Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възраждат предприемачеството в Северозапада

Снимка: Радио ВИДИН, архив

Започна инициатива за възраждане на предприемаческия дух в Северозападна България. Проектът обхваща петте области на Северозапада - Плевен, Ловеч, Враца, Монтана и Видин. Според европейски проучвания, у нас доста изоставаме по показател "предприемачеството", а Северозападният район е с най-нисък процент предприемачи на брой население.

"Моето лично мнение е, че липсват условия за предприемачество. Липсват хора, а няма как да развиваш успешен бизнес на място, където има изключително малко потенциални клиенти, а на всичкото отгоре тези потенциални клиенти са с изключително ниски покупателни възможности. Според последните статистически данни, в област Видин има регистрирани над 10 000 фирми, но, за съжаление, от тях работещи са не повече от 3 000. Т.е. има достатъчно на брой предприемачи, но много малък процент от тях успяват. Със сигурност и обучението в тази насока е нещо, което е изключително важно. Но хората в този край не обичат да им се дава акъл, казват: "дайте ми пари, а не ми давайте акъл", и когато се опитваме да правим някакви обучения в тази насока, много трудно събираме хора", обясни председателят на Видинската търговско-промишлена палата Красимир Кирилов.

Според екипа, който ще проведе информационната кампания и обучението на желаещите да започнат собствен бизнес, жителите на Северозапада се страхуват да вземат бъдещето си сами в ръце, заради това и регионът е с най-малък брой предприемачи на глава от населението.

"Според мен, дори и във Видин има предприемачи, които са успели. От друга страна е вярно, че Видин, като малък град, има малки пазари, но все пак живеем в интернет общество и продажбите се случват много често по чисто дигитален начин. Нямаме оправдание, че имаме малко предприемачи. Всичко зависи от хората и причината, че не се справяме много добре, се корени единствено и основно у нас. Не може за всичко да са ни виновни институциите или микроклиматът, или правителството, или каквото друго се сетите", смята Евтим Стефанов, директор на Агенция за регионално развитие и бизнес център - Видин.

Анализатори посочват като една от причините за липсата на достатъчно предприемачи в Северозападна България "некачественото образование в тази посока", "не се разпространяват или изучават добри практики на родни предприемачи".

Преслав Гайдарски, от екипа на проекта за възраждане на предприемаческия дух на Северозападна България е сигурен, че тази кауза не е обречена:

"Сигурен съм, че е възможно и заради това се захванахме с тази трудна задача. Въпреки че нашият район е най-бедният в Европа, решихме да подадем проект именно за Северозападния регион, защото има много желаещи, които биха могли да се захванат с такъв тип дейност, с такъв тип самоосигуряване. Големият проблем е, че няма достатъчно информация за успели предприемачи. Просто хората си мислят, че тези европейски програми, въпреки че вече сме във втори програмен период, са само за най-големите фирми или само за земеделските производители. Много разчитаме да популяризираме, като пример за подражание, успелите предприемачи, да представим много добри практики на реализирани проекти. Заради това сме нарекли нашата кампания "Вдъхновявам, създавам, развивам", защото хората, когато видят успешна малка компания, наистина се вдъхновяват и започват да си правят сметки. А през този програмен период има още един финансов механизъм, който би могъл да бъде в помощ на тези кандидат предприемачи- кредит с много ниска лихва. Разчитаме и на обучението и консултирането на кандидат предприемачите. Направили сме го така, че да получат адекватна информация, а не просто теория. За наша радост, има голям интерес към обучението. Не е толкова страшно да стартираш собствен бизнес. През предходния програмен период имаше средства за над 2000 такива проекта, но кандидатстваха едва около 800. Причината беше именно страхът на хората. Аз съм убеден, че сега това нещо няма да се повтори. За мен това е пътят за промяната в Северозапада. Промяната трябва да започне първо от необходимото обучение и предоставяне на достатъчно и адекватна информация, което в момента не е на подходящото ниво. Това е причината голяма част от хората да са апатични и да не вярват, че това нещо би могло да се случи."


Информационни срещи и кампании ще има в петте областни града и в още пет по-малки населени места в региона. След това 200 желаещи, от които 160 безработни или неактивни и 40, работещи на трудов договор, ще преминат безплатно обучение за стартиране на собствен бизнес. Очакванията са най-малко 30 нови фирми да получат финансиране и да започнат реална работа.

Още по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00