Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Намаляват нарушенията в горите в Белоградчик

По- малко нарушения в горите отчитат от горското стопанство в Белоградчик. От началото на годината са издадени 72 акта, конфискувани са 11 моторни триона, 8 каруци, 6 МПС-а, задържаната дървесина е над 30 кубика.

"Може би поради заминаването на част от нарушителите в чужбина, може би поради засилената охрана, но много по-малко актове сме съставили, съответно сме открили много по- малко нарушения в горите. Основните места са си обичайните места, в които има компактно ромско население, близо до махалите, селата Медовница, Скомля, около Белоградчик", коментира директорът на ДГС- Белоградчик Илиян Илиев.

Горското стопанство предлага на гражданите дърва за огрев, но търсене няма.

"Миналата година бяхме осигурили такива отдели, но нямахме заявен интерес. Само четири човека си купиха дърва за огрев директно от Горското. Може би това е така поради по-високите цени в държавните гори в сравнение с общинските. Цените на Общините са по-ниски, ние не сме конкурентноспособни. Иначе имаме готовност при заявен интерес да подсигурим дърва за населението директно да се купуват от държавното горско стопанство", допълни Илиян Илиев пред Иванка Петрова.

ДГС- Белоградчик предлага дървата за огрев на цена  60 лева, но с транспорта може да стигне до 80 лева, в зависимост от точката, до която ще се превозват. Износ на дърва за огрев за Румъния има. Цената там е по-висока.

"Предимно изнасят български фирми, но купувачите са румънски. Имаме и фирми, български, които назначиха работници румънци, които са съвестни работници, поради липсата на работна ръка в България се наложи да се назначават румънски работници."

Снимка: Иванка ПетроваИ още от "Еко Свят" днес- народно читалище "Развитие 1893" - Белоградчик направи сайт, от който може да се свали мобилно приложение, чрез което да се подават сигнали за нередности в опазването на околната среда. Инициативата е насочена основно към младите хора. Експерти от Видин посетиха СУ "Христо Ботев" и се срещнаха с учениците от седми клас. С тях те проведоха разговор, в който Силвана Сюлейман разясни целите на инициативата "Зелените патрули на библиотеката", както и възможностите, които дава сайтът и мобилното приложение. На децата бе разяснена и ролята на зелените патрули.

"Нашата идея е, че библиотеката е едно място, в което не само може да ползвате книгите, но и може да ползвате въобще информация. А интернет е мястото, от което може да добиете най- много или най- навременна информация. ... Идеята за проекта се зароди оттам, че вашият град Белоградчик има уникални природни ресурси. Това е уникално място, което заслужава да бъде видяно от цял свят. Но в същото време тук, както и на много други места има редица проблеми, свързани с опазването на околната среда и устойчивото използване на природните ресурси. Този проект бе разработен с тази цел- да накара младите хора в Белоградчик да бъдат по- чувствителни на тази тема и да допринесат по някакъв начин това да се случи", каза пред Иванка Петрова Силвана Сюлейман, главен експерт по проекта.

След срещата децата споделиха, че са заинтригувани от идеята и ще свалят мобилното приложение. Някои от тях дори вече обмислят идеята да станат зелени патрули. След това на площад "Възраждане" бе изградена шатра, където всяко дете можеше да се запознае с инициативата, както и да участва във викторина. За активността си децата получиха лакомства и тениски. Мероприятието завърши с изпълненията на децата от школата по народни танци към Детски комплекс и ВИГ "Феникс" при читалището.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40