Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да изберем подходящата книга?

Снимка: Радио ВИДИН

Разпространено е твърдението, че най-добрият приятел на човека е кучето. Аз лично съм срещал и друго мнение: че най-добрият и верен приятел на човек е книгата. Това прави и света шарен- умението да мислим по свой собствен начин, да имаме собствено мнение, което да можем да изразим. 

Има твърде много начини всеки един от нас да прекара свободното си време- дали след работа или просто през деня- за да можем да изброим всички от тях. Ако обичаме да влагаме част от нашето време в четене на книги, знаем че неминуемо след една прочетена следва да изберем следващата. Мой добър познат преди години ми каза, че "процесът, в който избираш една книга, а след това оставаш насаме с нея, е твърде интимен, за да може да бъде изразен правилно". Живеейки в днешните времена, които се развиват по-бързо от когато и да било, няма как да оспорим това, което е пред нас: че има повече книги, от който и друг да е период в човешката история. Книжарниците и будките, които предлагат книжните издания, имат такова разнообразие от четива, че почти е невъзможно да разгледаш всичко. Качественото съдържание обаче е нещо, с което няма как да се направи компромис. Всеки от нас, търсейки следващото си четиво, се опитва да открие нещо специфично - дали автор, стил, сюжет, жанр или лична история, която да припознае дори. Да си припомним мисълта на Харпър Ли, която гласеше, че "книгата, която трябва да прочетеш, не е тази, която мисли вместо теб, а тази, която те учи да мислиш". Както в живота, така и с книгите: всеки търси нещо от себе си, изразявайки личен вкус.

Какво ги вълнува видинчани, как спират избора си точно на определено заглавие, какво трябва да им даде едно произведение и кое може да ги заинтригува в книжарница?

"Всеки път, когато избирам книга, е различен. Понякога искам да прочета нещо ново от любим автор, друг път търся книга, която са ми препоръчали.  Разбира се, има значение какво търся - жанр, тематика, а понякога е и до настроение", казва младо момиче, което четеше книга в крайдунавския парк. Друга жена пък изрази мнение, че избира книга според това за кого е: "зависи за кой е, според предпочитанията се опитвам да намеря заглавие, а разглеждам и новите и най-купувани неща"

"Вече излизат много книги на пазара, не е както преди. В книжарницата търся автори, които са ми интересни, гледам съдържанието на книгата, прочитам рецензията. Другият вариант е приятел да сподели за интересна книга...Харесвам книги за живота.... Преди съм чел доста повече, сега прекарвам време на компютъра. Иначе предпочитам пътеписите..."- казаха някои от запитаните. А една жена, която току-що беше закупила нова книга за колекцията си, сподели, че чете много, избирам книгите си по автор, а напоследък акцентира над философията, вероятно заради възрастта.

Професорът по философия Петер Биери, известен повече с писателския си псевдоним Паскал Мерсие, преди години казва, че  "дали човек чете или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от тази."

Какви са ползите от една хубава книга, която да бъде заменена от следващата, всеки сам може да си отговори. Освен, че е занимателно, разтоварващо и полезно, четенето развива мисълта, подобрява концентрацията, обогатява речника и предлага перспективи. Както казах по-горе, с класното четиво не бива да се прави компромис, защото няма как да не приемаме сериозно процес, който ни обогатява, развива и подобрява. 

Светът е базиран на прогрес, а "пътят към невежеството е постлан с добри издания". И колкото и трудно да е понякога да си изберем книга, защото има много качествени автори, има истории, които съвпадат точно с даден етап от нашия живот, така и има хора, чиято работа е точно да ни дадат напътствие. Когато влезем в магазин за книги, книжарите са там, за да помогнат професионално- с мнение или с опит. 


Снимка"Книгите са богатство, защото в тях са съхранени многовековните интереси на хората към знанието. Те запазват мъдростта на човека от древността до наши дни. Това прави работата в книжарница не просто интересна, но трудна и отговорна. Работим с хора от различни възрасти, имащи различни интереси. Работата ни изисква отлична подготовка", определя работата на книжарите Петко Борисов от Видин, който от години работи в книжарница. Според него добрата книга се избира по външния ѝ вид, по познанието за един автор, по илюстрациите, насочващото заглавие и на краткото анонсиране на сюжета в  книгата.

Работата на книжарите ги сблъсква всекидневно с хора, които влизат в книжарница, за да инвестират в себе си. С какъв тип читатели се среща Петко Борисов и какво търсят те?

"Клиентите са на различна възраст, с различни интереси. Някои търсят определена книга, други- даден автор, трети- книги на специфична тема. По мое наблюдение най-търсените книги са трилърите и фантастиката", отбелязва Петко Борисов.

Разбира се, не всеки отива в книжарница без да има ясната идея какво търси. Някои, за да закупят дадено заглавие, втори пък избират на момента. 

"Затова в книжарниците има тематични отдели, които помагат на клиентите да се ориентират. Ако клиентът се нуждае от помощ, аз го насочвам към дадена книга или стил. Да се излъчи перфектна книга е невъзможно, защото светът е устроен така, че всеки от нас е различен. Перфектната книга е въпрос на гледна точка - на послание, на сюжет, на въздействие върху самия човек", казва Петко Борисов.

За да е максимално полезен, както изисква работата в книжарница, той има свой модел на действие, който включва въпроси: "колко е години - мъж, жена или дете", "какъв е типът книги, който Ви влече", "с какво се занимавате". Това му помага всекидневно в работата, за да даде насочващ съвет на хора, искащи да си закупят някое четиво. 

"Когато разбера какво търсят, опитвам се да предлагам един избор от няколко четива", допълва Петко.

Напоследък все по-срещани са електронните книги - новаторство, вид удобство, но различаваща се опция от тази, на която повечето от нас са свикнали. Има ли вероятност книжната версия да бъде заменена от електронната? Не и според Петко Борисов:

"Книгите са умът на човешкия род. Напоследък се издават електроните книги, но дали ще просъществуват дълго? Не мисля. Книгата все още се чете предимно бавно, за да се осмисля, препрочита се, носи се навсякъде. Самите клиенти ми казват, че предпочитат класическата версия, защото могат да я пипнат, усетят и дори да поемат аромата ѝ."

А както каза Маргарет Фулър, нека не забравяме, че "днешният читател, е утрешният лидер"



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": Честит рожден ден, Марк Антъни!

Певец, продуцент, текстописец, музикант, актьор и бивш съпруг на една от най-горещите латино диви Дженифър Лопес, Марк Антъни знае как да вдъхне чувство и ритъм на всяко свое изпълнение и да го превърне в актуален хит. Марк Антъни е един от най-продаваните салса изпълнители на всички времена.  По случай рождения ден на певеца ще слушаме някои от..

публикувано на 16.09.24 в 09:00

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00