Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече грабежи отчитат от видинската полиция

Снимка: Радио ВИДИН

Престъпността в малките населени места тревожи хората.

"Кражби постоянно има. Ромите са напаст, не всички, но има някои, просто нямат работа, аз ги оправдавам. В Дунавци стават кражби- битови, крадат посуда, машини за пръскане, дори на един обраха зимнината. Подал съм сигнали, но няма спасение. Полицията не може да следи всеки човек какво прави", коментира жител на град Дунавци.

Полиция в Дунавци има, работи и частна охранителна фирма.

В Брегово освен кражбите, полицаите, които работят като чиновници, проблем се оказват и гонките:

"Въртат гуми. От 2-3 по нощите, момчета млади, такива буйни. Няма нощно време полиция. Само през деня има. В пет си тръгват. Те не са местни полицаи- идват на работа и в пет часа си заминават..."

Местните хора казват, че много пъти са поставяли въпроса за постоянно полицейски присъствие, но досега имат само обещания. Кражбите не се разкриват:

"Те ги предупреждават кога идват да правят проверки."

"Разкриваемостта е добра, достигаме 60 и повече процента. Изключително затруднява работата, когато сигналите се подават късно- когато 3-4 месеца са отсъствали собствениците на имота", заяви старши комисар Петър Коцин- директор на Областната дирекция на МВР в град Видин.

Неподадените сигнали са малко. Полицията работи активно:

"Отделяме необходимия ресурс от служители, които обхождат непрекъснато малките населени места, необитаемите имоти, повеждаме срещи с населението, което живее постоянно по места."

По повод работното време на полицията в Брегово, че служителят идва в десет и си тръгва в пет с автобуса, а през останалото време стои в кафето, директорът на видинската полиция каза:

"Според мен не е така, тъй като се правят операции съвместно и с жандармерията. Отделя се изключителен ресурс да се обхождат районите. Може би не винаги сме в погледа и вниманието на хората, когато работим и това е нормално. В Брегово има полицейски участък. Има служител, който е местен и живее непрекъснато там. Няма сигнал подаден ,през което и да е време на денонощието, да не посетен и да не е реагирано на него."

Технически проблеми видинската полиция няма. Има достатъчно автомобили и гориво. Добри резултати има в посока задържане за наркотиците:

"Колегите работят активно. Имаме добри резултати- конкретни извършители задържани, които предстои да бъдат предадени на съд, заловен и наркотици- марихуана, амфетамини. Факт е, че ги има наркотиците."

От началото на годината има завишение на грабежите. Квартал "Нов път" има известни проблеми, заради музиката нощем от сватби и кръщенета:

"Съставяме необходимите актове по наредбата на Общините, съставяме полицейски разпореждания да бъдат преустановени тези прояви, предупредителни протоколи. Не винаги спират, връщаме се повторно, но нямаме механизъм, по който категорично да ги принудим да спрат самата музика", обясни старши комисар Петър Коцин- директор на Областната дирекция на МВР в град Видин.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40