Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осъзнатият път от фитнес залата до биофермата

10
Снимка: Личен архивОвощни градини- нови, и стари- наследени и подмладени, оранжерия с първа реколта пресни зеленчуци, малък трактор- това е "богатството" на Калин Лозанов. Той е млад фермер от видинското село Покрайна. Допреди две години е бил фитнес инструктор и собственик на фитнес зала. Признава, че до момента на "пробуждането" си не е разпознавал плуг и фреза, случайно е открил, че земята му дава енергия, а земеделието осмисля живота му.


"Не съм се занимавал със земеделие допреди две години, когато бях на гроздобер при приятел във Винарово. Там за първи път усетих тръпката да съм близо до земята... Имах наследени земи и започнах- разпродадох фитнес уредите и инвестирах в уреди за агрофитнес мероприятия..."-
връща се към началото Калин.

Стопанството поддържа заедно с баща си, в "бумащината" помага съпругата. "Аз съм общак"- шегува се Калин.

Марули, лук, чесън, спанак, копър - това е засадил в оранжерията си. Всичко се отглежда по естествен начин. Засадил е зеленчуци и в собствената си градина, и в градините на съседите- за да не пустеят...


Калин не е агроном, но се учи в движение как да се справя с някои вредители- ползва и опита на бабите в Покрайна. Не се оплаква от това, че времето му е погълнато от грижата за 11 дка орехи,  13 дка стари подмладени ябълки и сливи,  5 дка нови сливови насаждения и вишнева градина. Плановете му са доста смели, защото вече обмисля как ще си направи цех за производство на сокове, конфитюри и ябълков оцет.

Калин е на 36 години. Не се плаши от ръчния труд и казва, че с агрофитнес поддържа формата си... Добрата физическа форма е едната страна на монетата, по-важното е, че е убеден, че е поел по правилния път, това, което върши, му доставя удоволствие, а в работата си намира спокойствие. Радва се на всеки откъснат плод или зеленчук и иска до достави тази здравословна радост на всички. И прави всичко с ясното съзнание, че е поел по правилния път.   

Галерия

Вижте още

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26

Ваксинирането във Видин ще продължи по списък

Втората пратка от 25 000 дози ваксини пристигна в България. Предстои да бъдат предоставени количества от ваксините на Регионалните здравни инспекции в страната след предварителна заявка и по график.  От първия етап на ваксинирането 250 ваксини срещу COVID- 19 пристигнаха в Северозапада в края на декември и са поставени на работещи на първия..

публикувано на 05.01.21 в 17:05

От 25 декември избираме "Дърво с корен" за 2020 година

Приключиха номинациите за конкурса "Дърво с корен" за 2020 година. Организаторите от фондация "ЕкоОбщност" са получили 22 редовни номинации. Повечето са за вековни дървета. Преобладават предложенията за дъбове. Претендентът от Северозапада е зимен дъб на 390 години, който расте в землището на някогашното село Калиманица, общ...

публикувано на 24.12.20 в 14:40