Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Петрич е забранил строителството в защитените зони "Рупите" и "Рупите-Струмешница"

| обновено на 01.06.18 в 14:41


Кметът на Петрич е забранил строителството в защитените зони Натура 2000 "Рупите" и "Рупите-Струмешница". Аргумент за забраната е, че все още не е приет Общият устройствен план на общината. 

Предстои да бъдат изработени екологични оценки, ще има и обществено обсъждане. До решението на местната власт се стигна след  масово обществено недоволство, породено от намерението за застрояване на терени близо до лечебните минерални извори и комплекса "Ванга“.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" Димитър Бръчков, кмет на Петрич, заяви:

"В основата на проблема беше едно огромно недоразбиране на нещата. Ако следим внимателно дискусията, която се водеше, приоритетите на голяма част от хората, които бяха против застрояването, рязко се променяха във времето. С тази забрана преди всичко се дава време на всички нас, в което да разберем проблема с този Общ устройствен план, строителството да бъде канализирано. Нека и да не забравяме, че 90% от Рупите е частна земя, а останалите 10% са 5% държавна и 5% общинска. Всеки един частник ще подскочи за своята земя".

За "Хоризонт" д-р Венета Петкова, един от първите ентусиасти, които заявиха, че в Рупите не бива да се застроява, подчерта:

"Много сме радостни, че така бързо и адекватно реагира местната власт, което означава, че тя е будна и че е в контакт с интересите на хората, но има още неща, за които ще работим, защото не можем да се уповаваме само на това, трябва да работим на всякакви нива, защото това, което аз забелязвам е, че законовата уредба, институциите и въобще законът остаряват и не могат да обслужват нуждите на съвременния човек. Общественото мнение и гражданското общество са тези, които са отговорни за това нещо и колкото по-будно е това общество, толкова нещата стават по-адекватни. Това не е проблем само на Петричкия регион. Рупите трябва да бъдат обявени за национален обект и особено тази част, където е изворът, източникът на минералната вода. В момента защитена зона е само връх Кожух, който е възвишение в планината Кожух. Все пак Ванга е казала, че ако водата започне да се продава, тя просто ще изчезне".


Цялото интервю с Димитър Бръчков и д-р Венета Петкова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!