Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отблизо с кучетата полицаи на Видин (снимки + видео)

7
Снимка: Радио ВИДИН
Откриване по следи и залавяне на престъпници са само част от служебните задължения на патрулно- следовите кучета, които са на служба във видинската полиция. Заки е на 2 години, с него работи полицай Венцислав Игнатов. Бък е на 4 години и е в екип с полицай Петьо Василев от 2014 година. Сработването в началото с всяко едно куче е индивидуално- с едни е по- бързо, с други става по- трудно. Първите 7 месеца за обучението на кучето са много важни. Какво е важно да научи през тези 7 месеца?

"Най- вече послушанието, което се изгражда, контрола, социализирането. По принцип полицейските кучета изпълняват команди от човека, който работи с тях. Няма да бъде служебно куче, ако изпълнява на всички хора. В края на краищата той е патрулно куче. Става за пеши патрул в града, става за задържане, преследване и търсене по следа", каза полицай Петьо Василев.

Още с идването в питомника започва обучението на кучето:

"Свикване с име, привързване, правене на връзка между водача и кучето."

В района на питомника във Видин има изградена тренировъчна площадка. На нея служебните кучета поддържат форма като прескачат препятствия, тренират преминаване през затворени помещения, дупки и други.

"Бък е преследвал хора по следа, задържал е хора. Минал е през почти всичко."

Не всяко куче може да се обучава за работа в помощ на полицията. Изборът е строго индивидуален, всяко куче е с различен характер и качества. Такива са и Бък и Заки, затова и всеки полицай работи само със своето куче.

"Аз познавам качествата на моето куче, как работи, какво прави. Докато колегата знае неговото куче при всяка ситуация какво следва. Затова всеки един от нас работи само с неговото куче", допълни Петьо Василев.

В системата на МВР има патрулни и специализирани кучета /за наркотици и взривни вещества/. Заки и Бък са патрулно- следови кучета. Как се улавя следа?

"Трябва да му се покаже мястото, предмет изпуснат или колегите свалят определена миризма, на наш език- подаваме му миризмата, локализира тази миризма, улавя само нея и тръгва. Затова ние ежедневно правим тренировъчни следи на кучетата. Аз пускам на колегата, колегата пуска на мен следа. По този начин ние тренираме кучето, за да не губи уменията си и най- вече по този начин, примерно, когато е ясна следата, когато знае откъде е минал колегата, аз разбирам поведението, виждам поведението и зная в реална ситуация как кучето работи."

Тренировката е под формата на игра. Кучетата обаче различават обучението от реалната ситуация.

"Имали сме ситуация, когато търсим изгубени хора. Все пак, когато ги намери, не трябва да ги хапе. Затова са тези ежедневни тренировки."

Във видинската полиция има други две кучета, които са специализирани- за търсене на наркотици. Едното от тях е двумесечният Дарк, съвсем отскоро член на екипа и тепърва му предстои да премине през по- сериозно обучение.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40