Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правата ми на работното място през летния сезон

Снимка: БГНЕС



Съгласно законът, работодателят е задължен да осигури безопасни и здравословни условия на труд, като нормалната за работа температура е част от тях. Правото обхваща общите правила относно температурата на работното място. В зависимост от особеностите на изпълняваната работа могат да бъдат установени други гранични стойности на температурата. Законът борави с понятията оптимални гранични стойности на температурата и допустими гранични стойности на температурата. 

"Правата на гражданите в Република България се осигуряват от констутицията и законодателството. Главната инспекция по труда се грижи за спазването на тези закони. Инспекцията има главна задача да контролира цялостно спазване на трудовото законодателство. Това законодателство е доста обширно обаче", уточнява Димитър Петров, директор на Инспекция по труда- Монтана.

Законът борави с понятията оптимални гранични стойности на температурата и допустими гранични стойности на температурата. Какво значи това? Оптималните гранични стойности важат за климатизирани помещения - такива, в които има климатична инсталация, която се поддържа централизирано; помещение, в което температурата се определя от работещите не се счита за такова, напр. малък офис, който се отоплява/охлажда с климатикДопустимите гранични стойности важат в случаите, когато поради технически или технологични причини не е възможно да се осигури спазване на оптималните гранични стойности, напр. в предприятия с голямо топлинно излъчване като пещи за хляб, фабрика за производство на шоколад и др. 

"На въпроса, какви стойности на температурата трябва да се спазват на работното място, не може да се отговори толкова елементарно. Има ред условности и обстоятелства. Като крайни изводи казвам, че температурата на въздуха на работното място може да бъде между 12 и 33 градуса. Конкретно границите зависят от периода на годината, вида работа, вида работно място. Ако приемем, че работата е средно тежко, на постоянно работно място в помещение, то оптималните граници през топлия период на годината, какъвто е сега, може да бъдат между 20 и 23 градуса. Това са оптимални граници, при които условията на труд са най-добри. Когато това не може да се осигури, говорим за допустими граници, които при топлия период не включват фиксирана долна граница. Горната граница е 28 градуса при топлия период. Може да се допускат и максимални гранични стойности - когато температура на въздуха навън в 14 часа е над 25 градуса, то температурата в помещението може да е с три градуса повече, но не повече от 31 градуса. Според особеностите на помещението, възможно е да се допуска и работа до температура, която е 33 градуса вътре", разяснява какви стойности на температурата трябва да бъдат поддържани на работното място през лятото Димитър Петров.

Работодателят е този, който длъжен да осигури безопасни и здравословни условия на труд за работниците, съобщава Димитър Петров и добавя:

"Първото нещо, което един работодател трябва да е направи, е да оцени риска, в това число и неблагоприятното въздействие на микроклимата. Трябва да се има предвид дали се работи в сгради или на открито. Ако е необходимо, извършват се измерванията на факторите на работната среда, т.е стойностите на температурата. Необходимостта се определя след консултация с работниците в самото предприятие. Приема се, че най-добре е след проведени консултации да бъдат извършени и измервания. Това е, ако ще се оценява риска. Ако работодателят прецени, че има риск, измерванията се случват и без проведени констултации. Трябва да има диалог. Измерването се извършва със законни уреди".

Има установен ред за консултации между работниците и работодателя.

"Всяко едно предприятие по закон трябва да има комитет или група по условие на труд. В този комитет или група винаги има представител на работниците. От другата страна има представител на работодателя или самият той. Този комитет на работниците заседава веднъж на три месеца", припомня Димитър Петров, че във всяко предприятие работниците имат свой представител.

Законът ни дава право да откажем да изпълняваме или да преустановим изпълнението на извършваната работа при възникване на сериозна или непосредствена опасност за здравето или живота. 

"Когато се оцени риска и в този риск има данни за неблагоприятни условия, то работодателят е длъжен да минимизира ситуацията. Отговорността е на работодателя, а мерките, които трябва да бъдат предприети, са организационни и технически. Първите са свързани с работното време - то може да се промени, например. Може да се работи сутрин или вечер, изобщо когато е по-хладно. Може да се осигури почивка в охладено помещение. Техническите мерки са ясни - свързани с климатизация, с вентилатори, с локални или общи аспирации. Това са мерки, които не са съвсем заложени какви трябва да бъдат в законодателство. Работодателят сам осигурява, но негово задължение е да осигури правата на работниците", напомня директорът на Инспекция по труда-Монтана.
.
Ако и след осигуряване правата на работниците от работодател продължи да има проблем или риск, следва сигнализиране към Инспекцията по труда. Контролният орган извърша проверка в рамките на компетенциите, с които разполага. При установяване на нарушение на законодателството, т.е липсва оценка на риска, се прилага принудителни административни мерки. По преценка на контролния орган могат да бъдат наложени и наказания. Санкциите за нарушаване на трудовото законодателство са регламентирани в Кодекса на труда. Границите са между 1 500 и 15 000 лева. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40