Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спазваме ли етикета

Снимка: Радио ВИДИН

Познаването на етикета и нормите за поведение на обществено място, благоприличието, вниманието към околните е съвсем нормален поведенчески модел, за който обаче не винаги се замисляме и спазваме.

Лора Владимирова е дългогодишен журналист, работата ѝ я среща с хора от различни среди, интереси, възраст. За жените говорим с една жена със своя индивидуалност:

"Понятието "дама" включва известно поведение, известен имидж. Ако някога тя се е различавала от обикновените хора- с шапката, с копринените чорапи дори и през лятото, примерно или с високите токове, сега вече в съвременния свят това нещо се размива", казва Лора Владимирова.

Как трябва да изглежда една дама?

"Тя трябва да изглежда така, че да има своя индивидуалност. В никакъв случай тя не трябва да копира как е облечена колежката или как е облечена съседката, или пък евентуално какви са модните тенденции и сляпо да ги следва. Защото дамата освен с облеклото тя доминира с поведението си, с излъчването си, със своята интелигентност."

СнимкаПрофесията също дава отражение върху облеклото на една жена. Усетът как да се облечеш трябва да идва отвътре:

"Може да звучи ужасно ретроградно, но аз намирам, че униформата в училище би могла да възпита в младите момичета, защо не и в младите момчета, едно по-стилно облекло, вече когато те напуснат училище. Защо колежите в Англия имат униформа? Нима те са по- прости от нас?"

На обществено място една жена не би яла закуска, не би пушила цигара, не би крещяла високо. Момичетата са много хубави, облечени според техните представи. Но, гласовете им не са култивирани, нямат добра дикция. Това също е елемент от държанието на една жена, която иска да направи добро впечатление, смята Лора Владимирова. На всяко събитие жената трябва да има вътрешна нагласа как да се облече, какво да носи, как да се държи. Ако на една жена ѝ отварят и задържат вратата, тя не е и необходимо да казва благодаря, може само да се усмихне.

"Елегантността не е толкова скъпа дреха, колкото умение, усещане така да ти стои, че да подчертае теб и ти да подчертаеш дрехата."

СнимкаМодните тенденции- определят ли гардероба ни днес и трябва ли сляпо да следваме модерните за сезона цветове и дрехи? Търсим мнението на видинската дизайнерка Боряна Гонкова:

"Имам особено отношение към модата. Защото за мен е важно всеки човек да има стил, собствен. Когато има собствен стил, той е завършен. За съжаление, това много рядко се вижда", казва Боряна Гонкова.

За да намериш своя стил, първо трябва да намериш себе си, да знаеш какво ти харесва, да имаш адекватна преценка за себе си и как изглеждаш в дадена дреха.

"За мода не можем и да говорим, защото повечето хора пазаруват в магазини за дрехи втора употреба."

Какво може да облече една жена на работното си място?

"По принцип трябва да си адекватен за ситуацията. Ако си стриптизьорка, може да се облечеш и по така, но ако работиш примерно в Общината, Бюрото по труда или няма значение, трябва да се облечеш адекватно. Има костюми, ризки..."

Когато човек отива на сватба, пак трябва да се облече адекватно. Самото събитие ти дава възможност да се почувстваш по- различно и това е моментът една жена да си облече вечерната рокля или официален тоалет, съветва видинската дизайнерка.

Когато се облече нелепо, една жена не може да внуши на мъжа да я уважава:

"Не е от дрехата, това е комбинация от енергията и самото облекло. Тогава се получава най- добре. Всички познаваме хора, които като влязат, им се обръща внимание като присъствие. Енергията на човека диктува поведението на останалите хора", заяви Боряна Гонкова.

Видинската дизайнерка вярва, че всеки е създаден по специален начин и всеки има нещо, което може да прави най- добре. И не бива да прави други неща, защото личи. Трябва да прави това, което обича.

СнимкаАнета Кирилова е учител в ПГ "Проф- д-р Асен Златаров" във Видин. Преподава на учениците, които учат специалност "Туризъм". Какво дава училището като основа на поведението ни в ресторант, например, като сервиране или подреждане на масата вкъщи, когато искаме да впечатлим гостите си и какво не трябва да правим, за да не изглеждаме най- малкото невежи?

"Ние започваме с това в училище- кое се подрежда отляво и кое се подрежда отдясно. Отдясно се подреждат ножовете  и лъжиците, отляво се подреждат вилиците. Като първо на масата, освен покривката, във висококатегорийните заведения се слага подложна чиния със салфетка", обясни Анета Кирилова.

Най- близо до подложната чиния е приборът, който ще се ползва последен. Отгоре се подреждат приборите за десерт. Правилото е, че се върви от по- тежките сиропирани десерти, към по- леките.

Как се ядат например, череши в ресторант?

"Черешите се сервират задължително с лъжичка, малка, в която се изплюва костилката и плодовете са подредени в чиния, а над нея има чиния, в която се слагат костилките."

Първо се ядат студените предястия, след това са топлите, поднасят се основните ястия и накрая- десертите.

Във висококатегорийните заведения има сомелиери- те съветват клиентите как да съчетаят храната с виното или ако искаме да опитаме точно определено вино, с коя храна от ресторанта би се съчетала най- добре. В ресторанта менюто се поднася на мъжа, той го поднася на жената и след това мъжът обобщава поръчката.

СнимкаКакво поведение да има една жена в ресторант?

"Да не изземва функциите на мъжа. Редно е той да ѝ дръпне стола и тя да седне. Може да го направи това и сервитьорът, ако е мъж. Жените, които се занимават с бизнес и които са свикнали да ръководят, им е много трудно в такива ситуации да отстъпват на мъжете те да свършат това. Според мен трябва да оставаме в такива моменти мъжете да ни ухажват и да се чувстваме по- нежната половинка, когато отиваме, примерно, на една вечеря", допълни Анета Кирилова.

И още правила, които се учат в часовете по сервиране- сервитьорът, когато сервира кафе, трябва така да сложи чашката, че дръжката да сочи дясната ръка, защото клиентът посяга с дясната ръка. Чашата за безалкохолно се поставя на върха на основния нож.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00