Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Вили Лилков: "Ако се скъса с шуробаджанащината в контролните органи, ще се върне доверието в държавата"

Снимка: Красимир Каменов

Изводите, направени след последното експресно проучване на социологическата агенция "Галъп Интернешънъл", показват, че българите очакват далеч по-решителна намеса на държавата, но без да губят ориентир за това, кои са областите, където държавата трябва да се намеси, и кои - не. Отстояването на националния и обществен интерес се подкрепя, но не и излишните регулации и тежести, например.

Експертите посочват, че резултатите от този сондаж, както и от много други изследвания, сочат, че преходът действително е засегнал дълбоко чувството за държавност у нас. Вместо да се елиминират вредните функции на държавата, според българите явно са елиминирани важни държавни функции. Това е реален обществен проблем, който очаква своето решение, отчитат анализаторите.

На фона на последните събития в обществено-политически живот, като фалита на застрахователна компания, кризата в Търговския регистър, недоверието в институциите и контролните органи и пр., попитахме видинчани усещат ли липса на държавност:

"Всеки един период е труден. Трябва да се работи малко повече. Щом като българинът иска да живее като германец, трябва да работи като германец... Живея от години в Германия, не зная как е тук, но там има много стабилна държавност... Държавата поне прави опити да си е на мястото, но всичко е малко объркано- нищо не работи както трябва... Изобщо имаме ли държава, имаме ли държавници? Не мога да приема сегашното положение за нормално."

Явно е, че българите очакват далеч по-убедителна работа от страна на органите на властта, смята политологът от "Галъп" Първан Симеонов:

Снимка"В проучването открихме доста висока степен на недоверие към публичната информация, към дейността на публичните институции, скептицизъм и критичност към действията на държавата. Доста тревожни факти. Явно има сфери, в които хората очакват повече държава и сфери, в които хората не държат да има толкова държава. През всичките тези години на демократична и пропазарна трансформация сме изгубили държавата там, където ни е най-нужна- в борбата за повече национална и социална сигурност, в борбата срещу монополите, въобще изгубили сме държавата там, където очакваме ултимативен арбитър в нейно лице. И обратно- за съжаление много държава ни се е натрапила там, където не държим да я виждаме много- например излишни регулации. Изводите от изследването водят към неприятното обобщение- нарастващо недоверие към циркулиращата у нас публична и официална информация. Това е много неприятен извод. Тъжно ми е да го призная, но резултатите от прехода, който отдавна всъщност свърши, са такива, че болшинството от българите се чувстват загубили от случилото се. Има разтворена ножица между реалността и възприятията. Реалността не е толкова лоша- българската икономика расте, България преодоля много сериозни трудности, преодоля ги мирно за разлика от наши съседи, успяхме да съхраним добри отношения с всичките си съседи. Въпреки това обаче хората възприемат случилото се като загуба на статус- не само материален, но и на статуса си в обществото. Голяма част от хората се чувстват декласирани и като прибавим към това и големите социални различия, огромните регионални различия, съвсем ясно разбирам защо хората, на които разказваме, че са спечелили от прехода, се чувстват като загубили."

СнимкаСоциологическите проучвания показват все по-голямо недоверия на българите към институциите и контролните органи. За коментар потърсихме десният политик и общественик проф. Вили Лилков:

"Резултатите от това изследване са притеснителни, защото те показват като цяло едно тотално недоверие в институциите дори и по теми, които са безспорни, като чумата по животните в Странджа. Доверието на хората в държавата и нейните функции явно в голяма степен е накърнено и тези призиви за връщане на държавата в икономиката и в различните сфери на стопанския и обществения живот ги разглеждам като провал на държавата в нейните контролни функции, защото се оказва, че държавата не може да осъществява регулативните и контролиращите функции, които тя трябва да има в едно демократично общество. Демокрацията категорично е свързана със сериозен контрол, в който за съжаление държавата ни се проваля. Това е така, защото в последните 25 години назначенията в контролните органи на всички нива се извършваха на чисто политически признак. Там не се търсеше професионализъм, доказана почтеност и професионална лоялност, а се залагаше основно на партийни характеристики и партийни гаранции. Смятам, че ако се скъса с тази шуробаджанащина, нещата ще изглеждат по съвсем друг начин и тогава постепенно ще започне да се връща доверието на гражданите в държавата."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00