Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на хората с увреждания обсъждат със здравния министър промените в медицинската експертиза

| обновено на 13.04.18 в 09:45
Снимка: БГНЕС

Представители на организациите на хората с увреждания ще се срещнат днес със здравния министър Кирил Ананиев. Срещата е насрочена за 10.00 часа. В нея ще участва и вицепремиерът Валери Симеонов

Ще бъдат обсъдени промените в медицинската експертиза, които бяха една от причините за националния протест на хората с увреждания. 

След протеста Министър Ананиев обяви, че ведомството му изтегля промените и че започва разговори с организациите на хората с увреждания по тях. 

Родители на деца и лица с увреждания ще излязат на шести национален протест на 18-и април. Най-малко 20 организации ще подкрепят протеста с настояване да се гарантират лична помощ и нови политики по уврежданията. За последните подготвяни промени протестиращите родители заявяват, че искат изцяло нова концепция. 

Според тях е необходимо е да се въведе нова система за оценка на увреждането, която да отчита  потребностите на човека, за да може той да се включва в общността – в детската градина, в училището и в университета, на пазара на труда. Майките настояват да се въведе личен бюджет, с който да се финансират всички потребности на хората с увреждания. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бисер Петков: Парите за хората с увреждания няма да се намаляват

Хора с увреждания излязоха на национален протест пред Министерския съвет. Те настояват управляващите да приемат справедлива реформа в системата на ТЕЛК с тяхно участие. Хората с увреждания искат модерно здравеопазване, достъпна среда, адекватно..

обновено на 11.04.18 в 15:04

Бойко Борисов: Реформите нямат за цел да ощетяват хората с увреждания

Премиерът Бойко Борисов благодари на организациите на хората с увреждания за това, че ще обсъждат с министрите на здравеопазването и на социалната политика предстоящите реформи в ТЕЛК системата. По-рано хора с увреждания протестираха пред..

публикувано на 11.04.18 в 12:51

Концепцията за оценката на работоспособността в сегашния и вид ще бъде замразена

Концепцията за оценката на работоспособността в сегашния и вид ще бъде замразена. Това стана ясно след среща на вицепремиера Валери Симеонов и социалния министър Бисер Петков с представители на организациите на хората с увреждания ден след протеста им пред..

публикувано на 12.04.18 в 19:41