Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярата в Бога увеличава благата в нашия живот

Снимка: www.bogonosci.bg

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби.

"Моля ви, братя, в името на Господа нашего Иисуса Христа, да говорите всички едно и също, и да няма помежду ви разцепления, а да бъдете съединени в един дух и в една мисъл."
(1Кор.1:10).

"Братя и сестри,

свети апостол Павел казва тези думи на Коринтяни. Но тези слова, в които чуваме за разцепление и съединение крият много повече. Съдържат тайните на въпроса: "Кой съм аз". Нещо повече. Съдържат и отговор на въпроса за спасението.

Св. ап. Павел узнал, че сред народа има разпри. Но това погледнато през призмата на вярващия в Христа разкрива вътрешните конфликти у човека, у същия този човек, вярващият в Спасителя. Тъй като винаги когато човек реши да се справи сам със ситуация някаква, без да се помоли Господу, в душата му настава разцепление, смут. Тогава от една страна стои същата тази вяра. Понеже чрез нея проумяваме за устройството на света. Нещо повече. Чрез вярата изпитваме сами себе си в моментите, когато сме неуверени. И когато един такъв човек – който опита сам да се справи – без да помоли Господа за помощ… достатъчно ясно се вижда, че настъпва време на разцепление. Ако погледнем Стария Завет ще забележим, че Господ Бог непрестанно води и напътства човека. Понеже "Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие." (Прем.Сол.2:23). Но тъй като човек има вяра в себе си, тази собствена вяра понякога измества онази, другата – вярата в Спасителя. Ето ги тук словата на св. апостол: "Защото един от вас дума: "аз съм Павлов", друг: "аз пък — Аполосов", трети: "аз съм Кифин", а друг: "аз пък — Христов." (1Кор.1:12). И тук е това вътрешно разцепление. И докато човек дели себе си по този начин няма как да бъде едно със Спасителя. А тъй като няма човек, който да не иска да разбере кой е, да узнае собствената си същност,… е добре за такъв човек внимателно да се вслуша в думите на св. апостол. Още повече за човек, кръстил се в името Господне. За такъв словата на апостола са като указател на посоката, в която да тръгне и да върви. Именно за такъв човек,… за такива хора апостолът казва: "Да бъдете съединени в един дух и в една мисъл." Тези наставления простичко казват, че да се търси Бога и даровете на Духа е най-главното, но и по възможност – да бъдем едно. И ето всички ние – събралите се днес тук – в името на Господа и Спаса нашего Иисуса Христа – сме доказателство за това: съединени сме в един дух и в една мисъл. Но дори и така да е – пак можем да бъдем разединени. И това ще е така, докато се изкушаваме взаимно, докато си правим забележки – но не градивни, а от завист. Пък всяко едно изкушение е разцепление, всяко едно изпитание – обединение. А за вярващия с всичкото му сърце, и с всичката му душа, и с всичкия му разум (Мат.22:37) е точно обратното. Защото когато е във време на изкушения такъв един човек се събира в себе си чрез молитвата към Христа Спасителя (Гал.2:20). И точно в такъв момент се потвърждават наяве думите на Св. Ап. Павла: "Защото словото за кръста е безумство за ония, които гинат, а за нас, които се спасяваме, е сила Божия." (1Кор.1:18).

Братя и сестри,

Словото за кръста наистина е безумство, когато човек е в разцепление – спрямо Бога, спрямо ближните си и спрямо себе си.

Нека по думите на Св. Ап. Павел – в името на Господа нашего Иисуса Христа – да не допускаме това помежду ни да застане, та да ни отдалечи един от други. А чрез даровете на Духа да се съберем в себе си и да се събираме в единомислие. Тогава вече няма да завиждаме, и няма да хулим. Тогава ще разберем, че докато носим в себе си обединяващите молитвени слова за кръста ще бъдем безумци в очите на ония, които гинат. Но за нас – които вярваме в Христа Бога – това молитвено слово е сила Божия.
Амин."

Автор: Христо Димитров

В рубриката "Съвременна Библия" - как бихте дефинирали израза "объркан човек"? Според мен това е заболяване, покосило милиарди. Безцелното гонене и постигане на цели и изживяване на количествен, а не качествен живот са някои от главните симптоми на това заболяване. Ще ви срещна с двама библейски герои - пророк Данаил и цар Навуходоносор. Един от двамата е "объркан човек". Навуходоносор не вярвал в Бога на Данаил, но бил завоевател. Данаил вярвал в Бога, но бил пленник. И въпреки това, Данаил не спирал да вярва и да моли Бог да възстанови родината и народа му. Живеел скромно и не се възползвал от високото си служебно положение, за да си "оправи" живота. Е, след цялата тази информация, кой от двамата е обърканият човек? Успешният невярващ цар или тъжния вярващ пленник? За всички хора Данаил бил "обърканият човек". Но така смятат хората. Какво смята Бог, е друго нещо. Един ден Бог изпратил Данаил при Навуходоносор, пророкът дошъл при царя, със следното послание: "Царю, ти си много объркан човек!" Оказва се, че човешкото объркване не се лекува с пари, власт, слава, идеология или религия. Само човекът, който познава Бога на Данаил, може да се изцели от тежкото заболяване наречено "объркване". Богът на Данаил е и нашият Бог. Този, който изпрати своя Единороден Син, за да умре за греховете ни и да възкръсне за оправданието ни. Този Бог иска да Му се доверим и да Му позволим да изцели нашето объркване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40