Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как да се справим с болестите при пчелите

2
Снимка: Радио ВИДИНЗемеделието и безразборното третиране с пестициди, технологията на отглеждане на пчели, околната среда и климатичните промени, които водят до намаляване на храна от природата, селекцията - това са основните фактори, които действат на здравето на пчелите. Преди дни проф. Калинка Гургулова от Националния ветеринарнарномедицински институт в София запозна пчеларите от Белоградчик с основните болести, които се наблюдават у нас.

"Няколко са актуалните заболявания, които са проблем не само за България, но и за Европа, и за целия свят. Съгласно международното бюро по епизоотиите, което е част от Световната организация за здравеопазване на животните, има заболявания, които задължително трябва да се обявяват- заради възможността от съседна страна да се пренесе заболяване, което не се среща в България"
, посочи проф. Гургулова.

По думите й, появяват се все повече нови болести, които пчеларите трябва да разпознават, в същото време има болести, особено опасни в целия свят, които се пренасят механично. Нозематоза и вароатоза са болестите, които притесняват българските пчелари, а за борба срещу тях е необходима стриктна хигиена.

Появата на акарът "вароа" който причинява вароатоза при пчелите, датира от 60-те години на миналия век, когаято прониква в Япония и страните от бившия Съветски съюз; 60-70-те навлиза в Източна Европа, в България е обявен през 1971 година, но е наблюдаван в Опитна станция по пчеларство още през 1968 година. Доста по-късно, през 2007 година е установен по пчелите на Хавайските острови. Акарът атакува и пилото, и възрастните пчели, за борбата с него, от особена важност е добрата хигиена.

За да се справят с паразитите и вирусите, пчеларите трябва да третират. Борбата срещу вирусите и акарите при пчелите е целогодишна, с химически препарати се третира през пролетта и есента, а през лятото мерките са механично-биологични. Няма безвредни препарати, затова и строго трябва да се спазват указанията в листовките и карентните срокове, за да се запази чист меда.

"За жалост, няма такъв препарат, който е панацея, затова грижовността на пчеларите е от собено значение за доброто състояние на пчелното семейство"- каза проф. Гургулова.

Кои са болестите по пчелите, причинени от вируси, как се определя степента на опаразитеност и още съвети за доброто здраве на пчелите- чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

„Музикална зона“: The Frajle- Четири дами, едно шоу

Четири дами ... Мария Миркович , Наташа Михайлович , Йелена и Невенa Бука са членове на квартета The Frajle. Изпълненията, които завладяват публиката от 2009 г., ги отличават от останалите изпълнители на музикалната сцена и привличат публика с различни музикални предпочитания.  Когато правят шоу, Фрaйле успяват да постигнат това, което мнозина никога..

обновено на 13.09.21 в 09:51

Искат по-добра защита на мобилните работници по време на кризи като тази с COVID-19

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на европейските правила в областта на свободното движение на работници и услуги в рамките на ЕС, включително в условията на пандемия.  Резолюцията насочва вниманието към правата и интересите на работниците в ЕС, към необходимостта от подобряването на условията на труд и..

публикувано на 13.08.21 в 10:50

Проф. Терзиев: Необходими са реформи в средното образование, за да преодолеем функционалната неграмотност на учениците

Вече почти десетилетие Европа работи за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. И въпреки че за постигането му са включени на практика всички ресурси, е повече от очевидно, че интелигентният растеж има водеща роля, а образованието и науката са категорично и безусловно свързани с него. За необходимостта от качествено образование ,..

публикувано на 04.08.21 в 17:40

Сладоледени песни в "Музикална зона"

Лято е и всеки търси разхладителното действие на така обичания от всички сладолед! На 18 юли отбелязахме неговия празник, а сега е време е да се преброим и да изчислим колко точно сладоледа ще ни трябват : ) Не за друго, а защото месец юли е обявен за месец на най-предпочитания летен десерт. Е, Оскар Уайлд си го е казал: „Единственият начин..

публикувано на 26.07.21 в 09:50

Хора, пътища и музика в „Музикална зона“

 В сезона на отпуските сме- предпочитано време за пътешествия на близки и далечни разстояния. Така че, стягайте багажа и тръгвайте на път- пътуването действа зареждащо, особено когато е съчетано с подходяща музика ;) Е, понякога става така, че нещо примерно се е объркало, не можете да излезете в отпуск точно сега и плановете ви се стопяват в..

обновено на 19.07.21 в 09:24

Атидже Алиева-Вели: България трябва да се възползва възможно най-скоро и най-ефективно от средствата за възстановяване и устойчивост

Европейският парламент прие резолюция за текущата оценка на националните планове за възстановяване, представени до момента от държавите членки на Европейската комисия. Членовете на ЕП подчертават, че Механизмът за възстановяване и устойчивост е исторически инструмент на ЕС, който трябва не само да смекчава отрицателните последици от пандемията от..

публикувано на 07.07.21 в 10:50
Архив: oscar.bg
Дизайнер: Зорница Първанова - Краева

В „Музикална зона“: Етиен Леви и неговото „шесто чувство“ за успеха на група „СУПЕРТРИК“

Днес в предаването ще ви срещна с един много обичан певец и музикален педагог. Етиен Леви – човекът с ексцентричната външност и с вечната усмивка, който е познат не само в България, но и далеч извън нея. Много харизматична личност; от  него струи добрина, човечност, енергия, радост от постиженията на другите, и желание за искрена помощ. В..

публикувано на 05.07.21 в 08:00