Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онлайн пазаруване: предимства и недостатъци

Снимка: архив

Не само днес, но и в днешната епоха, онлайн пазаруването е неизменна част от ежедневието. Повечето хора го предпочитат, най-малкото защото спестява време: с един клик е бързо и лесно. Какви са предимствата и недостатъците обаче?

Богат асортимент, понякога опция за връщане и съпоставка на избраната от нас стока в различни магазини онлайн, повечето от които работят и денонощно, са само малка част от удобствата при пазаруване в глобалната мрежа. За да се предпазим от евентуална измама, е добре обаче да знаем къде се крият "подводните камъни" при този вид покупка. Никога не бива да разкриваме лична информация, например, съветват експертите. 

Какви права имаме в онлайн търговията като купувачи и как можем да ги защитим? Посочените правила се отнасят за продавачите, които са професионални търговци, но не и за частни лица, продаващи лични вещи. Ако пазарувам в даден сайт от вида на Ebay, то аз не мога да изисквам спазването на правата ми или да търся тяхната защита по същия начин. Ако съм закупил продукт от физическо лице, моите права зависят изцяло от личната ми уговорка с продавача.

Когато ще пазаруваме в Интернет, на първо място имаме право на информация от продавача относно продаваната стока. Преди да извършим покупката, той трябва да ни предостави информация за своите имена и адрес, както и основните характеристики на стоката или услугата. Друга информация, която трябва да получим, е за цената на стоката и услугата с включените в нея данъци и такси. Разходите за доставката и срокът, за който е валидно предложението, също са сред основната информация, до която трябва да имаме достъп. Задължително е да бъдем запознати с условията за плащане, доставка, изпълнение, дата, на която търговецът се задължава да достави стоките или да извърши услугите и когато е приложимо – предвидените от търговеца начини за разглеждане на жалби от потребители.

Друго основно наше право, с което трябва да сме запознати, е че в рамките на 14-дневен срок можем да се откажем от поръчаната стока. В такъв случай няма нужда да се доплаща. Не дължим обезщетения, неустойки или други разходки с изключение на тези, които са направени за връщането на стоката. За това наше право трябва да бъдем известени от търговецът, а в случай че той пропусне да ни информира, срокът, в който мога да се откажа от договора се удължава на една година и четиринадесет дни. Транспортните разходи обаче са за наша сметка. Продавачът е длъжен да върне парите в срок до 14 дни, като използва същото платежно средство, използвано от нас при първоначалната транзакция. За нас остава задължението да изпратим или да предадем стоката обратно на търговеца, без неоправдано забавяне и не по – късно от 14 дни, от датата на която сме съобщили за решението си на търговеца да се откажем от договора.
Разпоредбите за право на отказ не се отнасят за следните случаи: 

- за предоставяне на услуги, при които услугата е предоставена напълно и изпълнението й е започнало с изричното предварително съгласие на потребителя и потвърждение от негова страна, че знае, че ще загуби правото си на отказ, след като договора бъде изпълнен изцяло от търговеца;

- за доставка на стоки или услуги, чиято цена зависи от колебанията на финансовия пазар, които не могат да бъдат контролирани от търговеца и които могат да настъпят по време на срока за упражняване правото на отказ;
за доставка на стоки, изработени по поръчка на потребителя или съобразно неговите индивидуални изисквания;
- за доставка на запечатани стоки, които са разпечатани след доставката им и не могат да бъдат върнати поради съображения, свързани с хигиената или защита на здравето;

Трябва да знаeм и че за онлайн магазините, установени в ЕС, е незаконно да откажат продажба на клиенти от друга държава-членка. Забраната в ЕС важи единствено за стоки. Законът, който ни защитава на територията на България, е Законът за защита на потребителите.

Пазарувайки с моята кредитна карта, мога да бъда сигурен – номерата на кредитните карти са лични данни и като такива са защитени от законодателството. Все пак винаги трябва да проверяваме страницата, на която въвеждаме номера.

Покупката, направена онлайн, не се различава от тази в магазина. Така че тук можем да се възползваме от своето право на рекламаци при евентуално възникване на проблеми. Ако сметнем, че правата ни по време на онлайн пазаруване са нарушени, първо се опитваме да разрешим проблема с продавача. Обикновено онлайн магазините се стараят да изчистват такива проблеми. Все пак при възникване на по-сериозни проблеми, свързани с онлайн пазаруването,  се обръщаме към Комисията за защита на потребителите. Можем да отнесем и проблема си към Европейския потребителски център.

За видинчани онлайн пазаруването също е голямо улеснение. Най-често пазаруват "дрехи, обувки, всякакви аксесоари и техника". Споделят, че плюсовете са "големият избор, намаленията, изгодната цена, опцията да разглеждаш, а дори да не излизаш от вкъщи". Като минуси видинчани определят "качеството на стоката понякога, объркан размер, евентуална лъжа с парите".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40