Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариана Миткова от Германия: "Тук получавам качествено лечение и се чувствам човек"

Снимка: Личен архив на Мариана Миткова

"За целта е нужно да си на трудов договор и да плащаш редовно здравните си осигуровки". Това разказва Мариана Миткова, която от 10 години живее и работи във Франкфурт. Днес тя е домакин Снимкана детска градина към голяма немска банка, децата й са заедно с нея и вече са започнали свой живот, но не винаги е било така... Началото, както на почти всеки българин, започнал наново живота си в чужбина, е било доста трудно. Току- що пристигнала в Германия, Мариана започнала работа в една от най-големите дискотеки във Франкфурт и това се отразило зле на здравословното й състояние. Заради тежката работа при силен шум, тя вече има две операции и слухов апарат:

"Следствие на тежкия физически труд и шума в дискотеката, получих увреждане на слуха и на ставите на ръцете, което доведе до непоносими болки. Тъй като се осигурявам в Германия, реших да се възползвам от здравната им помощ. Тук всеки работник, който има трудов договор, плаща определен процент от заплатата си за осигуряване. Аз например плащам около 200 евро всеки месец. Това не са малко пари за мен, но пък благодарение на тази здравна осигуровка, аз мога да ползвам всякакви здравни услуги, от които се нуждая и то без да се притеснявам, защото тук не правят разлика дали си чужденец или не".   

СнимкаМариана признава също, че ако е била останала в България, надали би имала възможност да се погрижи така за здравето си, както е направила това в Германия. След посещение при лекар специалист, й е изписан слухов апарат, който да носи:
   
"Слуховият апарат не бе от най-скъпите- струва около 3 000 евро, но е качествен. За него аз заплатих само 400 евро, което  не е голяма сума... Що се отнася до посещението при другите специалисти, когато си с направление от личния лекар, прегледите са безплатни. За лекарствата, ако си диспансеризиран, както съм аз- плащам само една такса от 5 евро, всичко друго е безплатно, независимо колко струват. Това е вид такса, която се заплаща в аптеката при получаването на лекарството. Понеже имам проблеми с кръвното налягане, аз имам и лекарства, които са освободени дори от тази такса. Потребителска такса при личния лекар също няма от няколко години. Имаш и право веднъж в годината да ти се направи пълна кръвна картина, също безплатно.

Ето например, направиха ми безкръвна операция на ставата на рамото без да плащам допълнително нищо. Личният ми лекар ме изпрати на ортопед, а след него си записах час в специализирана частна клиника във Франкфурт, която рботи с тяхната здравна каса. След лечението ми изписаха и физиотерапия. Сеансите бяха по един час и за 6 броя физиотерапии, заплатих само 33 евро, което не е много. Самата процедура включваше, масаж, гимнастика и електромасаж за стимулиране на нервите и на мускулите...

Дали, бих могла да си позволя цялото това лечение, ако бих останала в България? Най- вероятно, не. Как бих могла у нас да си позволя всичките тези процедури, които тук са напълно безплатни. Да- аз си плащам здравната осигуровка, която за мен не е малка, но съм чувала, че скенера в България се заплаща, а тук - не; при посещението ми при професори специалисти, такса също няма; физиотерапията също спокойно мога да си я позволя. Ако не бях ошла тук, може би не бих могла да си позволя и операцията на рамото, също така и слуховите апарати от този клас, който аз избрах... Не мога да отговоря точно на въпроса, дали бих могла да си позволя всичко това в България, но най-вероятно- не.   

Още повече, че тук не правят разлика между пациентите дали са местни, или не. Просто тук си човек. Човек, който има нужда от здравна помощ. Хората са много внимателни и първото, което искат да знаят, когато постъпих в болницата бе, дали говоря добре немски. Когато казах, че имам и проблем със слуха, станаха още по-внимателни. Да не забравяме, че тук има и доста лекари от други националности и когато се наложи, те бива викани да помагат.
Същото внимание, когато става въпрос за здравето, усетих и на работното си място. Когато ми се наложи да си оперирам рамото, вече бях 3 седмици в болнични по друг здравен проблем. Ето защо бях много притеснена, но хирургът ми обясни да не се притеснявам и че здравето трябва да е приоритет. Що се отнася до работодателя ми, аз инициирах среща с директорката на детската градина по въпроса, защото хората са много коректни и аз държах предварително да се консултирам с тях. Тя прояви много голямо разбиране, каза да не се притеснявам и ме увери, че като оздравея, ще ме чакат с радост. Болничните тук са заплатени на 100 процента",
разказва за случаите, когато й се е налагало да ползва лекарска помощ в Германия Мариана Миткова.

Какво е било отношението в специализираната клиника, където Мариана е постъпила за операция, какви са били положените грижи, заплатила ли е допълнително за тях, кога най-рано могат да се възползват новопристигналите в Германия от здравната й система, как се лекуват децата на емигрантите и още интересни факти за здравноосигурените в страната, можете да чуете в звуковите файлове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50