Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчил Петров: "Видинчани да не влизат в река Дунав"

Снимка: Радио ВИДИН

БЧК- Видин всяка година организира курс за водни спасители на басейни и водни паркове. Който желае да се развива в сферата на водното спасяване, може да се запише и в надграждащ курс- за спасители на открити водни площи и море.

"За съжаление, повечето от нашите курсисти всяка година бързат, след като се сертифицират и си покрият изпитите, да заминат на морето и да започнат работа. Затова в последните 2-3 години не сме правили надграждащ курс за открити водни площи и море, а по- скоро подсигуряваме работа на нашите спасители, които изкарват курса и ги пращаме при наши колеги на море и т.н. Работата на водния спасител е много отговорна и интересна и е хубаво тези кандидат курсисти, които имат желание, да имат предвид, че подготовката и изобщо психиката на един спасител трябва да е много сериозна", каза Момчил Петров, главен специалист към БЧК- Видин, който води и курсовете за спасители.

Инструкторите казват, че потенциалните удавници са тези, които не се страхуват от водата, независимо какви плувци са.

Момчил Петров учи своите курсисти, че най- добрият спасител на басейн е този, който не влиза във водата.

"Говорим за басейни. Защо? Защото спасителят на басейн най- често използва спасителни средства. Независимо дали басейнът е дълбок, или не, спасителят най- спокойно може да извърши спасителна акция и от брега. Много е трудно да се извърши спасителна акция с плуване в плувен, особено увеселителен басейн, каквито имаме в нашата област. Защото хората са изключително много в басейна и за да може да може спасителят да направи необходимите стъпки към спасителна акция, то той трябва да рискува собственото си здраве и здравето на посетителите на басейна."

Вече всеки басейн си има правилник за вътрешния ред. Дали се спазва този правилник следи спасителят.

"Най- вече сигурността в самия обект, независимо дали е аквапарк, басейн, детски басейн, плувен басейн, спортен басейн и т.н. се регламентира от този правилник и най- вече от управителя. Каквото собственикът на обекта и управителят на обекта регламентира като позволено, спасителят трябва да го изпълнява."

СнимкаМомчил Петров съветва видинчани в никакъв случай да не влизат в река Дунав да се къпят.

"И тази година, нашето ръководство в града и областта, т.е. нашият областен управител, нашият кмет вече пуснаха заповед, която забранява ползването на всички площи на река Дунав и забранява влизането и плажуването на река Дунав. Град Видин отдавна няма градски плаж, а това не е случайно. Река Дунав е една от най- опасните реки в България. Хиляди хора през годините са се давили в реката. Течението на река Дунав е изключително коварно, има изключително много подводни ями, затова влизането в река Дунав е изключително забранено."

Областният управител Албена Георгиева обяви, че ще бъде почистена крайбрежната ивица.

"Предвидили сме почистване на крайбрежната ивица- премахване на растителността, премахване на камъните, засипване на част от крайбрежната ивица с пясък, поставяне на кошчета. Ще проведа и разговор с кмета на Община Видин Огнян Ценков, за да окаже съдействие отново за поставяне на душовете. Които впрочем миналата година бяха поставени и многократно чупени, но считам, че кметът на Община Видин ще съдейства те да бъдат поставени отново. Ще възстановим чешмата, която се намира между двете капии непосредствено преди крайбрежната ивица. Мисля че това са постижими неща. Работим върху това активно. Просто това е една от красотите на Видин", каза областният управител.

СнимкаГотова е и пробата на водата, която бе взета миналата седмица от река Дунав до крепостта "Баба Вида". Резултатите от пробите са качени на сайта на здравната инспекция. Изследването на водата е извършено в акредитирана лаборатория за изпитване на Регионалната здравна инспекция в Монтана за наличието на следните микробиологични показатели: Ешерихия коли в 100 мл. и Чревни ентерококи в 100 мл. вода. На сайта на РЗИ- Видин пише: " Съгласно чл. 10 от Наредба №5 от 30 май 2008 г. за управление качеството на водите за къпане водите в р. Дунав се класифицират като "лоши". Резултатите от изпитването по показател Ешерихия коли е почти 3 пъти, а по чревни ентерококи е 1 и 1/2 над задоволително качество за водите за къпане. РЗИ- Видин информира населението, че къпането в р. Дунав е свързано с риск от излагане на замърсяване с неблагоприятни за здравето последици."

"Което ми дава основание да издам отново заповед за забрана на къпането, на ползването на водните площи, защото, разбира се, най- важното е да опазим живота и здравето на хората", каза още Албена Георгиева.

СнимкаВидинчани обаче използват, когато времето е топло и ходят да се къпят в река Дунав на плажа до крепостта "Баба Вида". Хората искат да има по- добри условия на плажа:

"Горе- доле е добре... Трябва да се пусне водата. Има и пясък, обаче пейката е по- хубаво, щото и тоя пясък не е нито почистен, нито представлява някаква ценност. Най- редовно се къпем всеки ден. Да направят едно ограждение и да сложат един спасител. Идете в Лом да видите, казват хората има шезлонги, има чадъри, има какво ли не... Да има душове, няма душове. Е, как е в Калафат, аз съм ходил много пъти... Да има едно пясъчно покритие. Няколко шезлонга да има, ето в съседна Румъния имаше. Просто елементарни условия за отдих на гражданите..."

Друг от плажуващите заяви, че не иска да се правят подобрения:

"Така ми харесва, както е сега. Така ми е по- добре. По е естествено така, по до природата близко. Чадъри, шезлонги, караванки, музики, няма смисъл..."

СнимкаВ Лом на крайбрежната ивица в парка има много рибари. От 1 юни риболовът е разрешен и ломчани са на реката, за да опитат късмета си, а и да си поприказват с познати и приятели рибари.

"Има всякакви риба- бабушка, оклейчета, платички. Тия с големите пръчки, тия ловат голема риба... Като тръгнете за Видин, от левата страна има една чешма, там има хора продават. Има всекакъв вид риба. Одат с лодки с мотори, ловат. Почти всеки ден съм тука. Е така седнем, и си праим майтапи с тоя, с оня. Вчера съм хванал над 4 кила риба и я дадох на братовчед ми... Това е оклей, с малка въдица. Има платика, има морунаж, скобар излиза. Тая година има риба, щото водата държи голема. Всяка година намалява. Много се замърси реката..."

От 1 юни 2018 година любителският риболовен сезон в страната е открит. Забраната на улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се до 500 метра надморска височина, вече не е в сила. До 15 юни остава в сила забраната за рибностопанските обекти, които се намират от 500 до 1500 м надморска височина, както и за улова на калкан в Черно море. И този сезон децата до 14-годишна възраст и хората с увреждания могат да извършват любителски риболов с безплатен риболовен билет. Припомняме, че минималната глоба при извършване на незаконен риболов е 100 лв. От Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури апелират за спазване на разпоредбите, защото отговорният риболов е гаранция за бъдещето на целия сектор.

СнимкаОбщина Монтана има договор с външна фирма за обработки срещу различни вредители. Обработки се правят срещу бълхи и кърлежи, комари и срещу мухи.

"Борбата с вредителите е много важна, защото се явяват причинители на доста сериозни заболявания. Лаймската болест се причинява от кърлежите. Всички сме слушали за маларията, където преносими са комарите, добре е, че все още в България имаме внос на малария, нямаме местна. Много е добре това, че Община Монтана успява да заделя средства и да се извършват обработки на територията на града срещу тези вредители. До момента ние сме работили и извършили по две обработки срещу бълхи и кърлежи на територията на града и две обработки срещу комари, също на територията на града", каза пред сътрудника ни Любо Андреев управителят на фирмата д-р Даниела Караилиева.

При обработките се използват препарати, които са разрешени от Министерството на здравеопазването. Предстои и първа обработка на контейнерите за смет срещу мухи. По договор са предвидени три обработки и срещу мухите. Предстои трета обработка срещу комари, като от значение е да е при сухо време и без вятър.

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40