Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуждестранни гости излизат на сцена за празника на ОУ "Иван Вазов" във Видин

Снимка: Радио ВИДИН
ОУ "Иван Вазов" във Видин ще отбележи патронен празник на 20 април, петък. В навечерието на събитието, училището посрещна гости от Испания, Италия и Швеция. Те ще останат в града до петък и също ще се включат в подготвената програма. 

Колко полезни са тези срещи с учители и образователни системи на други страни и какво от чуждия опит бихме могли да ползваме попитахме заместник директора по административно-стопанската дейност в училището Светлин Ницов, който беше гост в "Цветовете на деня":


"Срещите по тези проекти са изключително полезни, тъй като се дава възможност за обмяна на опит... Ние можем да се похвалим с това, че повече от 10 години работим по Европейските проекти и са осъществени редица партньорски срещи. Хубавото също е, че учениците, които ни гостуват или когато нашите деца пътуват, почти винаги се настаняват в семейства от другите държави. Всички ученици, които ни гостуват в момента са настанени в семейства на наши възпитаници. Езикът, на който общуват, е английски, това също допринася за обмяната на добри практики, на опит... Много неща бихме могли да ползваме. В метода на преподаване черпим опит от другите образователни системи, в начина на показване на учебния материал в уроците. Има разлика, всяка образователна система си има своите силни и слаби страни. Стремим се да ползваме само добрия опит", каза Светлин Ницов.


Училището подготвя детски весел хепънинг под формата на концерт за патронния си празник. Програмата предвижда да се изявят и гостите от чужбина. Концертът ще бъде на сцената в двора на училището:


Светлин Ницов, заместник директор на ОУ Иван Вазов във Видин"Ще бъдем там, където откриваме учебната година и честваме други празници. Нашите гости също са заявили участие в концертната програма. Ще представят нещо, но го пазят в тайна. Поканили сме и нашите приятели от ОУ "Душан Радович" от гр. Ниш, Република Сърбия. С тях сме приятели от повече от 10 години. Това е втората партньорска визита, без да е по проект. Преди няколко години техни ученици участваха в спортни щафетни игри. След това ние върнахме визитата. В петък ще вземат участие с музикални и вокални изпълнения."


Празникът ще се проведе в спортна зала "Фестивална" при лошо време, добави Светлин Ницов. Началото ще бъде поставено в 13:00 ч. 


Вокалната група към училището- "Звънче" се класира два пъти на първо място в Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Формацията отново ще се включи в надпреварата с автентични песни. 


Тема на разговор със Светлин Ницов стана и приемът на първокласниците. Припомняме, че училището имаше проблем с наредбата за прием миналата година и от Общината искаха да бъде разформирана паралелка в навечерието на 15 септември. Тази година няма да има проблеми, категоричен е Светлин Ницов:


"Имаше известни недоразумения, но не бих искал да се връщаме назад. Важното е, че нещата бяха решени в полза на родителите, на децата. През тази учебна година вече е факт заповедта на нашата директорка за училищния план-прием за следващата учебна година, която е одобрена и от Обществения съвет на училището. Три паралелки в първи клас ще реализираме. Това е постигнато и по споразумение между самите директори на училищата, които предлагат прием в първи клас и заедно с Общината е подписано- всички училища ще реализират не повече от три паралелки. Такъв проблем няма да има тази година."


Болката на училището е липсата на физкултурен салон. Ръководството е взело нещата в свои ръце и изграждането на такова помещение може скоро да бъде факт: 


"Поставяли сме многократно този проблем. Имаме едно пригодено помещение в приземния етаж, което изпълнява тази функция, но не можем да кажем, че там се провежда пълноценен учебен процес в зимните месеци. По този повод, със собствени сили и средства, сме постигнали това, че е готов архитектурен проект за изграждане на модерна спортна зала, като пристройка към сградата на училището. Това е внесено в Общински съвет- Видин, в Община Видин, при главния архитект. Имаме още малко неясноти за отстраняване, след това вече проектът да бъде факт. Надяваме се на помощта на местната власт."


Целия разговор със Светлин Ницов чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00