Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на село Българево пазят фолклорните традиции

Снимка: Мая Щърбанова

Българево е най-голямото село в община Каварна. То е известно с най-дългата си брегова ивица, с гостоприемните си хора, с невероятната си природа, съчетала в себе си море, скали и ниви. Близо до селото се намира един от най-красивите заливи на родното ни Черноморие – Болата, нос Калиакра, мидената ферма, резерватът “ Яйлата“ и съвсем естествено един от основните поминъци на местното население е туризмът. В селото се отглеждат и едни от най-вкусните пъпеши, на които е посветен и фестивал през лятото. Най-голямото богатство обаче на село Българево са хората. Те са истински българи, запазили своите традиции непокътнати и до ден днешен, трудолюбиви и много гостоприемни. Тази седмица самодейните състави от Българево, Камен бряг и Могилище посрещнаха вицепрезидента Илияна Йотова, която присъства на откриването на международния младежки фолклорен събор „С България в сърцето“ в град Каварна.

Читалището „Народен будител 1940“ в село Българево ни посреща с подредени експозиционни кътове, пресъздаващи старите къщи от едно време, от обятията му се носят какви ли не ухания на приготвените с много любов местни ястия, всички са облечени в народни носии, нагиздени и пременени и разбира се, заредени с много настроение. Снежана Петрова ни въвежда в атмосферата на селото:

"Българево през последните години се развива като туристическо средище. Голяма част от населението се занимава с отглеждане на пъпеши, друга част от населението се занимава със селскостопанска дейност. За съжаление училището в Българево е затворено, броя на децата в детската градина е твърде малък и това е най-сериозният проблем на Българево. Хубавото е, че през лятото селото ни е много оживено, но за съжаление през зимата е много пусто."

Акордеонистът Христо Маринов разказва, че фолклорът на българите е ненадминат и наша задача е да го пазим.

Нахранени с прекрасните гозби на българевци, развеселени от техните песни и заредени за завръщането си в града си тръгваме, но не за дълго, защото само след месец тук ще бъде истинско лято, ухаещо на море и пясък, а малко по-късно, в края на август селото отново ще ни посрещне за „Празника на пъпеша“.

Репортаж за „Рано в неделя“ от село Българево направи Мая Щърбанова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!