Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парад на лодките във Видин за Деня на Дунав, в Лом чистят Дунавския парк

Снимка: Радио ВИДИН

На 29 юни през 1994 година в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав, известна като Конвенция за опазване на река Дунав. Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да привлече вниманието към значението и опазването на реката. Мотото тази година е "Бъди активен за по- здравословен Дунав".

Празник по повод 29 юни – Международен ден на река Дунав ще се проведе до крепостта "Баба Вида" във Видин.

"Възстановяваме една традиция. Водеща роля този път има водният клуб, използваме повода да демонстрираме наши умения, да покажем какво представлява водният туризъм. Всеки, който би искал и дойде на плажа в този ден, би имал възможност да види, да опита и ако му хареса, ще може да участва редовно в наши прояви", каза д-р Борислав Милчев- председател на туристическо дружество "Бонония".

Поканени са и притежатели на лодки, спортните клубове по кану- каяк във Видин.

"Който желае, може да се включи в подготвянето на вкусна рибена чорба", допълни д-р Борислав Милчев.

Програмата на празника включва и изложба на детски рисунки на тема "Моята Европа- зелена и чиста", концерт с участието на деца от детските градини.

Снимка: Чавдар Гергов, личен архивКлубът по воден туризъм е с дългогодишна история. Повече от 20 години във водните походи се включва Чавдар Гергов.


"Сега клубът е около 40 души. Тогава разполагахме със стари лодки, сега разполагаме с наши лодки. 16 са лични, другите са клубни. Младите хора могат да станат членове на нашия клуб, няма граница за възраст. Единственото условие е да може да плува. Като правило сме приели задължително обличането на спасителна жилетка", каза Чавдар Гергов.

През тази година в рамките на кампанията за 29 юни се провеждат и първите инициативи в страната от международен проект на фондация "Океани без отпадъци" за почистване на река Дунав от пластмасовите отпадъци. Акцията стартира от Видин.

"Все повече и повече хора отдават значение на важността на Дунав, не само като река, но и като важна екосистема", каза във Видин Весела Комаревска- експерт "Връзки с обществеността" в Басейнова дирекция "Дунавски район"- Плевен.

Калин Върбанов е представител на фирма за рециклиране от Дания:

"Планирали сме да направим проекта в продължение на три години и ако е възможно и по- дълго. Като за начало сме предвидили дейности по събиране на отпадъците по брега на реката. Имаме също и предвидено да влезем в реката с корабче и с една мрежа, с която да събираме плаващите отпадъци. Искаме да научим младите хора да събират боклуците, да не ги хвърлят навсякъде."

Снимка: Ели ЦветановаУченици и учители от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се включиха в инициативата "Да изчистим Дунав заедно 2018".

"Жал ми е да гледам колко е мръсен и затова реших да се включа и да го изчистя...Много се радвам, че училището ни се включи в тази инициатива. Разбрах, че номер едно замърсител на Дунава са цигарите. Събирахме доста фасове... Хубаво е да хванем да изчистим този град. Цял ден да седим и 20 души да сме, пак не можем да съберем всички фасове, които са само тук, на тази площ...", казаха пред Анжела Каменова Иван Владимиров, Александра Ванчева и Валентин Средков.

В Лом днес ученици и граждани почистваха бреговата ивица на река Дунав. На 29 юни децата от общинския екоклуб имат планирано участие в още едно събитие. Ще демонстрират как се сортират разделно събраните днес отпадъци.

Снимка"Имаме покана от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" да се включим в техния празник, посветен на Деня на река Дунав. Там ще има грандиозно отбелязване на тяхна годишнина. Участваме с демонстрация за разделното събиране на отпадъците", каза Румяна Цветева- ръководител на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда" в град Лом.

Празникът ще се проведе пред Понтон №2. Ще се включат деца от спортни клубове, ученическия екоклуб. Предвидено е символично речно кръщение на над 30 ученици. Децата ще получат своите кръщелни свидетелства, след като докажат уменията си за справяне във водна среда, за измерване нивото на реката и за ловкост при ловенето на дунавска риба. С много игри с награди, празнично настроение и летни емоции ще продължи тържеството, като целта е да се насочи вниманието на обществото към значението и опазването на втората най- дълга река на територията на Европа и притоците ѝ.

Снимка: Николай Иванов, личен архивЧетири малки сови намериха видинчани в парк "Рова". След проведени няколко телефонни разговора птичките вече са в София, във фондация "Дивите животни".

"Свързахме се с тях и ни казаха да ги нахраним, да намерим най- бързия автобус и да ги изпратим към тях. Казаха, че дори и да ги качим, те ще паднат пак, ако ги оставим долу ще ги изяде котка и няма как", разказа за спасителната акция Николай Иванов.

Със съпругата си Адриана купуват от рибарски магазин бели червеи, нахранили совичките и след това ги изпратили с автобус до София.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50