Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местят от паркингите във Видин изоставените автомобили

3
Снимка: Светослав Цветанов

Десетки автомобили, които от години не са в движение, са изоставени на паркингите във Видин. Вече два месеца от общината са ангажирани с премахването на старите коли.

Със стикери обозначават излезлите от употреба превозни средства. На улица в центъра на града, където от години микробус, не е местен от мястото си пред жилищен блок на платното за движение, поощриха акцията на общината:

„Да дойдат да я махнат, няма видимост…Собственикът я ползваше за килер.“

Ден след разговора микробусът беше преместен.

Още две стари коли открихме на паркинг до автогарата във Видин. След дълъг престой, вече са обрасли с храсти.

„Колите пречат. Щом като са за боклука, да се изтеглят от тук…На паркинг стоеше един камион 4-5 години. Сега като залепиха стикера, се появи една жена и го откараха някъде“- казаха живущи в района. 

Дори и да изглеждат безстопанствени, не всички автомобили, които от години са в престой, се смятат за излезли от употреба. Наредба на Министерски съвет от 2013 година регламентира кои попадат в тази категория, съобщи началникът на Общинския контролен инспекторат Константин Джунински:

„Излязло от употреба моторно превозно средство е това, което е с прекратена регистрация, за което има изрично писмено уведомление на лицензиран застраховател. Това значи, че няма гражданска отговорност. Също така, когато моторното превозно средство не е минало на преглед повече от две години от определената му дата, както и за него не са плащани местни данъци и такси повече от две години.“

Мобилно приложение помага на служителите от общината да установят излезлите от употреба автомобили. Извършват се и огледи на място.

„В мобилното приложение civi.bg получаваме снимки, местоположението на такива автомобили по кварталите и в такива случаи реагираме с приоритет. Имаме около десетина сигнала чрез мобилното приложение. Правим списък на автомобилите. Когато отидем на място и видим, че автомобилът има регистрационен номер, правим проверка в „Местно данъци и такси“ дали са платени  задълженията. При проверката задължително гледаме стикерите на стъклото за технически преглед и гражданска отговорност. Там се вижда кога е трябвало да сключи гражданска отговорност. Отделно прегледът също е фиксиран с месец и година. Натъкваме се на такива, които са минали за последно на преглед 2087-ма, 2008-ма година.“

Общинската наредба за управление на отпадъците указва какво да се направи с излезлите от употреба автомобили във Видин:

„Собственикът на излязло от употреба моторно превозно средство е длъжен да го предаде на площадки за временно съхраняване или в центрове за разкомплектоване. Когато собственикът на такова превозно средство не изпълни тези задължения, както и в случаите, когато моторното превозно средство не може да бъде идентифицирано, поради липса на регистрационен или идентификационен номер, както и при невъзможност собственикът да бъде установен, в община Видин има упълномощени със заповед на кмета длъжностни лица. Те осъществяват контролната си дейност според наредбата. Предприемат действия за установяване на местоположението на такива превозни средства и техните собственици. На установените моторни превозни средства, които са излезли от употреба се залепва стикер- предписание по образец, който също е утвърден от кмета на община Видин. Освен стикера, длъжностните лица, които се занимават с тази дейност, изготвят констативен протокол за техническото състояние на превозното средство в два екземпляра. При поискване от собственика, единият екземпляр му се предоставя. Стикерът, който се поставя, указва 14-дневен срок, в който собственикът трябва да премести превозното средство от общински или държавен терен  на частен или да го предаде в пунктовете, в които се събират излезли от употреба моторни превозни средства."

 Ако собствениците на автомобилите не реагират в двуседмичен срок, се налагат санкции. Според Закона за управление на отпадъците, те са от 300  до хилядя лева. За тяхна сметка са и всички  разходи по принудителното прибиране на превозните средства, каза началникът на Общинския контролен инспекторат Константин Джунински:

„Ако в 14-дневен срок моторното превозно средство не бъде преместено, се включва в заповед на кмета на общината, разпореждаща юридически лица или еднолични търговци, които са лицензирани за изкупуване на черни и цветни метали, да вземат това моторно превозно средство и да го приберат. Те се задължават да го оставят на охраняем паркинг. На тези превозни средства се води регистър. Ако до три  месеца собственикът или ползвателят не ги потърси или не възстанови правата си съгласно цитираните изисквания- гражданска отговорност, технически преглед и задължение по местните данъци и такси, превозното средство се разкомплектова. Три дни преди това да бъде извършено, се качва информация на сайта на Общината. Всички тези действия са за сметка на собственика на превозното средство. Когато собственикът е неизвестен или не може да бъде уведомен, към констативния протокол се прилага служебна преписка, която удостоверява действията по издирването. В тези случаи заповедта за принудително предаване на автомобила влиза в сила 15 дни след качването на тази информация на таблото на общината или на сайта. Собственикът се счита за уведомен.“

До преди седмица собствениците на близо 70 изоставени на леки коли и микробуси бяха предупредени да преместят автомобилите. В повечето случаи указанията са спазени:

„Като цяло кампанията започна някъде в началото на юни месец след проверка, назначена от Окръжна прокуратура- Видин. До момента (14 август) имаме 68 автомобила със залепени стикери. От тях вече 28 са премахнати от собствениците. Има и 10 автомобила, за които след залепване на стикерите е сключена гражданска отговорност, платени са местните данъци и такси и те вече не влизат в графата „излезли от употреба моторни превозни средства“.

Проверките на контролния инспекторат продължават. След като служители приключат работа в общинския център, ще бъдат обхванати и останалите населени места.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40