Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще задължат ли работодателите да назначават хора с увреждания

Снимка: Радио Видин

Квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници трябва да назначат поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав - това са част от готвените промени в Закон за хората с увреждания. Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане. Това решение предизвика недоволство сред представители на бизнеса. Мнението на председателя на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов е, че практиката може да е европейска, но това не значи, че е правилна. 

"Имам тежки възражения срещу всички неща, които се случват на квотен принцип. Прилагането на такъв принцип изисква някой да знае какво се случва на българския пазар на труда, а такъв човек няма. Склонен съм да се съглася с бизнеса - по-добре да има стимули за такива фирми" - коментира преди дни Димитър Манолов в свое телевизионно интервю. Неговите очаквания за самия закон са, че той няма да направи нищо хубаво, а точно обратното. 

Публикуваният на 28 август за обществено обсъждане проект на Закон за хората с увреждания ще изземе допълнителен финансов ресурс от бизнеса. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара, изпратена до медиите. Камарата възразява остро срещу предвиденото въвеждане на квоти за хора с увреждания и го определят като "пряка намеса на държавата в стопанската дейност". През последните седмици българските работодатели нееднократно изразиха категоричната си негативна позиция срещу въвеждането на квоти за наемане на хора с трайни увреждания. Бизнесът подчерта, че ефектът от една подобна мярка ще бъде крайно негативен за целия пазар на труда. Според работодателите това е унизителен подход спрямо хората, които по една или друга причина са с над 50% намалена трудоспособност. Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско-промишлена палата.

"Според мен това е изключително трудно начинание. Темата е доста трудна за коментар ... От фирма до фирма разликата е огромна. Промените трябва да бъдат изготвени правилно от експерти с изключително богат опит в тази област" - каза Красимир Кирилов.

Готовността на работодателя да наеме работник или служител се определя от професионалните качества, знания, умения и компетенции, а не от здравословното му състояние. В условията на задълбочаващ се недостиг на работна сила българският работодател възприема хората с увреждания като ценен човешки потенциал, напомнят предприемачите. Те допълват, че възможностите за наемане на хора с увреждания в голяма степен се възпрепятстват от обективни обстоятелства, извън сферата на отговорностите на работодателите. Едно от основните препятствия е липсата на достъпна публична среда, която да позволи на хората с увреждания да учат, да се развиват и да стигат безпрепятствено до работните си места. Осигуряването на достъпна публична среда е основен ангажимент на централната и местна власт, се напомня в позицията. От Българската стопанска камара са категорични, че публикуваният проект не отразява публично изразените възражения на засегнатите страни, но и въвежда нови непропорционални изисквания, насочени преди всичко към изземане на допълнителен финансов ресурс от бизнеса.
Приложими ли са готвените промени и къде се корени основният проблем при осигуряването на трудова заетост на хората с увреждания - това попитахме Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика и член на Комисията за защита от дискриминацията.

"Тези квоти и в момента ги има, но те не са задължителни. С новия проект се цели една задължителност на квотите. Тогава всеки работодател, който е длъжен да наеме човек с увреждане, ще е задължен, ако не го направи, да внесе една немалка сума, която да отиде във фонд за насърчаване на заетостта на хората с увреждания ... Аз винаги съм бил умерено скептичен към сработването на квотния принцип за уязвими групи на пазара на труда. Ние едва ли не се опитваме, да се намесим в свободните стопански отношения и да изискаме от работодателя да наеме определен тип човек не заради неговите умения и способности, а заради някакъв външен признак, който не зависи от него, в случая неговото увреждане. Според мен това е опит за приспиване на дълбочинните проблеми на хората увреждания в България" - коментира темата Петър Кичашки.

В Община Ружинци има пример от Северозападна България, при който хора с увреждания могат да бъдат назначени на работа наравно с другите работници. Главният виновник това да може да се случи е кметът на Общината Александър Александров, а назначаването на работа на хората с увреждания става по проект на Министерството на труда и социалната политика.

"Включихме се в програмата още щом разбрахме за нея. Около 57 души ще бъдат назначени на работа, предимно като портиери в различни общински обекти. Имаме нужда и от шофьори, като от 350 души трябваше да правим подбор и сега останах около 60 души, от които ще назначим служители. Хората много се радват, защото в малките общини като нашата, която е единствен работодател в региона това означава много за тях. Голяма част от хората са в предпенсионна възраст и им трябва трудов стаж за да натрупат годините за пенсиониране" - каза Александър Александров
Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33