Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама от наградените в Майсторски клас с концерт във Видин

| обновено на 31.05.18 в 11:08
Пианистът Бернардо Сантос и диригентът Кира Омелченко
Снимка: Нора Йоцова

Тази вечер в залата на Симфониета- Видин, в концерт ще се включат двама от участниците и наградените в Майсторския клас за цигулари, пианисти и диригенти, провел се миналия юли в града. На видинска сцена отново ще можем да чуем пианистът от Португалия Бернардо Сантос, а оркестърът ще бъде дирижиран от американката Кира Омелченко.

Пианистът Бернардо Сантос се е обучавал в родната си Португалия, в университета в Авейро, както и в съседна Испания. Участва редовно в национални и международни музикални конкурси. 


"Това е второто ми посещение във Видин. Бях тук миналия юли за фестивал с пианисти, цигулари и диригенти с видинската Симфониета. Бях много щастлив да бъда отличен с наградата за солисти и за това бях поканен да дойда още веднъж през тази година. И ето аз отново съм тук, за да свиря със Симфониетата във Видин, като част от миналогодишното ми спечелване на Майсторския клас. Тази година ми е много по- лесно. Не е заради качеството на музиката, колегите музиканти не са причината. Просто през миналата година имахме само около половин час репетиции за музиката, която представяхме на концерта. Всичко се случваше прекалено бързо. Нямахме много време за свирене, а тази година имаме цяла седмица да репетираме. Това е втората ни репетиция, имахме повече от час музициране и ще репетираме и утре, и в четвъртък. Така че, ще се опознаем още по- добре с колегите музиканти. Много съм доволен от работата ни. Усещам, че ставаме все по- добри. За мен е истинско удоволствие да свиря с музикантите от Видин", каза Бернардо Сантос.


СнимкаКира Омелченко е диригентът, спечелил наградата на Майсторския клас във Видин. Тя е победител в конкурс за международни диригенти за 2016 г. Д-р Кира Омелченко е асистент по музика, директор на оркестъра и ръководител на струнните изследвания във Флорида Саутърн Колидж. Като носител на Националната американска награда за музика - за дирижиране на опера през 2014 г., тя е артистичен директор на младежкия оркестър "Св. Августин". Д-р Омелченко е заемала и поста директор на оркестъра и струнните изследвания в Университета в Тампа. Освен това, тя получава многобройни стипендии.

"Миналия юли бях част от Майсторския клас, едно състезание и фестивал. Беше прекрасно, защото като диригент аз имах възможността да работя с много различни солисти. Работих с видинската Симфониета - прекрасни музиканти. Също така научих и много разнообразен репертоар, най- различни произведения за много кратък период от време. Беше много интензивно, но все пак забавно и поучително. През тези две седмици репетирах с четири различни солисти, с оркестъра в кратки времеви отрязъци, всеки ден. Научих толкова много от този майсторски клас, работейки с музикантите. Получих и много знания за България, за хората тук, за културата. Късмет бе за мен да отнеса тази нова информация с мен в САЩ. Споделих я с колегите си, с приятелите си, със студентите си, които обучавам. И така след това преживяване миналата година аз бях избрана да дойда пак и да дирижирам изпълненията с Бернардо Сантос. И така работим с него за втори път, но аз чаках с нетърпение тази седмица, защото имаме много повече време заедно. Имаме и много повече време за репетициите с оркестъра. И това е едно хубаво преживяване, опит при който се опознаваме много по- добре на личностно ниво, не само на музикално.


Утрешният (тоест днешният, разговорът е проведен вчера, 30 май- бел. ред.) ни концерт ще започнем със Сен- Санс и неговия концерт за пиано № 5, египетския, с участието на Бернардо Сантос. Това е едно много сложно произведение, има много работа с оркестъра. Аз го виждам като един голям диалог, музикален диалог между пианото и оркестъра. А във втората част на концерта ще дирижирам Симфония № 8 на Дворжак"
, разказва Кира Омелченко.



Концертът на Симфониета Видин с Бернардо Сантос и Кира Омелченко е от 19 часа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50