Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски работодатели търсят български работници в пограничните райони

| обновено на 30.08.18 в 11:50
Дунав мост 2
Снимка: Светослав Цветанов, Радио Видин
45% от българите в трансграничния регион с Румъния биха приели работа в северната ни съседка. В същото време 95% от румънските работодатели изразяват готовност да назначат български граждани, сочи проучване, проведено в пограничните области на двете държави. Инициативата е на Европейския център в подкрепа на бизнеса, който е със седалище в Русе. Тя е провокирана от факта, че България и Румъния са в световния топ 100 и на челно място сред страните в Европа, в които намирането на кадри е най-трудно, обясни председателят на организацията Кремена Раднева:

"Целта ни беше да установим потребностите както на работодателите, които търсят мотивиран и квалифициран персонал, така и на хората, които искат да си намерят подходяща работа. Затова бяха проведени анкети и общо взето това, което постигнахме, е следното: определихме какъв е потенциалът на фирмите, в конкретни икономически сектори, да осигурят позиции, предполагащи дългосрочна заетост, каква квалификация очакват да имат кандидатите за работа, образование, опит, качества и т.н., както и какви условия на труд могат да предложат. От гледна точка на хората - определихме каква е общата им нагласа за трудова мобилност - склонни ли са да работят от другата страна на границата, като в същото време запазят текущото си местожителство, какво очакват да получат от работодателите и какво могат да им предложат. 45% от анкетираните българи в трансграничния регион заявяват, че биха приели работа в северната ни съседка, 23% са склонни на временна или сезонна заетост, едва 19%, изразиха категорично нежелание да работят в Румъния, а 13% изразиха колебание в отговора. В същото време 95% от румънските работодатели изразяват готовност да назначат български граждани в организациите си, като основни затруднения изпитват при набирането на квалифицирани служители, особено с техническо образование. Те предлагат и допълнителни бонуси и социални придобивки, които смятам, че биха били добре дошли за българските работници там."

От своя страна българите търсят заетост предимно в администрация и административни услуги, финанси и счетоводство, икономика, производство, ИТ услуги, сезонни дейности, хотелиерство и ресторантьорство. Румъния е атрактивна за българските работници най-вече с по-високия стандарт на живот и по-доброто заплащане на труда. Но тя е привлекателна и със сферите, в които предлага реализация на българските специалисти, обясни  Кремена Раднева:

"Румъния е привлекателна, защото предлага професионална реализация в сфери, които не са добре развити в България или изобщо отсъстват. Мога да ви дам пример с автомобилостроенето и производството на части и компоненти за автомобили, което е застъпено в областите Мехединци и Олт. У нас има технически университети, които подготвят кадри за тази сфера, но те не могат да намерят реализация тук. Като имаме предвид какво е общото заплащане, особено във вашия регион -Видин, Враца и Монтана, където по статистика може би са най-ниските заплати в България, без съмнение заплатите, които се предлагат в Румъния са доста примамливи. Освен това, Румъния предоставя възможност хората да се възползват реално от мобилността, тоест от статута си на трансгранични работници, за което има специални разпоредби на европейско ниво, регулиращи данъчните, осигурителни и трудови взаимоотношения и предоставящи им юридическа протекция... Смятам, че трансграничната мобилност между България и Румъния е един прекрасен инструмент хората да работят близо до мястото, където живеят, без да напускат домовете и семействата си."

От Европейския център в подкрепа на бизнеса са разработили интернет платформа, където освен информация за проучването вече могат да се намерят и обяви за работа в България и Румъния. Попитахме видинчани биха ли се възползвали от подобно предложение:

"Бих си работил тук, както си работя и в момента... Не бих отишъл, колкото и да ми плащат, тук си е добре... В Румъния, не. Румънците идват тук, сега са подбили цените на покривите във влашките села, искат двойно по-ниска цена от нашия стандарт... Няма как, защото няма кой да ми гледа детето, каквато и оферта да получа... Зависи от предложението, от заплащането. Тук, в нашия град, нали виждате как се получават нещата, никак си... Аз работя към една-две фирми за почистване и чистя тук, в центъра. Работата ми харесва. Била съм дълги години в Италия, сега искам да си работя тук. "

След откриването на Дунав мост 2 транспортните връзки с близките румънски градове са много по-лесни и бързи. По неофициална статистика около 120 души от видинския край са се възползвали и пътуват на работа в съседна Румъния.

Повече може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40