нинов-Руди
Снимка: Мария Христова

Живописни платна в големи размери и елементи от скулптурни предмети – така изглеждат „Линии до Опашки“ на Радослав Нинов – Руди, които вече можете да видите в галерията за съвременно изкуство UniCredit Studio.

Изложбата, която ще бъде част от обновеното галерийно простраство до 21 април, кара зрителитя да си зададе един конкретен въпрос – линията ли следва опашката, или опашката гони линията. Творбите на Радослав са на границата между категоричната фигуралност и пълната абстракция. За това говори и направената от него „артистичната книга“, която също е част от изложбата. В нея се преплитат дигиталната игра с образите и символичният текст на Уил Нарби „Джъд и Кофа“, от който Радослав черпи вдъхновение.
Руди е носител на наградата за полет в изкуството на фондация „Стоян Камбарев“, която включва реализацията на тази изложба. Завършил е изящни изкуства в университета „Голдсмитс“ в Лондон.
Може би това е и причината в творбите му да се забелязва една лекота и безгрижност, която може да се проследи в ранните комикси от началото на XX век, предимно в САЩ и Великобритания. Тази есен пък Радослав ще продължи образованието си в училището по изкуства „Щедел“ във Франкфурт, Германия. Засега обаче той все още е в София и има много поводи да хване четката. А какъв е пътят от линните до опашките, чуйте в итервюто.

Повече за „Линии до Опашки“ и отворените пространства на Радослав Нинов можете да разберете и в рамките на ART MEETS – срещи със съвременни творци от различни области – тази вечер от 19 часа в Move.BG.
Този път в неформален разговор публиката ще се срещне с кураторката Стефка Цанева, която ще говори за дългосрочния си проект "Нещо свое, нещо ново, нещо назаем, нещо синьо", както и със самия Радослав Нинов – Руди.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!