Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Представят "Камино: пътят на завръщането" във Видин

| обновено на 15.05.18 в 09:03
Снимка: Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин

Книгата "Камино: пътят на завръщането" от младия писател и журналист Тихомир Иванов ще бъде представена във Видин. Тя разкрива преживяванията на автора по прочутия поклоннически път Камино де Сантяго, който той успява да извърви цялата му дължина от 800 километра за 31 дни. Книгата обаче не е просто един пътепис, а по-скоро душепис, обясни авторът:
 
"Аз отидох там, за да търся себе си и да работя с психологически модели и травми от моето минало. Всичко, което преживях там, намери своето място на страниците на книгата. Но тя не е нито пътепис, нито е книга за психология и философия. Тя си има герои и в същото време това са абсолютно автентични герои, тоест главният герой съм аз и всички останали пилигрими, които срещнах по пътя. Самата книга е изградена като един диалог, като разговор между разказвача, който вече е извървял пътя, който в метафоричен план се е завърнал, и онзи, който тепърва тръгва..."

Предизвикателствата, които пътят към град Сантяго де Компостела поднася на пилигримите, са уроците, които Тихомир Иванов намира за себе си и след това описва на всички 365 страници в своята дебютна книга.

"Аз наричам Камино едно учение чрез преживяване, защото наистина той е един такъв тренинг, който с всички предизвикателства, които може да ти поднесе и във физически и в духовен план, всъщност ти дава възможност да чистиш тези емоционални проблеми в теб... Основното поклонение завършва в Сантяго де Компостела, където са мощите на свети Яков,  но отвъд това има още 100-тина километра, които са на океана, на едно място, което се нарича Финистере, което буквално означава на края на света. И всъщност, когато приключиш пътя си там, буквално разбираш, че през цялото време си вървял към самия себе си, че това не е едно поклонение пред свети Яков, а пред самия себе си. Това е да се свържеш със самия себе си и да си омиротворен. Буквално на океана, когато пътят свърши и нямаш как да продължиш напред, ти се чувстваш безкрайно пречистен, свободен, омиротворен, щастлив, вдъхновен, в центъра на самия себе си..." 

Тихомир Иванов ще посети Видин и лично ще представи книгата си днес, 15 май, от 17:30 часа, в залата на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев". На читателите той обещава събитие, което провокира и вдъхновява човек да продължи да следва мечтите си.Вижте още

В „Музикална зона” на 18 януари: Снежни човеци в ефира на Радио Видин!

  Ако времето ти поднесе сняг, направи си снежен човек!    Днешният ден е повод за празнуване не само за носещите името Атанас, но и за всички любители на снежните човеци. Е, как да не ги обичаш тези толкова симпатични снежковци- символи на усмивка, приятелство и позитивизъм.   18 януари е Световен ден на снежния човек. Избрана е тази..

публикувано на 18.01.21 в 09:50

Ваксините- важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз срещу пандемията от COVID-19

Финансирането на научни проекти за намирането на лечение на COVID-19 е важен елемент от координирания отговор на Европейския съюз /ЕС/ на кризата с коронавируса. Европейският съюз и страните членки работят съвместно за намирането на безопасни и ефективни ваксини срещу COVID-19. Разработват се както профилактични ваксини срещу заразяване, така и..

публикувано на 15.01.21 в 11:05

Анкета ще определи в кои градове граждани ще получат безплатно дръвчета

В кои градове искате да дарим директно 200 000 дървета през пролет 2021? Това питат от инициативата "Гората.бг" в анкета, която се разпространява във Фейсбук. Искат да дарят още 200 000 дървета, директно на хора и организации, през пролетта на 2021 година, в организирани събития без записвания и напълно безплатно. Дърветата ще са медоносни, плодни,..

публикувано на 14.01.21 в 17:01

Защо млади хора избират да се преместят на село

Изборът на нов дом е добре обмислено решение и инвестиция за години напред. Защо млади хора избират да се преместят от по- големия град на село и какво търсят преди да направят една такава промяна в живота си?  Според видински брокери, няма голям интерес от млади хора към имоти на село с цел постоянно да живеят в тях. Реална пречка младите хора..

публикувано на 12.01.21 в 17:10

Четири образователни градинки ще се изграждат в Северозапада

Близо 60 кандидатури са постъпили в конкурса на фондация "ЕкоЦентрик" за малки проекти за създаване на образователни екоцентрични градинки за НПО и образователни институции. От тях са одобрени и финансирани 17. Първоначално организаторите планират да финансират 10 предложения, но заради големия брой кандидати търсят допълнителни възможности за..

публикувано на 07.01.21 в 16:49

Рекордно залесяване отчита горското стопанство в Белоградчик

Като тежка  за горското стопанство в Белоградчик  определи 2020 година директорът Илиян Илиев. Затруднения със спирането на големите преработватели в страната и износът на пелети, който също беше спрян, заради взетите мерки срещу COVID-19, са затрудненията пред стопанството, с които е трябвало да се справят.  Въпреки това са добити 14 000..

публикувано на 07.01.21 в 16:36

Валери Богдановски, животновъд- НАТУРА 2000 не е допринесла, но и не е ограничила нищо

Единственото стадо в България с чистокръвни абърдийн ангус- черен, от Шотландия, се отглежда в Чупрене. Животните са от две от най- старите ферми на Шотландия. Стадото е на фирма "Ребел", която се занимава със селско стопанство повече от 25 години, основно в Добруджа. От 2018 година сред основните дейности е и животновъдство. Валери Богдановски е..

публикувано на 07.01.21 в 16:26