Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато сме с Христос, ние сме предпазени от дяволски нападения

Снимка: dveri.bg

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение, Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия, промисъл и съвършенство, а и за мисионерско служение.


"Какво имаш Ти с мене, Иисусе?" (Лука 8:28)

"Братя и сестри,

Днес в евангелското четиво чухме за това, как Господ се срещнал в Гадаринската страна с бесноватия човек, обладан от множество нечисти духове. Когато Господ попитал този човек как е името му, той от името на демоните отговаря, че името му е "легион".

От евангелския текст ние знаем, че този бесноват живял не сред хората, защото сред хората той не можел да живее, а живял сред мъртъвците, на гробището.

Господ от жалост към този човек изгонил от него демоните. Нечистите духове, нямайки възможност да се разпореждат със самите себе си, се обърнали към Христа, за да им заповяда да влязат в стадото свине, което пасяло наблизо. И Господ разрешава на тези демони да влязат в свинете. И цялото стадо, след като в него се вселили демоните, в безумие се хвърля от стръмнината и погива.

От личен житейски опит ни е известно, че врагът на човешкия род – дяволът "като рикаещ лъв обикаля и търси кого да глътне" (1 Петр. 5:8). Действително, тези изкушения, които се срещат в живота ни, не са нищо друго, освен дяволски капани, мрежи, които той така изтънчено поставя на нашия път. Макар Господ да е дошъл в този свят и да е извършил спасението на човешкия род, то ние трябва да осъзнаем, че злото, намиращо се в света от деня на грехопадението, окончателно не е унищожено.

Покрай добрите, светлите духове, които се наричат ангели, съществуват духовете на злобата, които се наричат демони. Ние трябва твърдо да изясним, че дяволът действително съществува, че той е личностен. След своето отпадане от Бога станал Негов противник и воюва не само с Бога, но и с човека, който е "венец на божественото творение".

"Какво имаш Ти c мене, Иисусе?" (Ев. Лука 8:28) Така "обладаният от много духове" пита Христа, когато Той се приближава до него. Безспорно е, че тук става дума за човешка душа, обладана от злото. Като имаме предвид, че злото не винаги ни се представя в истинския си вид, често мъчно можем да познаем у кого са се вселили силите на злото.

Апостол Павел предупреждава християните от Коринт, че сам сатаната се преобразява в ангел на светлината. Много хора, обладани от злото, говорят за Христа и за вярата в Него, уподобявайки се на християни, без да са такива наистина! Защото делата им ги изобличават. Тия дела викат по-силно от думите им: "Какво имаш Ти c мене, Иисусе?"

Ние всички можем да отидем така при Христос; можем да отидем при Него чрез молитвата, чрез тайнствата, чрез тези мощни, непобедими действия Божии и да станем свободни: свободни от всички разрушителни сили в нас – само трябва да се вгледаме в себе си: какво помрачава в нас ума ни, какво прави тъмни нашите сърца, какво насочва волята ни към злото, какво прави нашите думи гневливи,  нараняващи, нашите действия разрушителни?

Братя и сестри,

Заедно с нас обаче е Господ и ние сме способни да преодолеем всякакви вражески нападения. Господ ни е дал всичко необходимо за тази борба. Именно борба. Богослуженията в храма, тайнствата на Църквата (особено тайнството евхаристия), кръстното знамение, молитвите, светената вода, четенето на Свещеното Писание и светоотеческите творения, – всичко това ни помага в тази борба.

Господ е готов да ни окаже помощ и ни я оказва, трябва само да отворим своето сърце, за да почувстваме тази божествена помощ. Да не се леним, а постоянно да се трудим над усвояването на благодатта на Светия Дух в сърцето си. И както казва ап. Петър: "Бог на всяка благодат, който е призвал вас за вечната Си слава в Иисуса Христа, Сам, след кратковременното ви страдание, да ви усъвършенства, да ви утвърди, укрепи и направи непоколебими." (1 Петр. 5:10) Амин."

В рубриката "Съвременна Библия" - пари или благословение - изберете сами! За много хора парите и благословението са едно и също. Изследване върху поведението на милионери обаче показва, че това не е точно така. Успехът и милионите тежат на човека, така както и бедността. Божията идея при сътворението е била да няма бедни и богати хора. Парите и паричната система не са включени в първоначалния проект. Тук изникват важни въпроси, чиито отговори ще потърсим заедно. Откъде и как се получи така, че днес всички ние да си обясняваме света с пари? Какво е мнението на Бога за тази система? Времето на едно предаване няма да стигне за пълноценен отговор, но може би ще е достатъчно да промени посоката на мислите ви. В тази рубрика ще разберете, че Бог не вижда в парите това, което хората виждат в тях и обратното. Хората не виждат в парите това, което Бог вижда в тях.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50