Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 септември 2018 година

2
Снимка: Кристиян Кирилов

Официално обявиха началото на санирането на сградата на ГГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин. Инвестиционният проект се осъществява от Община Видин, с финансовата подкрепа от правителството в размер на 1 милион лева, и трябва да приключи за 10 месеца. 


През 2019 г. ще има напредък по проекта за скоростният път „Видин-Ботевград“. Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова на Осмия дискусионен форум „Строителството през 2019 г. – перспективи и предизвикателства“. Предстои стартирането на тръжните процедури за участъка между Мездра и Ботевград от новото трасе между Видин и Ботевград, съобщи на срещата председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Светослав Глосов. 


Произведени в Русия тролейбуси могат да обновят автопарка на обществения превозвач във Враца
. Темата представи под формата на въпрос ген. Валери Стаменов по време на сесията на Общинския съвет. 


Ефективни протести предстоят в страната в подкрепа на националното движение "Системата ни убива", ако до 1-и октомври Правителството не приеме промяна в Закона за личната помощ.


Хора с увреждания ще бъдат назначени на работа, наравно с другите работници, в община Ружинци. Петима граждани от Кула ще работят по двугодишната програма за заетост.

Трудова борса в Монтана събра безработни младежи. 19 работодатели от региона направиха личен подбор. 


Започна подобряването на крайречната зона в село Зверино. Изграден е Г-образен 50-квадратен навес.


Планови проверки на свиневъдните обекти във Видинско, на пазарите за животни и всички хранителни заведения извършват от Областната ветеринарна служба. Целта е да се провери изпълнението на мерките за биосигурност, във връзка с превенция на заболяването африканска чума по свинете.


Българското дружество за защита на птиците връчи наградите на отличените в годишната кампания „Аз пазя горите и орлите на България”.


Стартира кампанията на община Враца „Акция - Хартия“, която е насочена към насърчаване на разделното събиране на отпадъци
. В рамките на инициативата ще се събира хартия, картон и други производни отпадъци от търговските обекти в града и ще  се предава в пункт за рециклиране на материалите. С получените средства ще бъдат закупени дървета и декоративна растителност, които да се използват от гражданите за озеленяване на междублоковите пространства.


Европейския ден на езиците отбелязаха в Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин. Мултимедийна презентация, викторина и езикова сладкарница с лакомства бяха подготвени за гостите- ученици от ПГ „Проф. д-р Асен Златаров”. В този ден, представлявани от 47-те държави членки на Съвета на Европа, 800 милиона европейци се насърчават да изучават повече езици както в училище, така и извън него. 


Обичаната българска рок група "Сигнал" ще изнесе концерт във Враца в читалище "Развитие" от 19 часа. Поводът е 40 години от създаването на формацията.


Тази събота /29 септември/ на стрелбището в местността "Емирски мост" ще се проведе за 13-и ловен събор, организиран от Сдружение "Ловно-рибарско дружество Мездра-Роман". На ловци-ветерани и общественици ще бъдат връчени специални плакети, а за  всички присъстващи ще има юбилейни значки.


До 3 октомври продължава второто издание на „Седмица на моноспектакъла в памет на Петър Митев“. В програмата са включени 4 театрални заглавия, сред които са гостувания на екипи от Велико Търново и Костинброд, и една премиера.


Съставите към Общинския младежки дом в Монтана започват новия творчески сезон с участие във фестивали в страната и чужбина


На 1 октомври от 13 часа във Враца ще се проведе тренировка на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване при бедствия. Целта е проверка на техническото състояние на системата, придобитите умения от длъжностните лица за работа с нея, както и обучение на населението за разпознаване на сигналите, които акустичните сирени устройства излъчват. 


Изложба, посветена на Йордан Радичков, ще бъде открита на 1 октомври в експозиционна зала „Кутловица” и Художествена галерия „Кирил Петров” в Монтана



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55