Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9 май ще бъде отбелязан с различни мероприятия в Северозапада

| обновено на 09.05.18 в 09:32
Снимка: Петко Котларски

На 9 май във Видин ще премине отново Безсмъртният полк. Началото на шествието ще бъде пред Драматичен театър "Владими р Трендафилов". По-късно с организиран превоз ще потегли  към гробищния парк "Нора Пизанти", където се намират Руските военни гробища. В11:00  ще бъде дадено начало на мероприятията, посветени на тържественото отбелязване на Деня на Победата на  Руските военни гробища. В ППМГ “Екзарх Антим I” ще бъде отбелязан Деня на Европа и Деня на ученическото самоуправление. Учителите ще бъдат замествани от изявени в конкретните предмети ученици, а през голямото междучасие - 10.35 ч.,  на двора ще бъдат раздадени сертификати за постижения  по английски език, след което ще има ученически музикални и танцови изпълнения.

С грандиозен спектакъл, в който ще се включат всички детски градини, Община Враца ще отбележи 9 май - Деня на Европа. Празничното събитие, което ще премине под надслов "Децата на европейска България", ще се проведе на 11 май, от 17.00 ч., в Драматично - кукления театър в града.

В Белоградчик ще отбележат и двата празника. Община Белоградчик и ръководствата на Съвета на ветераните от войните и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва организират тържествено честване на Деня на Европа и на 73-та годишнината от победата над хитлерофашизма. Тържеството ще започне в 11.00 часа на площад „Възраждане”. Празникът ще продължи с културна програма, в която ще вземат участие вокална група "Пей, сърце" при клуб на пенсионера "Мадона" и децата от школата по народни танци към Детски комплекс - Белоградчик.

Под мотото „Щастливи в Европа“ в Лом ще празнуват Деня на Европа, 9 май. Организиране на конкурс за най-дълга рисунка на тема „Мама, татко и аз в ЕС“ е първото събитие. Децата от детските градини и ученици ще рисуват с тебешири, маркери и моливи в централната част на града – в градинката зад паметника на площад „Свобода“, от 10.00 ч.. На всички деца ще бъдат раздадени български и европейски знаменца и награди. В 17.00 ч. в центъра ще бъдат открити няколко арт-ателиета, в които млади и възрастни ще създават творби от приложното и изобразителното изкуство и фотографията. Ще има и „Читалня на открито“. „Единни в многообразието“ - под това мото ще премине концертът в централната градина, зад паметника на площад „Свобода“, който е с начален час 19.00 ч. В концерта ще се включат местни състави и артисти, които ще представят красотата на българския фолклор и културното богатство и многообразие на Европа.

По случай 9 май – Деня на Европа, в Козлодуй се предвиждат две събития. От 11.00 часа пред читалището ще се състои кратка програма от козлодуйски самодейци. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в Първата и Втората световна война. Общински детски и младежки парламент, гр. Козлодуй, със съдействието на Община Козлодуй и ЖенСъвет при „АЕЦ Козлодуй”, организират следобедно събитие на тема „България и Европа”. По време на инициативата ще бъдат представени: тематична шатра с участници младежи по проект „Младите европейци – активни граждани” - викторина, флаери, информационни материали за Българското председателство в ЕС и възможностите на младите хора за включване в европейски младежки програми и др.; творческо ателие - бодиарт на лица и ръце със знамената на държавите членки в ЕС, тематични шаблони за оцветяване и изрязване, рисуване и др.; кулинарна шатра - представяне на кулинарни изделия от държавите членки на ЕС. Събитието е с начало 17.00 часа и място – площад „Христо Ботев”.

В Монтана в Деня на Европа ще се проведе състезание между ученици от 7 клас при I ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. То ще бъде в
13:20 ч., Регионалната билиотека „Гео Милев“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 23 юли 2024 година

За 13-та поредна година в град Видин се провежда  фестивалът "Дунавски вълни". Тази година работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча".  Служебният премиер Димитър Главчев е склонен да остане на поста, ако третият мандат не бъде изпълнен и страната отново трябва да бъде управлявана от служебен кабинет. Това стана ясно..

публикувано на 23.07.24 в 18:05

Година след тежката буря в Кула са отстранени голяма част от щетите

Измина точно една година от голямата буря в град Кула. Една година, която се оказа тежка за десетки жители, с множество щети по обществени сгради и домакинства, но за щастие нямаше пострадали хора.   Илинка Найденова от общинската администрация си спомня за стихията и прави равносметка на свършеното:  „Точно след бурята в..

публикувано на 23.07.24 в 17:27

Отново свободно движещи се коне по улиците на Видин

Свободно движещи се коне за пореден път са забелязани по улица "Широка", в района на Къщата с куклите във Видин. В социалните мрежи са публикувани снимки и клипове, но сигнал от Общината не е постъпвал, каза за Радио Видин  д-р Валери Велков от Областна дирекция по безопасност на храните и обясни какъв е редът, когато се касае за безстопанствени..

публикувано на 23.07.24 в 16:27

Видинска гимназия въвежда избираем предмет по православие

Под формат занимание по интереси през новата учебна година във видинската Профилирана Природо-математическа гимназия ще се изучава предмет Религия-Православие.  Инициативата, която е подкрепена от родители, е на училищното настоятелство, каза директорът на учебното заведение Ивайло Милушев. "Това е инициатива на настоятелството на..

публикувано на 23.07.24 в 13:11
Снимката е илюстративна

Задържаха двама за грабеж на жена във Видин

Криминално проявен 50-годишен мъж от врачанското село Търнава и 55-годишна видинчанка са били задържани с полицейска мярка в ареста на РУ-Видин часове след извършен грабеж, съобщават от полицията във Видин. Сигналът за посегателството постъпил  на 21 юли към 23 часа. В хода на предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия криминалистите..

публикувано на 23.07.24 в 10:05

Редица вечерни концерти в програмата на Криводолския панаир

Община Криводол и НЧ „Никола Вапцаров – 1924" организират в началото на август панаирни дни. Традиционните прояви се провеждат под патронажа на кмета на общината Христо Доков. За всички жители и гости на града край река Ботуня са предвидени вечерни концерти, които започват от 20 часа на сцена на стадион „Христо Ботев". На 1 август е концертът на Симона..

публикувано на 23.07.24 в 08:46

Мъж от Галиче източи чужда карта

28 мъж от село Галиче е задържан за кражбата на 2800 лева от дебитна карта на жителка на София. Това съобщават от полицията във Враца. Сигналът за кражбата е подаден на 20.07.2024 г. в РУ-Бяла Слатина, където собственичката на картата е обяснила, че на 20.07.2024 г. за времето от 17:25 ч. до 17:30 ч. от дебитна карта /нейна собственост/ е изтеглена..

публикувано на 23.07.24 в 07:30