Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как лозята понасят високата влажност, горещините и градушките

Снимка: РАДИО ВИДИН


Висока влажност, високи температури, чести валежи, понякога и градушка- годината продължава със своите странности. Как това се отразява на лозята и как стопаните да се грижат за тях- говорим си с Красимира Владимирова- главен асистент по лозарство.

"Хубавото беше, че благодарение на нетипично високите температури и прекомерната влага, растенията изпревариха растежа си с месец... На отделни места заради дъжда по време на цъфтеж, се получиха по-редки гроздове, но като цяло, това е годината на гроздето. Проблемът в случая е, че влажността е благоприятна за развитие на гъбните болести. По-добра растителна защита, обаче, може да реши проблема... Където има паднали градушки, в засегнатите масиви се налага по-ранно кършене, за да може растението да започне да развива страничните леторасти... Дори и там, където гроздовете са поразени, не трябва да спираме да се грижим за растението, за да може то да се запази и за следващите години"- посочи агрономът.

Как да разпознаем нападението на акари, които причиняват "лозова краста", как да изберем подходящия препарат за растителна защита и как да окажем "първа помощ" на поразено от градушка растение- чуйте в звуковия файл.


Стартира приемът по мярка 9 "Учредяване на групи и организации на производители" от Програмата за развитие на селските райони. Процедурата вече е отворена за кандидатстване в интегрираната система ИСУН. Подпомагането по мярката цели да се насърчи учредяването на групи и организации на производители в земеделския сектор; да се подпомогнат производството и доставките на висококачествени земеделски продукти, които отговарят на европейските стандарти и на пазарните изисквания; да се подпомогне достъпа до пазара на малки и средни стопанства. Все още земеделците от региона са скептични и по-скоро не биха влезли в съдружие, но има и изключения.

Водени от общ интерес и споделящи едни и същи проблеми, в началото на годината 12 фермери от Врачанско решават да се съюзят, а за председател на Управителния съвет на новоучреденото Сдружение на месо- и млекопроизводителите си избират Габриел Димитров, животновъд от село Попица, който отглежда десетина животни. Габриел, заедно със своите колеги, участва в протестните действия пред парламента в средата на януари. Тогава, заради липса на фактури, които доказват продадено мляко или други проблеми с документи, не малка част от фермерите бяха лишени от субсидии.

"Учредихме се, за да си помагаме взаимно. Когато сме заедно, сме силни и информирани и можем да отстояваме правата си. Ще кандидатстваме и по новата мярка, това ще помогне и за реализацията на продукцията ни", казва Габриел.

СнимкаМярка 9 предвижда европейско и национално подпомагане за учредяване на групи и организации на производителите. Според експерти, мярката е удачен инструмент за обединяването и оцеляването на земеделските производители. Българските фермери обаче, за разлика от колегите си от Запад, не искат да се сдружават, въпреки че една от целите е да бъде подпомогнат достъпа до пазара на малки и средни стопанства, да има и стабилност на доставките. Вероятно причините са в разпокъсаното ни земеделие, не са малко и предразсъдъците, които трябва да бъдат преодолени, смята Габриел:

"Българинът е свикнал сам да си тегли ярема...все още не е узрял за сдружаване. В нашия край се опитваме от 10 години да се обединим и да направим животновъдно сдружение. Ентусиазмът е голям, докато се стигне до плащане на членски внос. Членският внос се определя от Общото събрание, никога не е голям и въпреки това, като стане дума за 20,30,50 лева, на животновъдите им се струват много. Преди десетина години се опитахме да направим сдружение за дребен рогат добитък- не успяхме и само след 3 години около 80 % от животните се изгубиха. Получи се вакуум в изкупуването на млякото, вълна вече никой не търси... Сега отново е трудно да се сдружаваме, но хората разбраха, че има някаква полза все пак- най-малкото- получаване на актуална информация. Бавно, но хората започват да узряват, че сдружаването е вид синдикализъм- всички знаем, че синдикатите са мощни, когато имат огромна членска маса, за да си отстояват правата. Има го и недоверието, като начало, но за да се сдружат хората, на първо място трябва да си имат доверие..."

 
Въпреки административните трудности, през които са минали, Габриел смята, че сдружението ще им даде повече възможности за реализиране на продукцията, ще понижи себестойността и ще защитава правата им на производители.
Иначе приемът по мярка 9 от програмата за развитие на селските райони  "Учредяване на групи и организации на производители" продължава до 20 август, пълната информация е публикувана на сайта на министерството на земеделието и храните.









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40