Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещите в "Мини Марица-изток" на протест в София

Около 800 души пътуват за протеста към София, съобщи Стоян Стоянов

| обновено на 24.04.18 в 10:19
Снимка: БГНЕС

Работещите в "Мини Марица-изток" ще протестират в София с искане за повишаване на цената на добиваните в комплекса въглища поне с 15 процента. Шествието ще тръгне по обед от площад "Александър Батенберг" и ще продължи до сградата на Министерството на енергетиката.

Миньорите настояват за увеличение на цената на добиваните въглища, за да могат мините да бъдат финансово и технически осигурени. Те обявиха, че акцията им е протестен поход за спасяване на въгледобива. Председателят на Миньорската федерация на Конфедерация на труда "Подкрепа" Владимир Топалов заяви:

"По тази тема говорим повече от 10 години и нещата вече стигнаха дотам, че не можем да изпълняваме програмите по здравословни и безопасни условия на труд. Трябва да се търси решението, а решението е увеличението на цената на въглищата".

Синдикалните организации на КНСБ от "Мини Марица-изток" ще се включат в протеста. Темата за повишаване на цената на въглищата с 15% беше обсъдена в петък и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова с участието на президентите на "Подкрепа" и КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров.

В интервю за предаването "Преди всички" заместник-председателят на миньорския синдикат "Мини Марица-изток" Стоян Стоянов съобщи, че около 12.00 часа протестиращите ще са в София:

"Около 800 души пътуваме към София, разпределени сме в 15 автобуса и няколко коли".

Според Стоянов с увеличение от 15% ще може до някаква степен да се гарантира финансова и техническа стабилност на мините:

"Ръководството и мениджърският екип на дружеството са достатъчно професионалисти, за да се опитаме да се справим".

"Проблемът ни е с управляващите от Министерството на енергетиката", обясни той и добави:

"И на децата вече стана ясно, че цената на въглищата от "Мини Марица-изток" не следва никаква икономическа логика. Цената на въглищата от мината следва една политическа логика, която диктува "не пипайте цената на мините, защото печалбите нагоре по веригата ще намалеят".

Стоянов беше категоричен, че миньорите няма да отстъпят от исканията си.

Цялото интервю със Стоян Стоянов чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!