Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит

| обновено на 17.07.18 в 10:43
Снимка: Държавен архив Монтана

На 17 юли се навършват 150 години от рождението на Видинския митрополит Неофит. Намираме повод в тази годишнина, за да ви разкажем за човека Никола Караабов и за духовника, управлявал 57 години Видинска епархия, известен с приноса си за спасяването на българските евреи, с архипастирската и с дарителската си дейност. Разгръщаме личния дневник на тази интересна личност и надникваме в спомените на неговите близки с помощта на доц. Красимира Петкова, родственица на архиерея и дългогодишен преподавател в Лесотехническия университет в София.

"Видинският митрополит Неофит, който е известен със светското си име Никола Караабов, е чичо на моя дядо, който има същото име - Никола Жеков Караабов, но е известен като Никола Жеков. По-възрастните видинчани вероятно си го спомнят, тъй като той известно време е бил и директор на видинската мъжка гимназия. Искам да кажа, че независимо, че той не е мой истински прадядо, аз винаги съм го чувствала като мой любим прадядо, тъй като моите дядовци и на майка ми, и на баща ми са починали преди да се родя. Докато това е бил единственият мой дядо, с когото съм имала контакт, и всички в нашето семейство го наричахме "дедко". Това е моят спомен, аз бях малка, разбира се, на 12-годишна възраст, когато той почина. Така че спомените са от моето детство, но са толкова ярки, няма да ги забравя до края на живота си."

Доц. Красимира Петкова /вляво/ и майка й Елисавета Жекова /в средата/ при предаване на документи на Видинския митрополит Неофит в Държавен архив - Видин през 2014 година. Снимка: Държавен архив-ВидинНикола Димитров Карабов е роден на 17 юли 1868 година в село Гълъбово, Старозагорско. През 1989 година става енорийски свещеник в село Брод, Старозагорско, и се жени за Елисавета. В дневника си записва, че това е най-щастливата година в неговия живот. Така е до раждането на сина им, при което Елисавета умира. С отглеждането на бебето се заема майката на Никола, а той продължава духовното си образование в Цариградската духовна семинария и в Духовната академия в Санкт Петербург. През 1906 година става ректор на Софийската духовна семинара, през 1909 е избран за Велички епископ Неофит, а през 1914 година е ръкоположен за Видински митрополит, припомни доц. Красимира Петкова. Тя разказа и спомените, които пази семейството ѝ за качествата, с които митрополит Неофит се е отличавал като духовен водач на хората от епархията:

"Много важно е да се отбележи, че той е бил много взискателен към своите подчинени, но пък е бил справедлив и всички са го уважавали изключително много. Моите лични спомени са за неговия благ характер и благородство. Аз изпитвах огромен респект и страхопочитание, но не разбирайте, че съм се страхувала, напротив, изпитвах искрена обич към него и много съм се радвала на контактите ми, защото като дете реално всеки ден съм го виждала."

Преди година организацията на евреите в България "Шалом" предложи Видинския митрополит Неофит да бъде удостоен с почетното звание "Праведник на народите от света" за неговия принос за спасяването на българските евреи през 1943 година. По това време той е наместник председател на Светия синод на Българската православна църква, разказа неговата родственица:

"Видинският митрополит Неофит успява да убеди цар Борис и цялата българска общественост да се застъпи за българските евреи. По това време той е наместник председател на Светия синод и, за да бъде предложението му нееднолично, свиква заседание на Синода, на което се взима единодушно решение дядо Неофит да се яви пред царя, да му поднесе решението и да настоява да откаже на Германия да ѝ предаде българските евреи. След като е взето решението, дядо Неофит, придружен от още двама владици - Кирил Пловдивски и Софроний Търновски, посещават царя и му поднасят решението. Води се двучасов разговор. Царят отначало се колебаел, но дядо Неофит успява да го убеди. За по-голяма сигурност той и другите двама владици го посещават отново на следващия ден и го убеждават. В крайна сметка царят се застъпил да не се предават евреите на германците... В памет на всички благородни българи, застъпили се за спасяването на българските евреи, са поставени паметни плочи в София, на гърба на църквата "Света София", на които са увековечени техните имена, включително името на митрополит Неофит..."


Доц. Красимира Петкова при откриването на изложбата За правда и човечност в Монтана. Снимка: Държавен архив - МонтанаМитрополит Неофит е известен и като един от големите дарители на Видин. По негово време са завършени храмовете "Св. Димитър" и "Св. Николай", построена е сградата на Видинската митрополия, епархийското училище, мавзолеят на екзарх Антим Първи, както и 45 храма в епархията. Обновяват се епархийските манастири, изграждат се две девически училища във Видин и Лом. С лични негови средства е построен детски дом, който днес продължава да съществува като детска градина, носеща името на неговия син- Желязко Попниколов.  

Какво не знаем за митрополит Неофит?

"Неговата любов към природата го кара, това е мое лично мнение, да построи вила в двора на Клисурския манастир, в която той е прекарвал всяко лято. Освен това от моята майка /Елисавета Жекова- бел. авт./ знам, че тя, в компанията на дядо Неофит, се е изкачвала на връх Тодорини кукли. Така че има и такъв момент, който според мен не е неизвестен досега."

През 1968 година в храм "Александър Невски" в София бил честван вековният юбилей на Видинския митрополит Неофит. През 1971 година архиереят умира на 103-годишна възраст и е погребан в двора на Видинската митрополия.  

От своя прадядо доц. Красимира Петкова наследява любовта към природата и по-късно тя до голяма степен повлиява при професионалната ѝ реализация, насочена към опазване на българските гори.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40