Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С късметче от билетче или с много труд се живее по-добре?

Снимка: Пламен Коцев


Над 3 млн. души в България играят лотария. Това показва проучване на  „Галъп Интернешънъл” по актуални теми, проведено сред 801 души чрез телефонно интервю по панелна методика, осигуряваща надеждност.  Вицепремиерът Валери Симеонов наскоро предложи да се забрани рекламата на лотарийни игри и продажбата на талончета да става само в лицензирани помещения. Това провокира и направата на изследването, което показва, че от тези игри за пари 42% от българите смятат, че в живота у нас може да се успее преди всичко с късмет, а 53% смятат, че се успява преди всичко с повече работа. Повече за проучването разказа Христина Тодорова- анализатор от "Галъп Интернешънъл":

"Особеност е, че тези 42% свидетелстват за важни народо-психологически народности, които отразяват качеството за живот у нас. От тези запитани хора, 5 % твърдят, че играят редовно такива игри. Говорим за купуване на лотарийни билетчета, които са игри на моменти. Тук не говорим за казина, пускане на тото и подобни игри. Тези 5% се равняват на близо 300 000 души, които твърдят, че харчат средно за такива игри около 43 лева на месец, а те следват от 19%, които се равняват на 1 млн. души, които играят от време на време такива игри и харчат средно по 21 лева. Все пак играещите много рядко са най-големият процент. Те са 33%, което се равнява на 1 милион и 800 хиляди, които влагат по минимум 9 лева месечно. Общият сбор на тези проценти е 57% от запитаните или това е над 3 млн. души играят месечно от редовно до много рядко такива игри... Това се тиражира и тези хора залагат на късмета си за едно евентуално по-добро бъдеще."

Лотарийните билети са изключително популярни и във Видин и могат да се закупят от десетки места. Често из парковете и улиците могат да бъдат видяни хора с билет в ръка и надежда за голяма печалба. По-голямата част от видинчаните, които срещнах не са пристрастени към търкането на известните картончета, но пападнах и на такива, които често пробват късмета си, но без особен резултат:

"Никога не съм си купувал. Аз съм от работещите бедни... На случайности с лотарийни билети не може да се разчита. Аз съм си взимал, но без резултат. На два-три месеца веднъж си купувам... Дъщерята си купува и често печели от тях малки суми. Това не може да ме съблазни мен... Не съм си купувала никога. Мисля, че имат късмет хората, но не всички... Трия билети. Знам, че е лъжа и измама и пак. Чували сме, че дават някакви пари, за да кажат, че са спечелили. Толкова милионери станаха по България, че другите държави нямат толкова милионери. Много често си купувам, доста пари отиват за това. Имала съм печалба от 500 евро, на два пъти по 100, по 50, но това е нищо... Аз не си купувам, много рядко, ако се излъжа. Не вярвам в печалбите... Не, не го правим. Не се изкушавам и не завиждам. Популярни са защото има скрита реклама и хората се надяват да спечелят... Това е кошмар. Мисля, че тези реклами не трябва да вървят по телевизията."


В деня на труда си задаваме въпроса- с късметче от билетче или с много труд се живее по-добре? Отговорите оставяме на вас! :)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40