Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детските площадки във Видин- нови и недомислени или стари и счупени

С настъпването на пролетта и повишението на температурите все повече деца прекарват времето си навън, сред природата или парковете и градините в градски условия. Много от децата, особено по- малките си играят на детските площадки във Видин. А местата за игра, да припомним, от миналата година са с пет повече. Бяха направени през месец ноември в зелените площи на няколко квартала на града - "Христо Ботев", "Вида", "Александър Стамболийски", "Крум Бъчваров" и "Химик".

Обиколих ги, за да видя как се поддържат, вършат ли работа, за забавление на децата по безопасен начин и дали имат вече нужда от ремонти. Ето как оцениха детските площадки майките, чийто деца си играеха на детските площадки:

"Настилката от трева е добра. По- безопасно е за децата, когато не е долу асфалтирано. Живеем тук наблизо и идваме често. Има доста хора, които идват. Повечето следобед водят децата и сутрин ... Много е хубава, особено като се има предвид какво представляваше тук местността. Много ни харесва, децата се забавляват и се радваме, че направиха такава площадка. Имаше необходимост, точно на това място... Тук беше стара детска площадка, обаче направиха нова, ама нито е заравнено, нито е оградено. Пак е по- добре от преди, ама можеше и по- добре. Има камъни, неравности... Водим децата тук, като е пред блока. Не се поддържат, откакто са сложени е така. Бихме искали настилка, ограда, защото това не е заравнено. Ето камъните си стоят, ония камарки там си стоят. Докато изсъхваше циментът, имаше пазач и след това - не ..."

На една от по- старите детски площадки, и по- точно тази, която е непосредствено до Речна гара, една майка се оплака от състоянието на съоръженията:

"Нито е поддържана, нито е почистена. Изгнили са, като гледам пързалката е изгнила. То просто трябва и да се поддържа. И децата оказват влияние, но като цяло се изисква и поддръжка. Първо трябва да се нагласи, да се оправи. Аз за пръв път идвам тук и не ми харесва това, което виждам..."

Две от децата, играещи на детската площадка в квартал "Александър Стамболийски", също изразиха позиция:

"Всичко ми харесва на площадката. Идвам всеки ден, само че зимата не толкова често. След училище идвам тук да си играя. Най- много си играем на люлките. Бих искала да има ограда... Мама ме води. Най- много ми харесва люлката..."  

Изпратихме и въпроси до Община Видин, ето и отговорите:
 
1-ви въпрос: Правени ли са огледи/ проверки на петте нови детски площадки, които бяха направени във Видин през месец ноември миналата година? По сигнали на наши слушатели и наши наблюдения съоръженията са повредени, счупени и боята по тях е изтрита.

Отговор: От компетентни служители на Община Видин са извършени огледи на детските съоръжения през месец април 2018 г., монтирани в 5-те нови детски площадки. Констатираните повреди по тях са отразени в протокол.

2-ри въпрос: Предвидени ли са средства за ремонт на тези и другите детски площадки в рамките на града?

Отговор:  Има заложени средства /15 000 лв. в „Текущи ремонти”/ към бюджета на Община Видин за 2018 г. за ремонт на тротоари, детски и спортни площадки.

3-ти въпрос: Ако някои от съоръженията са в срок на гаранцията, може ли да се ползва възможността „ремонт от производителя“?

Отговор:  Детските площадки, които са изградени през миналата година са с гаранционен срок 24 месеца, съгласно договора с фирмата производител на съоръженията. Констативния протокол с повредите по тях ще бъде изпратен на фирмата производител за отстраняване на същите.

4-ти въпрос: Предвидено ли е полагането на някакъв вид настилка на новите 5 детски площадки - противоударна или друг вид?

Отговор: Съгласно издаденото разрешение за поставяне от главният архитект на Община Видин на новите площадки, не се предвижда поставянето на допълнителна настилка под съоръженията. Те са монтирани в зелени тревни площи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40