Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Полицай- чучело и кукла-полицайка регулират скоростта на движение в Северозападна България

2
Снимка: Колаж на Радио ВИДИН


В село Протопопинци, община Чупрене борят високата скорост на автомобилите с полицай-чучело. Инициативата е на кметския наместник на селото Ваньо Боянов и вече получи одобрението на местните жители. Чучелото стана атракция и може да бъде видяно на различни снимки в социалните мрежи. За съчетанието на полезното с атрактивното, разказа кметският наместник Ваньо Боянов:

"Този полицай стана много известен. Идеята дойде от мен, тъй като селото ни се намира на прав участък. Пътят е хубав, широк и предразполага към развиване на висока скорост. Затова реших да сложа този полицай. Първо мислех само жилетка да сложа на един стол, за да карат по-внимателно, но след това намерих от един човек пластмасова глава и я сложих и нея. Помогнаха ми да го облека и го нагласихме. Определено има ефект, колите намаляват скоростта. Карат си силно, когато разберат вече, че е чучело. Трябва да се вземат мерки, да се сложат спящи полицай. Проблемът е, че пътят е републикански и е много трудно това да се случи."

Инцидентите на пътя в Протопопинци не са чести, няма пострадали, каза още кметът Ваньо Боянов. Жителите на селото са доволни от поставянето на чучелото-полицай. Шофьори спират и се снимат с него. Относно несъобразената скорост, кметският наместник апелира да се кара внимателно.

Подобна идея забелязахме във видинското село Флорентин. Кукла-полицайка краси двора на местни жители. Едновременно с това кара шофьорите да са по-съобразителни. Евгени Кръстев, който е работил в системата на МВР облича куклата в собствената си униформа и я поставя в непосредствена близост до оградата, която е на главния път в селото:

"Това е моя униформа. Пожелах да я сложа на манекен и го поставих в двора. Някои се стряскат, други не обръщат внимание. Има и такива, които спират и си правят снимки. За съжаление и това няма да помогне на несъвестните граждани."


Според местен жител е необходимо движението в селото да е по-регулирано, а за куклата-полицайка казва, че определено прави впечатление:

"Когато погледне някой, който не знае, и се стряска, докато разбере, че е манекен. Тук летят шофьорите- страшна работа. Според мен трябва да се сложи още един легнал полицай... Има си хора, които трябва да мислят за тази работа..."


Дали под формата на чучело или просто кукла, но е факт, че вече все по-често гражданите прибягват до интересни и алтернативни решения, които да са полезни за населеното място.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Велоуикенд във Врачанско

Колоездачен клуб "Враца Велообщество" проведе велоуикенд в Северозапада. Участниците преминаха през красивата природа на Врачанския Балкан и Искърското дефиле, посетиха манастир, музеи и много природни забележителности. Участниците разгледаха местните забележителности, между които са водопадът Скакля, Черепишкия манастир, тракийското селище..

публикувано на 29.04.21 в 15:26

Кампания популяризира туристически обекти в Северозапада

Движение "Северозапазване" от град Кула започна нова кампания- "Северозападът е България". Идеята е известни личности да рекламират туристически обекти от региона. "Идеята е да наблегнем на по-малките населени места, на самите културно-исторически обекти. Да изработим една карта на тези обекти, на края на годината да съберем всички тези..

публикувано на 29.04.21 в 15:24

Проф. Венелин Терзиев: Доста отворени въпроси остават след приемането на Стратегията за висшето образование

Проф. Венелин Терзиев е доктор на науките по „Национална сигурност“, научна специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ в Националния военен университет „Васил Левски“ – гр. Велико Търново, доктор на икономическите науки по научна специалност „Финанси“ в Стопанската академия „Димитър Апостолов Ценов“ – гр...

публикувано на 28.04.21 в 16:30

Проф. Андрей Захариев за предизвикателствата пред системата на висшето образование

Проф. д-р Андрей Захариев е роден във Видин. Завършва висше образование в СА „Д. А. Ценов“ през 1994 год. и защитава докторска степен през 1999 год. в областта на инвестициите в човешкия капитал. Доцент е по финанси от 2001 год. и професор от 2012 год. с втора хабилитация по фискална децентрализация. С над 200 научни публикации по финанси и икономика...

публикувано на 28.04.21 в 13:26

Любими песни за любими цветя в „Музикална зона“

  Пролет е! Килим от пъстри цветя се разстила по земята. И като в букет са наредени празниците Лазаровден, Цветница, Великден, Гергьовден- изпълнени с много цветя, благоуханен аромат и усещане за пролет. Като магичен букет от цветове, аромати и звуци ще се излеят и песните в днешната „Музикална зона“, ще стимулират сетивата ни и ще изпълнят с еуфория..

публикувано на 26.04.21 в 09:50

В „Музикална зона“ слушаме песни за дъждовно време

  Много харесвам песните за дъжд! Пък и по дъждовното време си падам... Дори обичам да се разхождам под дъжда... понякога, зависи от компанията. Тези, които обичат да се разхождат и да си пеят под дъжда казват, че... "няма нищо по- хубаво от лошото време". Стига да имаш чадър. Време- няма как да го спрем, дори да искаме ;) Само че, дори и да вали, ние..

публикувано на 19.04.21 в 09:53

Повече ще ни струва трапезата за празниците тази година

Великденските празници наближават и подготовката за посрещането им вече е в ход. Трапезата е сред задължителните атрибути за празника. Колко ще ни струва тя? Това се опитахме да проверим от Радио Видин. Засега няма голямо търсене на зелените салати на лука, казва Цветанка Петкова- земеделски производител от Новоселци: "В момента е..

публикувано на 16.04.21 в 16:24