Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започват археологически проучвания във Видинско

2
Ръководителят на археологическите проучвания в Рациария доц. д-р Здравко Димитров.
Снимка: Красимир Каменов


На 6 август в античния град Рациария ще започне шестият сезон на възобновените археологически проучвания, финансирани от Министерството на културата. Работата ще се ръководи отново от доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей при БАН, каза археологът от Регионалния исторически музей във Видин Ваня Ставрева:

"В началото на разкопките доц. д-р Здравко Димитров ще се срещне с журналисти и ще каже какво ще правим през тази година. Това, което мога да споделя е, че амбициите ни са по-големи от това, което правихме и постигнахме през миналия археологически сезон. Сега ще се работи повече време, тъй като средствата са малко повече от това, което имахме през миналия археологическия сезон."

Археологически проучвания предстоят на територията на праисторическото селище край село Майор Узуново, като очакванията са да бъдат направени важни научни открития, обясни археологът:

"Министерството на културата отпуска за първи път средства за един нов обект, праисторическото селище край Майор Узуново. Преди няколко години там имаше спасителни разкопки, сега заради значимостта на обекта Министерството го включи в списъка на археологическите обекти, които получават средства от държавата. Там ще се работи в края на септември и през октомври. Това, което разкри преди няколко години колегата Георги Ганецовски, възбуди огромен интерес в научната общност, защото с разработването на този проект може би ще се запълни едно бяло петно в праисторията на Северозападна България пък и не само. Защото обектът, който ще се проучва, датира от шестото хилядолетие преди Христа, поне засега такива са податките, доста ранен период, за който нямаме друг подобен обект в близост. Може всичко това да доведе и до реинтерпретация на теориите за това откъде се е случила неолитизацията на целия Балкански полуостров. Така че разкопките тръгват с много големи очаквания за открития, които ще имат сериозен принос за развитието на науката. Разкопките там ще бъдат под ръководството на директора на врачанския музей Георги Ганецовски, който всъщност подготви проекта, който беше финансиран."

През есента разкопки се очакват и в антична Бонония, на територията на самия град Видин.

Повече може да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

В „Музикална зона” на 21 юни посрещаме лятото с любими български песни за лято, море и … още нещо ;)

Лятото дойде! А с него и лятното настроение : ) При всички случаи обаче- дали почивате, или сте на работа- нека радиото бъде ваш приятел! Днес официално е първият ден на лятото, затова ще бъдем на гребена на лятната вълна с песни, носещи аромата на лято и море. Луди купони, пътешествия, море, плажове, партита... Нека лятото започне сега и..

публикувано на 21.06.21 в 09:40

Химни на Европейските първенства по футбол в „Музикална зона“

  Евро 2020 започна! Цар Футбол ще властва през следващия месец. Мъжката част от населението, поне в Европа, ще се забавлява, ядосва и пирува със своите футболни любимци, а женската ще трябва да се задоволи с времето между мачовете и почивките ;) Или може би с ритмичните песни, свързани с футбола! Днес в “Музикална зона” ще чуем химните от..

обновено на 14.06.21 в 09:43

В "Музикална зона" ще се ваксинираме с DAC & ALEKSANDAR

   Изпълнителите на придобилата популярност по време на пандемията кавър песен "Корона, чао" - Александър и Дац, направиха нов хит - "Ваксина, ваксина". През последната година те станаха известни не само на Балканите, но и в цял свят. "На "Марина, Марина" от Роко Граната направихме текст, който е хумористичен и актуален”, разказва Драган Дац.  Двамата..

публикувано на 10.05.21 в 09:53

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26