Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гъсеници нападнаха горите в Белоградчик

Снимка: Иванка Петрова

Топлото време привлича туристите в Белоградчик, които могат да се наслаждават на скалите и природната красота на региона. Климатичните условия благоприятстваха и за прекомерното развитие на гъсениците и те с всичка сила нападнаха току - що раззеленилата се гора.

"Разходката беше хубава, но листата на дърветата са изядени, гъсеници се носят във въздуха... Дърветата са много изядени. Като вървиш, трябва да гледаш пред теб някоя гъсеница да не те полази", разказаха пред Иванка Петрова две жени след разходка в околността.

Снимка: Иванка ПетроваОбщинското ръководство днес ще пръска дърветата в Алеята на здравето, която е в регулацията на града. Какви мерки ще предприеме Държавно горско стопанство /ДГС/- Белоградчик по отношение на нападението от гъсеници?

"Този проблем не е изненада за нас, защото ние от дълги години следим развитието на тези насекоми. Най - вече са разпространени Малката зимна педомерка и Голямата зимна педомерка. Януари месец взехме проби, които изпратихме в Лесозащитна станция - София да се излюпят и да се предвиди в каква степен ще бъде нападението. Оттам отчетоха, че степента е със среден процент и не е нужно пръскане. Обаче климатичните условия тази година благоприятстват излюпването на гъсеници, нещата се измениха и това доведе до по - висок процент нападение на гъсеници. Следим ги. Това, което може да се направи е провеждането на авиоборба съответно за нагодина", коментира директорът на ДГС Илиян Илиев.

СнимкаХубавото време и забавленията привлякоха много видинчани в местността Божурица край Видин на спортно- туристическия празник на 1 май. Членовете на туристическо дружество "Бонония", които са организатори на събитието, демонстрираха спортните занимания, по които дружеството има клубове. Беше направено и трасе за планинско колоездене за ученическо състезание. Туристическото дружество има амбицията да направи клуб по планинско колоездене.

"Това е направено за хората. Доволен съм, че хората се забавляват, докосват се до нашите спортове и нашите умения. Всяко едно умение е в полза на човек. Уменията, които винаги е предлагал туристическият съюз, които аз съм научил като малък, сега се опитвам да ги предавам. Независимо каква професия след това човек практикува, умението да караш лодка, да караш ски, да караш колело, умението да се качиш в която искаш планина и да се върнеш без да се притесняваш, да заведеш приятелите и семейството си, това са важни неща, според мен и затова искаме да научим хората на нещо подобно", каза председателят на ТД "Бонония" д-р Борислав Милчев.

Издигане с въздушен балон, състезание по пейнтбол, разходка по екопътеката, волейбол на открито, придвижване с въжен трамвай, каране на електрически велосипед и състезание по планинско колоездене бяха забавленията, в които се включиха видинчани. Извиха се и народни хора на тревата. Организаторите отчетоха, че на празника в Божурица са били над 3000 души.

Снимка: Фейсбук група- Да спрем бракониерството в ОгостаИ още в "Еко Свят". Трета поредна събота риболовци от сдружението "Рибар" ще почистват тревните площи около язовир "Огоста" в Монтана. Този път почистването ще е в района на село Благово, ивица около 500-600 метра. До момента е събрана над 3 тона пластмаса, отложена по бреговете на язовир "Огоста".

"Доста боклук и повечето не е от рибари, а от близките села. Две реки, големи- Бързия и Огоста, се вливат в язовир "Огоста", селяните си изхвърлят боклуците в коритата и когато придойде водата, всичкият боклук от близките села се излива в язовир "Огоста". Ще работим догодина това нещо с близките общини и кметовете този въпрос да го отработим. Не може язовир "Огоста" да е боклукчийската яма на целия регион", каза Валери Спасов- председател на сдружение "Рибар".

Водоемът е собственост на Министерството на околната среда и водите. Язовирът попада на територията на три общини- Монтана, Берковица, Георги Дамяново. От сдружението ще поискат от тях да поставят кофи за смет до водоема и периодично да се извозват.
 
Снимка: ЛРС- ЧупренеЗарибяване с балканска пъстърва на реките в Чупрене направи местното Ловно- рибарско сдружение "Миджур". 9000 рибки са пуснати, каза ръководителят на дружинката в Чупрене Владислав Антонов:

"Ние като ловно- рибарско сдружение издаваме риболовни билети, като ежемесечно превеждаме суми към ИАРА, но превеждаме 80% от стойността на билетите, а 20% остават в сметките на сдружението. Тази година решихме да ги оползотворим тези средства като закупихме зарибителен материал от балканска пъстърва от пъстървово стопанство "Тошков чарк". Успяхме да вземем 9 000 броя рибки. Зарибихме в реките в Горни Лом и Голема река в Чупрене, както и в реките около селата Чифлик и Праужда."

В Горни Лом риболовната дружина е много активна, членовете ежегодно събират лични средства и зарибяват. Тази година ЛРС "Миджур"- Чупрене за първи път разсели кеклик. Птиците са  транспортирани от Сливен. В началото на юни ще бъдат разселени и 400 фазана.

СнимкаБорчета и туи са посадени в село Ясен, община Ново село. Закупени са със средства от общината и с дарения, каза кметът на Ясен Огнян Георгиев. Той се грижи за парка, който е около 9 декара и последните 4 години се поддържа в добро състояние. В парка се намира и църквата "Успение Богородично", поставена е и паметна с имената на загиналите във войните.

"Разхождат се вечер и виждам, че им е приятно. Пейките ние сме си ги правили, доброволци, от кметството, клубът на пенсионера помага. Преди 4-5 години паркът беше в недобро състояние, непочистено, паразитна растителност. Имаме детски кът за минифутбол, волейбол, катерушки. Разчитаме на субсидия държавна, най- вече на капиталовите разходи на Общината, която много ни помага и не на последно място на хората, които даряват труда си, даряват и пари, за да се случи всичко това", разказа кметът Огнян Георгиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40