Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успешна година за детската градина в Ново село

Снимка: Светла Бондова

На Обединено детско заведение (ОДЗ) „Акад. Стефан Младенов“ във видинското село Ново село определено му върви тази година. Измерено в цифри.

68 деца на възраст от годинка и половина до шест ще посещават четири групи в детските градини на четирите села от общината и една яслена група в Ново село. За пръв път от няколко години групите са пълни и не се е наложило да се иска специалното решение на Общинския съвет за съществуването на непълна група. Почти всички те, заедно с родителите си и гости от общинското ръководство присъстваха на откриването на новата учебна година, което стана на 17 септември в с. Неговановци. Защо там, а не в центъра? Защото с 5 000 лв. от Министерството на околната среда и водите бе променена визията на двора в детската градина с нова планировка, затревяване и залесяване, с нови детски съоръжения. Това беше приносът на ръководството на ОДЗ. Което постави началото и на нова традиция – всяко новопостъпило дете да посади дръвче. Привилегията тази година бе предоставена на кмета на Общината Георги Стоенелов, който засади млада ела.

А сега и последната, най-внушителна цифра. Подписан е вече договорът с фонд „Земеделие“ за 422 731,84 лв. европейски пари, които  ще бъдат вложени за основен ремонт на детската градина в Ново село. С тях ще се обнови основната сграда и дворът на детското заведение. Тук са включени ремонт и хидроизолация на покрива, за да се прекратят течовете и мухълът. Предвижда се външна топлоизолация на двуетажната сграда и подмяна на остарелите електрическа и ВиК инсталации, които често създават грижи на директорката и поддържащия персонал. Ще се промени начинът на отопление чрез изграждане на парна инсталация на пелети. Соларни панели ще осигуряват топла вода целогодишно. Ще се промени хоризонталната планировка на двора, като се демонтират остарелите детски съоръжения, които вече не отговарят на изискванията за безопасност и се поставят съвременни.

Присъствието на цялото общинско ръководство на откриването на новата учебна година в Неговановци е дало възможност след официалната част да се споделят наболелите проблеми на детското заведение. Проблеми, чието решаване ще осигури  равен достъп до предучилищното възпитание и образование за децата на социално слаби семейства, смята директорката Сашка Миронова. В няколко такива семейства на общината има повече от 2 деца на възраст до 6 години. За родителите са непосилни допълнителните разходи за задължителни медицински изследвания в началото на учебната година, които варират от 25 до 30 лв. През 2017 г. ситуацията е решена с дарения от общинските съветници. Какво може да се направи сега? И пак с липса на доходи и редовно заплащане на таксите за детска градина се обяснява отсъствието на подрастващите в детските градини. Всичко това ще чака своето решение от Общинския съвет в следващи заседания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40