Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дунав ултра" за 48 часа- с малко натоварване не е невъзможно

Снимка: Евтим Стефанов, личен архив

Приключи петото велосипедно приключение "Дунав ултра". Сред участниците бе видинчанинът Евтим Стефанов. Той измина 670-е километра от Видин до крайната точка- Дуранкулак за 47 часа и 20 минути, в отбор с други трима представители на Северозапада- Александър Александров, Иван Стоянов и Атанас Михайлов. Поставят си за цел да изминат маршрута за 48 часа и успяват:

"Малко преди да изминат всичките 48 часа ние успешно финишираме на крайната точка- именно село Дуранкулак. Маршрутът беше определен предварително от организатора на събитието и негов създател Борис Бегъмов. Минава навсякъде, където е възможно, близо до Дунав, от него се разкриват невероятни гледки към Дунав. И съответно е истинско удоволствие да се кара по него. Имахме 10 задължителни места, на които трябваше да си направим снимки", разказа Евтим Стефанов.

Снимка: Евтим Стефанов, личен архивКарат с шосейни велосипеди. "Дунав ултра" минава през или покрай 89 населени места по поречието на река Дунав. На определените места за спиране, местните ги посрещат с очакване.

"Хората също се вълнуват от това, че покрай тяхното място, покрай което минават основно чужденци като колоездачи, се организира такава колоездачна обиколка. Общините също. Аз се надявам това състезание да се превърне в така един зов към тези, които правят пътищата, да се погрижат още малко панорамният път, който минава покрай Дунав и който се използва от велосипедисти, да се дооправи."

За културата ни на поведение и опазване на пространството около нас, не само на природата, от отпадъци, говорим в "Еко Свят" с еколога от Видин Петър Петров. Казва, че не му прави добро впечатление състоянието на бившия басейн до парк "Владикина бахча":

Снимка"Едно бунище станало. В близост до тая гора са няколко контейнера за боклук, от които хвърчат боклуци. Смятам, че там трябва да се намеси Общината. Да се преведе в нормален ред. Да се направят санкции към тия собственици. Не трябва да бъде повече като една "язва". Също недобро е положението и с Алеята на влюбените в градската градина. Още повече на 15 септември идва акцията "Да изчистим България заедно" и началото на учебната година. Трябва до посрещнем учениците с един спретнат и чист град."

Петър Петров сега е пенсионер, бил е учител 30 години във Видин. Спомня си, когато залесявали организирано:

"Ходили сме да залесяваме в парка "Майски лес", от който нищо не е останало. И към тия традиции би могло да се върнем- масово почистване, съботници, това е възпитаващо и мобилизиращо. Личният пример е важен, младите хора би трябвало да продължат тези традиции."


СнимкаПрироден парк "Врачански Балкан" е единственият природен парк в Северозападна България. Той е вторият по големина в страната след природен парк "Странджа". Как се управлява и опазва територия от 30 000 хектара?

"Когато казвам за площта на парка, особено на децата, казвам, че това са около 40 000 футболни игрища. Което настина е голяма територия. Това е е предизвикателството пред нас- свързано с нейното управление", каза старшият експерт във "Врачански Балкан" Оля Генова.

Голямата територия позволява в парка да има голямо разнообразие от терени и форми. Акцентът там е съвместното "съжителство" между хората и природата.

"В Природните паркове целта е максимално да се даде възможност за развитието на различни видове устойчив туризъм. Човек, отивайки в планината, да може да прекара своето време по най- разнообразен и най- интересен начин и с най- малко въздействие върху околната среда", допълни Оля Генова.

На територията на парка няма сериозни замърсявания от туристи. По екопътеките няма и кошчета:

"Опитваме се да научим туристите, че в планината всеки трябва да си прибира нещата в раницата."

Още по темите може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40