Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мая Бориславова: "За" ваксините в Европейската седмица на имунизациите

Снимка: Радио ВИДИН
Често се срещам с пациенти, които не биха се разболели, ако бяха имунизирани. Това каза в предаването "Направление здраве" д-р Мая Бориславова, началник на инфекциозното отделение в Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Николай Чудотворец" - град Лом. Специалистът се обяви категорично "за" ваксините. Д-р Мая Бориславова обясни, че за 10-та поредна година в нашата страна се провежда Европейската седмица на имунизациите, която е инициатива на Световната здравна организация. Тази година тя преминава под мото "Ваксините действат, за да предпазят вас и тези около вас от сериозни болести." По този повод д-р Бориславова обясни какво представляват ваксините:

"Ваксините обикновено се произвеждат от части от бактерии или вируси, които са така обработени, че да не предизвикват заболяване, но да предизвикат имунен отговор, тоест организмът при среща с този причинител, да може да изработи антитела в голямо количество, защото вече във ваксиналната форма е включена част от този причинител. След имунизация имунната система "запомня" в своята имунологична памет тези причинители, с които се е срещала, и при нова среща реагира бурно, изработва антитела и заболяването или не започва, или протича по-леко, без усложнения." 


По повод обсъжданите промени в имунизационния календар, с които се предвижда въвеждане на ваксина срещу варицела, д-р Бориславова обясни, че такава в САЩ, например, се прилага от 20 години. А самото заболяване е доста опасно и може да доведе до срив на имунната система:

"Варицелата е сериозно заболяване, от което последните години има пик на случаите не само на деца, но и на възрастни хора. То е опасно, защото има тежки усложнения, като може би най-лекото е пневмония, а най-тежкото - менингоенцефалит, в резултат на което се уврежда малкият мозък и болните не могат да пазят равновесие, залитат. Това води до тежко състояние, продължително лечение, от което понякога остават последици. Заболяването се пренася от вирус, който се казва варицела зостер. След преболедуване в детска възраст, когато организмът се е срещал с този вирус, части от вируса се запазват в коренчетата на нервната система около гръбначния стълб. След години вече при възрастни хора при срив на имунитета се получава т.нар. херпес зостер. Това е заболяване, подобно на варицелата със същия мехурчест обрив, но разположен по хода на някой нерв, който е свързан с много силни болки, които дори след преминаване на обрива продължават месеци и години дори. Прилагайки ваксината, ще се избегне, първо, заболяването на децата, второ, ще се избегне това отлагане на вируса в коренчетета, тоест с времето ще започне да намалява херпес зостер като заболяване. Варицелата е заболяване, което срива имунната система почти на нула и даже се смята, че повече срива имунната система отколкото ХИВ вирусът, който е причинител на СПИН. Когато човек е болен от варицела, той е изложен на риск от всякакви други заболявания, които биха могли да попаднат в неговата среда, тоест да се наложи някаква нова инфекция, което още да влоши заболяването."


Пропуски в имунизацията са причината периодично да се коментира рискът от морбили у нас. Повод за това дава и заболеваемостта в съседните държави. У нас последната епидемия е регистрирана 2009 - 2010 година, обясни инфекционистът:

"Страшно много болни имаше. Най-малкото детенце в нашето отделение беше на 20 дни, възрастни - до 70-годишна възраст, цели семейства преболедуваха. Така че беше много тежко, с много пневмония, много тежки усложнения, много трудни за лечение. Затова непрекъснато се говори за риска, защото имахме епидемия. В Европа по-скоро имаше, нас ни подмина, може би, защото след тази епидемия беше изграден някакъв колективен имунитет, чиято цел е да предпази тези, които не са имунизирани да няма къде да се разпространява този вирус."
 
По повод притесненията на родители от странични ефекти от ваксините, д-р Бориславова обясни:

"Те имат своите реакции, тоест зачервяване и болка на мястото на ваксината, което е нормално и трябва да го има. Това означава, че организмът реагира. Вече малко по-тежко е, когато качат температура, вече по-тежко е, когато се появяват подобни на заболяването обриви или симптоми, но в по-лека форма, които бързо отзвучават, които са много малък процент от общия брой на имунизираните. И вече най-тежките са енцефалити, миокардити, перикардити и т.н., които са вече по-тежките усложнения, които се срещат много, много рядко... В момента се дискутира родителите да решават. Но все пак нека да бъдем отговорни. Според мен това е отговорност не само към собственото дете, това е отговорност към всички останали. Защото целта на имунизациите е да се предпазят хората, които наистина не могат да бъдат имунизирани по някакви причини. Действително има хора, които се отлагат от имунизации, защото са със сериозни заболявания. Но в обществото, в което голям процент са имунизирани, вероятността да се разпространи това заболяване, и да започне епидемия, е много малка. Няма кой да го разпространява просто."

Още по тази и останалите теми може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40