Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Призванието да бъдеш "Ученик на годината"

| обновено на 30.05.18 в 14:13
Кметът на Враца Калин Каменов връчва отличието на Михаил Митев.
Снимка: Община Враца

Всяка година по повод 24 май - Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, в община Враца се връчват наградите в системата на народната просвета и в областта на културата. Михаил Митев от СУ "Христо Ботев" в областния град е един от наградените ученици - той стана носител на наградата "Ученик на годината" в подкатегория „Обществени науки и гражданско образование”. 

Михаил Митев определя отличието като призвание:

"Тази награда е благодарение на всички учители, които ми помогнаха да израсна. Да си ученик на годината е призвание. Ценя силно наградата, защото знам колко много усилия съм положил. Сред моята категория имаше още шестима. Минали години съм участвал в категорията за колектив на годината. Тогава имах един читателски клуб, но нашата малка общност не беше толкова известна."

Пред младия Михаил Митев тепърва предстоят още по-големите моменти в живота: следването във висше учебно заведение, преследване на мечтите, професионална реализация и развиване на кариера. 

"Разглеждам наградата като отговорност, не като бреме. Вярвам, че трябва да си за пример за това как се случват нещата. В нашия живот, за съжаление, са повече лошите, отколкото добрите примери. Признавам, че самият аз не съм от най-добрите примери, защото знам, че има още какво да научавам, да надграждам в себе си", посочи Михаил Митев и посъветва младите хора "да следват мечтите си, сърцето си и да са щастливи".

Как оценява годините в училище Михаил и кое според него го откроява от другите ученици?

"През последните пет години нямах личен живот. Това е нещото, което ми е помогнало по някакъв начин да спечеля наградата. Има други хора, които съчетават двете неща. Какъв ученик си и как се отнасяш към обучителния процес е индивидуален момент. През последните пет години съм доброволец в библиотеката, като най-много участвам през лятото, когато с дечицата измисляме книги-игри и играем. През голяма част от годината помагам за организирането на събития. В нощта на Хари Потър аз влизам в ролята на Хари. В училище бях председател на ученическия съвет. С него редовно организирахме седмица на различните учебни предмети. Целта ми беше да насърчавам интереси и да колективизирам хората, за да се научат да работят в екип. Един от големите проблеми на нашето образование е липсата на екипна работа. Това е моето ежедневие - динамично, забързано."

А натоваренето и ангажирано ежедневие, което Михаил предпочита, ще продължи да бъде такова, защото в момента работи над втората си книга. Пред току-що завършилия ученик от Враца предстоят и кандидатстудентските изпити.

"Предполагам, че за да ме изберат за ученик на годината, роля има и книгата, която издадох. Нея я представих в над 7 места в България. Моето мнение е, че живеем във времена, в които трябва да бъдем по-кратки, но и по-съдържателни. В книгата представих седем философски разказа, като темата е мирогледът на един 17-годишен човек. Това, което получих като обратна връзка от читателите, е че очакват още от мен. Най-късно до края на годината ще издам и втората си книга - този път съм се спрял на роман", разказа за плановете си Михаил.

Завършил средното си образование, Михаил може да направи една обща оценка, да се постави в "обувките на другия", т.е. да погледне през очите на учителя, който всеки ден е там, сред учениците, помагайки им да се развиват като личности.

"Ако аз бях учител, кое щеше да ме впечатли, какво щях да изисквам? Ученикът, който е извън рамката, който мисли извън кутията. Нестандартният. Това е начинът, защото нашата образователна система твърде набляга над зубренето, а не да изгради поколение на словото и на философията. Крайно време е да спрем да се занимаваме единствено с литературни анализи. Всеки ученик трябва да бъде уникален, отличаващ се. Ако някой ден стана учител, бих развивал всяка една самостоятелна линия в даден ученик. Трябва да търсим това, което учениците харесват, за да им помогнем да направят избора в бъдеще."

Да бъдеш сред най-добрите и отличаващите се ученици отнема, както показва и разговорът с Михаил, от ежедневието, от свободното време, от някои по-приятни занимания, но и се отблагодарява, защото ти дава основата, върху която да градиш. Да си отличен в училище е само една от страните на живота. Да превърнеш отличието от училище в отличие в живота- това е богатството, от което всички ние се нуждаем.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50