Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цената на хубавото житото- почти без промяна

Снимка: Радио ВИДИН


Капризите на времето тази година влошиха добивите и качеството на всички земеделски продукти. Освен това земеделските производители през последните години са свидетели на неконтролируемо нападение от болести и неприятели- непознати за страната ни. Грижите на стопаните се обезсмислят, когато се работи с некачествен посадъчен материал, затова според специалистите е добре да се разчита на изпитани сортове и сигурни производители.

От три години Марио Кирилов е агроном в една от най-големите арендаторски фирми в Брегово. Произвеждат традиционните за региона ечемик, пшеница, царевица, рапица, слънчоглед и набиращия популярност грах- заради изисквания на Европа за "зелени култури". От миналата година новото предизвикателство пред фирмата е производството на висококачествени семена, защото Марио Кирилов смята, че високите добиви и доброто качество на зърното зависят до голяма степен от добрия посевен материал. Устоя ли тази година пшеницата родна селекция на лошите атмосферни условия?

"Изключително неблагоприятна година, след тежката пролет за земеделците последва още по-тежко лято... Тази година типичните за региона суховеи се появиха доста по-рано от обикновеното, още в началото на май месец, когато се формираха класовете на пшеницата и се наливаше зърното- това оказа своето влияние. Това беше първият стрес за зърното, после дойдоха и дъждовете... В нашето стопанство започнахме да произвеждаме и посевен материал- спряхме се основно на френски пшеници, защото те са по-високодобивни, но поддържаме и семепроизводство на основни български сортове, които при определени условия изобщо не отстъпват на френската селекция,  дори в годината като сегашната, се представиха доста по-добре. Моите наблюдения са, че най-лошо се представиха базовите вносни семена, защото те не са отгледани в нашите условия. Тази година българските сортове бяха водещи- и по отношение на качеството, и по отношение на добива.

Когато са спазени технологиите и стопаните са положили максимална грижа- резултатът е налице... Когато са правилно подхранени посевите, когато са изведени растително-защитните мероприятия навреме- това е една предпоставка посевът да се справи с неблагоприятните метеорологични условия... Общо взето, нахранените и напръскани посеви се справиха по-добре, отколкото тези, с които бяха направени компромиси, а компромиси се правят основно по финансови причини... Всички стопани се надяват сега на добра реколта от пролетниците, но може да останат разочаровани, защото условията по време на цъфтежа на слънчогледа не бяха оптимални, има и доста неопрашени пити, защото по време на опрашването имаше дъжд и вятър- това е предпоставка за измиване на прашеца, влагата от, друга страна, благоприятства развитието на гъбни болести, затова и смятам, че ще има изключително много проблеми при прибирането на слънчогледа. Смятам, че добивите няма да са такива, каквито ни се иска, за да можем да се измъкнем от загубите от пшеницата... "
 
Десислава Петрова е от младите земеделци, които са свикнали да се справят с трудностите и неволите, които съпътстват селскостопанския труд. Тя също не е доволна нито от добивите, нито от качеството на добитото зърно, въпреки, че е спазила всички агротехнически изисквания. Не я устройва и цената, която предлагат търговците за по-хубавото жито, затова и е решила да го задържи.

Цената не е драстично по-висока от миналогодишната, търсене има, но производителите задържат,
с надеждата цената да се вдигне, коментира Борис Ангелов от офиса на Софийската стокова борса в Монтана:

"Търговията е нормална, ако има качествено зърно, с добри хлебопекарни качества- цената е нормална. Фуражната пшеница, която е с кълняемост от 5 до 30 и повече процента, е от 240 до 270 лева за тон. Купувачите си проверяват качеството и така се формира цената... Има достатъчни количества, които отговарят на минимални качества, необходими за производство на хляб... Дори и по-рано ожънатата пшеница не е с най-добро качество- има по-ниско хектолитрово число, глутените са по-ниски... По-хубавите пшеници си държат цена, която не се различава от миналогодишната."

От 300 до 320 лева за тон хубава пшеница искат производителите, търговците са склонни да заплатят от 280 до 300 лева.

"Някои от производителите може да задържат известни количества зърно, може и да се спекулира с това, че има недостиг на качествено зърно, мелниците няма да изкупуват отсега, ще изкупуват постепенно и нещата ще се регулират- зърно има достатъчно", категоричен е Борис Ангелов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50