Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалисти: 30 минути движение за физически активен и здравословен начин на живот

Снимка: Сдружение "БГ бъди активен"


Възрастният човек трябва да отделя за физическа активност по 150 минути седмично, или по 30 минути на дневно. Добре е тази активност да се комбинира с още до 3 часа по-лека физическа активност като ходене, игра, танци и други. Това каза в предаването "Направление здраве" Биляна Милева от Сдружение "БГ бъди активен", координатор на Седмицата на физическата активност и спорта /28 май-3 юни/. Тя обясни, че физическата активност не е задължително да бъде непременно във фитнеса:

"Нещата не се изчерпват само с фитнес. Може да бъде плуване, работа в градината, игра с децата, каране на колело, за хората, които спортуват, разбира се -  конкретният вид спорт. Това е едно от преимуществата на Седмицата на физическата активност и спорта - "Открий своето движение", което е и нашето мото. По време на Седмицата различни организации, спортни клубове отварят вратите си или правят открити тренировки на публични места и хората имат достъп до различен вид физическа активност, така че да открият и да изберат това, което е най-подходящо за тях."


Биляна Милева коментира рисковете за здравето от продължителното заседяване на едно място:

"Заседяването се класира по-високо от тютюнопушенето при причинителите на смъртност, според Световната здравна организация. Проблемът е, че то е свързано с различни заболявания, които се развиват с времето, особено при по-продължително ежедневно заседяване, то се отразя на костната система, отразява се на кръвоносната система, отразява се на цялостното функциониране на тялото и е предпоставка за развитието на много болести. Много е важно по време на деня хората да могат да си правят активни почивки - за 3 - 4 минути да станат от стола, от компютъра, да се изправят, за да се разтегнат. Има множество клипчета и идеи за раздвижване, които могат да се гледат онлайн. Човек след като се раздвижи, е много по-концентриран. Дори в училище това е за препоръчване, защото след игра децата много по-лесно усвояват материала."

Биляна Милева пожела на хората от Българския Северозапад да открият тази физическа активност, която най-много им допада и по-често да намират време за нея.

Д-р Ели Папавасилиу, невролог в МБАЛ Св. Петка Видин.И още в "Направление здраве": България попада в регион с доста висока заболеваемост от множествена склероза (МС)- около 44,5 на 100 000 души. В световен мащаб около 2 милиона души боледуват, каза д-р Ели Папавасилиу, невролог в Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Петка"- Видин, по повод Световния ден на множествената склероза - 30 май. Тя обясни, че заболяването засяга предимно млади и активни хора:

"Множествената склероза е едно автоимунно заболяване. По все още незнайна причина имунната система реагира към части от собствените си клетки, като към чужди и ги атакува, и ги разрушава. Множествената склероза се среща в млада възраст, с пик някъде около 30-годишна възраст, въпреки че има случаи и в детска възраст, както и случаи с начало на симптомите след 50-годишна възраст. Общо взето, това е заболяване на младата възраст, на хората в разцвета на силите си, ангажирани в ежедневието си с много неща. Среща се по-често при жените, някъде около 2-3 пъти по-често. Обяснението е, че при жените имунната система реагира много по-силно на всичко, което ѝ е чуждо."

Няколко групи са симптомите на множествената склероза, но е възможно заболяването да се прояви и по начин, характерен за други заболявания. В някои случаи това става причина за късно диагностициране на пациента, обясни неврологът:

"От по-характерните симптоми на първо място са зрителните и очедвигателните нарушения. Това означава остро нарушение на зрението, намаляване на зрителната острота, поява на тъмни петна в зрителното поле... На следващо място са двигателните и сетивните симптоми - най-често мускулна слабост в ръка, в крак, която трае повече от 24 часа и при млад човек е подозрително за МС. Изтръпване, нехарактерно стягане около гривнените стави, мускулни спазми, които траят продължително, са също чести симптоми..."


При съмнение за множествена склероза, пациентът е желателно да бъде насочен към университетска клиника с неврологична насоченост. Ако се постави диагнозата множествена склероза, се определя формата на заболяването и съответното лечение.

"Заболяването е лечимо, но дали то може да бъде тотално излекувано е трудно да се каже. Но със сигурност трябва да бъде лекувано. Да, някои хора могат да имат късмета, да имат няколко пристъпа в живота си и след това да нямат никакви оплаквания, но в повечето случаи е налице някакъв дефицит и ако той не бъде навременно лекуван и повлияван, това може да доведе и до трайна инвалидизация на човека", обясни неврологът.

Доколко диетата може да повлияе благоприятно и да помогне на пациента с множествена склероза?

"Храненето със сигурност е важно, правени са проучвания в тази посока с множество диети - кетогенна диета, веганство, суровоядство, диета на Аткинс и какви ли не други диети. Но в крайна сметка няма 100-процентово доказателство, че диетата подобрява състоянието и че влияе върху самото заболяване. По-скоро диетата регулира теглото, регулира метаболизма, подобрява самочувствието на пациента. Тези пациенти страдат по-рядко от депресии, някак си усещат, че правят нещо за здравето си."


Плуване, йога, упражнения за разтягане и подобряване на тонуса на мускулатурата могат да имат благоприятен ефект, обясни още специалистът.  

Повече по тези и останалите теми може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50