Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Събират средства за паметник на "светеца от Байлово" дядо Добри

Снимка: БГНЕС

Преди 104 години, на 20 юли 1914 година, в близкото до София село Байлово, в Царство България, се ражда Добре Димитров ДобревНаричан често "светеца от Байлово", той е познат като дядо Добри, известен с дарителството си към българските храмове. Едва ли има някой сред нас, който поне веднъж да не е чувал за него. Той скоро ни напусна- отиде си от този свят на 103-годишна възраст, през февруари тази година. 

Като "най-големия дарител в днешната история, най-голямото сърце и най-големия пример за мнозина" определя дядо Добри Борислав Радославов - автор на книгата "Дядо Добри. Светецът от Байлово", която беше представена официално в края на юни. Журналистът е родом от мездренското село Зверино. Той запознава читателите с различни аспекти от живота и образа на Светеца от Байлово, представя най-близките съратници на дядо Добри, а един такъв е Цонка Пантелеева, която е най-довереният му човек.

"Човекът, на който той носи всичките събрани пари през деня. Тя ги преброява и ги вкарва в банката. За една подобна мисия трябват същите морални качества, каквито изповядваше и дядо Добри. В нито един момент тя не е взела и една стотинка за себе си. Срещах се с нея, имахме дълги разговори, за да разберем "от извора" колко точно и къде е дарявал дядо Добри. Как са ставали плащанията, как са дарявани парите, как са били занесени дори, в кои точно манастири, за всичко ни разказва уважаемата Цонка", разказва Борислав Радославов.

Дядо Добри е считан от мнозина за уникален духовен пример в българското общество, защото дейността му е свързана най-вече с даряване на средства за реставриране и поддържане на много храмове. Все още не е ясно колко точно пари е дарил дядо Добри, посочи авторът на книгата.

"Точна бройка не може да се даде, а аз проучвах темата. Много пъти дядо Добри сам е дарявал пари - например такъв е случаят с Кръстова гора. Там на два пъти дарява над 20 хиляди лева, ходейки пеша от близкото село. Събрал съм възможно най-много информация, така че средствата вероятно достигат и над един милион. Само на Кръстова гора са дарени над един милион лева."

Каква е причината дядо Добри да се обърне към Бога - тема, която интересува хората, но Борислав Радославов не може да даде категоричен отговор. 

"По време на Втората световна война снаряд избухва до дядо Добри, като убива най-близкия му другар на фронта. Тогава 30-годишният дядо Добри оглушава. Склонни сме да вярваме, че това е разковничето, което го обръща към духовното. Събитията след това, като че ли са в ползата на тази теза. Той започва да се уединява, спи отделно - на козяк в мазето. Започва да посещава манастири. Разбира се, говорим за дълъг процес, отнел доста години, но той го обръща към Бога. Дядо Добри открива своята мисия - да възстановява църкви, храмове и манастири. Това е, което знаем. Проучвах темата, но дядо Добри до сетния си миг не е споделял дори на най-близките си. Дядо Добри е казвал и на епископ Тихон следните думи: "Отче, ти трябва да се молиш за мене, много съм грешен". Не знаем какъв грях визира дядо Добри, аз си мисля, че става въпрос за лишенията в семейството, тъй като не цялото му време отива при най-близките."

Борислав Радославов го определя като "позитивния пример, от който се нуждаем всички ние. Той е светлината, той е образец. Народ като нашия, ние като хора, имаме една огромна нужда от пример като този свят човечец, наричан дядо Добри" и посочва, че е написал книгата, защото е искал да увековечи святото му дело. 

"Дядо Добри физически не е сред нас вече, но неговото дело винаги ще бъде живо", казва авторът.

Десетки българи популяризират каузите и делата на дарителя. Мнозина предлагат да му се издигне почетен паметник, а докато беше жив хората искаха Светецът от Байлово да бъде удостоен с отличието „Човек на годината“. Срещите на Борислав Радославов с най-близките на дядо Добри довеждат до инициатива за построяване на негов паметник- идея, по която се работи вече.

"Докато създавах книгата и се срещах с различни хора, възникна идеята за построяване на паметник. По идеята се работи активно. Вече събираме средства. Скоро ще открием банкова сметка. Предстоят още премиери на книгата, ще говорим с институции, с дарители и спонсори. Надявам се Столична община да прегърне тази идея. Ние искаме да си дадем един паметник на добротата пред "Александър Невски"."

Какво ще запомни Борислав Радославов от срещите си с дядо Добри? 

"Не просто добрината му, а съветите му. Той ми каза, че трябва да се молим и когато сме добре."

В една често мрачна страна, каквато е нашата, всички ще помнят стареца с дълга брада и чист поглед, облечен в мръсно расо. Това е Добри Добрев, наричан дядо Добри - символ на добротата в България, опустошена от бедност и корупция. Дядо Добри посвещава част от живота си, за да проси по улиците, а след това дарява парите. "Живият Светец" на България си отиде, но делото му ще бъде помнено.

Вижте още

Общините с по-малко разходи за отопление и поддръжка след саниране

По- малко изразходвана електроенергия и по-малко вредни емисии в околната среда, съответно и по-малко средства за отопление. Това са само част от ползите за Общините от мерките за енергийна ефективност.  Белоградчик е една от общините в страната с най-много санирани сгради - не само жилищни, но и публични. "Няма нито една..

публикувано на 24.02.21 в 17:45

„Музикална зона“ в памет на Джордже Балашевич

Още една свидна балканска жертва на COVID- 19. В петък, на 19 февруарипочина една от най- големите звезди на бивша Югославия - поетът, композиторът, изпълнителят Джордже Балашевич. Той почина три месеца преди 68-мия си рожден ден. Балашевич е роден на 11 май 1953 г. в Нови Сад. . Започва кариерата си преди почти четири десетилетия в групата..

публикувано на 22.02.21 в 09:15

Загнездиха белоглавите лешояди във Врачанския балкан

Екипът на Дружество за защита на хищните птици проведе мониторинг на белоглавите лешояди в природен парк "Врачански Балкан". В северните части на парка, на 10 различни места, бяха наблюдавани кацнали при гнездата си белоглави лешояди, като в поне в две гнезда има мътещи птици. В района на град Враца, в други две гнездови територии, са..

публикувано на 18.02.21 в 15:32

Осем типа местообитания пази НАТУРА 2000 в Макреш

В землището на село Раковица в община Макреш е началото на защитената зона "Западна стара планина и Предбалкан" по Директивата за местообитанията. 1 836 хектара от общинските гори попадат в тази зона, целта е да опазят 8 типа местообитания. "Като характеристика, тези местообитания представляват букови гори, повече от половината площ..

публикувано на 18.02.21 в 14:45

40 години ще отбележи група СПРИНТ с нов албум и турне

С нов албум българската група "Спринт" ще отбележи 40 години от създаването си. Албумът, който е 14 поред, ще се казва "СПРИНТ 2Х20 - ГАЛАКТИКА". В него влизат 10 нови песни и три кавъри. "Този път ние сме съчетали стила ни електро поп, който беше в първите две дългосвирещи плочи с по-нови течения на алтернативната музика", каза Пейо..

публикувано на 15.02.21 в 14:48

В „Музикална зона“ слушаме Сергей Четкович

Сергей Четкович е известен черногорски певец от бивша Югославия. Роден е в Титоград (дн. Подгорица) на 8 март 1976 година.  Започва певческата си кариера през 1998 година на известния фестивал „Сунчане скале“, където участва с песента „Била си ружа“. Две години след соловия му дебют издава първия си албум, носещ името „Кристина“. Албумът жъне..

публикувано на 15.02.21 в 09:50

Държавата започна изкупуването на частни гори

Държавните предприятия ще инвестират до 2 млн. лв. за закупуване на частни горски имоти през 2021 година.  Кампанията за изкупуване на горите вече стартира. Изкупуването ще се извършва от 6-те държавни горски предприятия по новоутвърдени правила, които са достъпни в раздел "За нас" на официалния сайт на предприятието за региона –..

публикувано на 11.02.21 в 16:38