Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Композиторът Стефан Драгостинов: Нямам време за губене

Винаги ме е привличало бъдещето

проф. Стефан Драгостинов
Снимка: личен профил
Известният наш композитор проф. Стефан Драгостинов навърши 70 години. Дали юбилеят го кара да прави равносметка за изминатия творчески път? Композиторът спокойно и с усмивка казва, че си дава сметка за времето че е малко, и че творецът трябва много пестеливо и много точно да си подреди плановете.

Имам желанието да напиша още една симфония, да напиша  "Славянски реквием", върху  който работя вече двайсет години. Обещал съм една опера на Пламен Карталов и още куп камерни неща. Взирам се назад, за да събера всичко онова, което е позитивно, и да го изстрелям напред с нови
творчески намерения, отбелязва композиторът.

По думите му той е "многолик" и именно тази многоликост на пианист, композитор, диригент, преподавател го затруднява, но му носи и голямо удоволствие. Категоричен е, че в днешното забързано време, с безбройните ангажименти, няма време за губене.

На въпроса има ли любима песен, композирана от него, която го преследва и непрекъснато си я тананика, проф. Драгостинов отговаря че в момента непрекъснато му звучи песента от Котел "Мъдро хоро", по която е написал последното си произведение "Terra Bulgara". Убеден е обаче, че след месец - два, когато в главата му се появят нови идеи, всичко ще се преобърне. Затова и заявява: Винаги  ме е привличало бъдещето. Обичам неизвестното, новата ми пиеса, която даже не знам как ще се казва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!