Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато "Фрагментите" се превърнат в "Между"

Снимка: Михаил Митев

Младият писател от Враца Михаил Митев издаде първия си роман. Книгата е озаглавена "Между". Талантливият автор е познат на публиката с книгата "Фрагменти" - лодка, както самият той я описва, която води към най-личните му емоции. "Фрагменти" е труд, съставен от осем разказа, които запознават читателите с до болка познатата реалност, която често ни отблъсква. Тези осем разказа са в основата на първия роман на Михаил Митев, разказва самият той:

"Това е първият ми роман и втората книга, която издавам. В нейната основа са разказите от "Фрагменти". Когато дебютирах именно с "Фрагменти", част от читателите ми казаха, че историите, които съм написал, са хубави, но имат нужда от развиване. Така реших да синтезирам историите и да съумея да ги вкарам в общ сюжет, за да се получи роман."

Отново младият автор представя своя светоглед по особен начин, изпълнен с разсъждения, пречупени от ирония, сарказъм и тънък хумор. Резултатът, както се изразява самият той, е "доста странен и нестандартен роман, който не е за масовата аудитория".

Михаил Митев казва, че въпреки че не винаги е осъзнавал, че иска да пише, в него отдавна тлее вълнението от човешките взаимоотношения, обградени често от динамичност, маски и сенки. Писателят от Враца все още не е утвърдено име на пазара, но осъзнава, че "добрата книга е една история, най-често изживяна дълбоко".

"Този роман е за неслучилото се, несбъдналото се, неисканото. Отразявам борбата на един подрастващ човек и пътя към развитие, често съпътстван и от не малко загуби", обрисува написаното Михаил Митев.

Авторът на "Между" разказва и за своето израстване. 

"Възпитан съм да бъда човечен. Понякога имаме нужда от една единствена тъжна история, но трябва да продължим да бъдем човечни", разказва Михаил Митев, пристъпвайки към отговора на въпроса, защо е избрал точно "Между" за заглавие на първия си роман:

"Между" е една човечна дума, която се ползва за означаване на положение или пък за показване на място. Избрах това заглавие, защото колкото по-раздвоени сме, винаги се чудим кое да изберем, колебаем се между правилно и грешно, толкова повече осъзнаваш интимното преживяване в това да бъдеш личност. В колебанието няма нищо лошо, в страха няма срам, нито е лош. Нека читателите също се колебаят, нека се страхуват. Това са едни прекрасни човешки чувства. Когато се обърнем назад, ще видим, че направените от нас избори са били изключително важно, понякога са и житейски."

Всяка една книга отнема време- често по-малко за написване, отколкото за обмисляне и структуриране. "Между" е роман, срещнал преработка още преди да бъде завършен, разказва авторът:

"Книгата започнах да я пиша през февруари 2017 година. След като я прочетох през юли, признавам, не ми хареса. Изтрих я цялата, защото не харесвах диалозите, не усещах сюжета съвсем да е такъв, какъвто трябва да бъде. От лятото на 2017 започнах да пиша отново, та ми отне около година. Вече е на пазара."

За романа "Между" предстои премиера, която ще бъде през този месец в столицата. Публиката в родния град Враца също не е забравена, съобщава Михаил Митев. Премиерата на романа ще бъде в началото на месец ноември. На по-късен етап, вероятно през пролетта, ще се проведе и турне из цяла България.

Като всеки тепърва започващ автор, Михаил Митев също вече се е сблъсквал със суровата реалност в литературния свят. Днес обаче авторът се опитва да превърне трудностите в опора, която го мотивира:Снимка

"Винаги ще помня, че когато пишех "Фрагменти", а след това ги завърших, голяма част от издателствата не ми обърнаха внимание. Трудно ми е да забравя думи като "добър си, но си млад". Това ме провокира и беше като пламък в мен, карайки ме да пиша. Аз искам да покажа моя мироглед, това е моята цел. Нашите животи са различни, затова ме вълнува един по-опитен човек да види света през моите очи. Вдъхновяват ме човешките истории - техните върхове, спадове, трудните избори, които определят съдбите им."

"Между" отчасти е продължение на "Фрагменти", но не само защото сборникът с разкази е използван, за да се състави цял роман. В стила си на писане авторът се опитва да е последователен, а водещата за него тема е човекът отсреща.

"В тази книга съм написал, че живеем един чужд живот. Нашата история дори да е водеща, навсякъде около нас ни заобикалят чуждите истории. Реално погледнато самите ние често сме продължители на чужди грешки. Вдъхновението идва от живота като живот - несигурността, лутането между истината и желанието", разказа за вдъхновението и за светогледа си авторът.

Попитан накъде след това, Михаил Митев си поставя за цел да продължи да чете, да работи над следващия си труд и да събира истории и идеи. Когато следващият му роман бъде готов, той няма да се различава стилово. Достигайки до публиката, Михаил Митев иска да се покаже такъв, какъвто е:

"Искам да бъда автор, който споделя своята гледна точка, но не и автор, който да вменява чуждо мнение. Аз не съм модерен автор, няма и да стана. Тенденцията е всеки да си мисли, че е най, но моята книга не е връх в литературата. Тя е лично пътешествие и интимен свят."

Всеки подрастващ, какъвто е авторът на "Между", какъвто е и лирическият герой в романа, се вълнува от любовта - едно от най-прекрасните човешки усещания. Тя е водеща тема в творбата, разказва Михаил Митев и обяснява, че любовта е способна да ни поставя в ситуации, да изисква от нас избори:

"Любовта е една илюзия - хубава и прекрасна. Любовта, знаем, придобива формата и гласа на човека, когото обичаме. Реално погледнато няма точна дефиниция на думата "любов". Няма издадена форма затова как да обичаш. Ето друга причина за "Между" - изборът е труден и не знаеш кое е правилното."

Михаил Митев иска да продължи да се развива като писател. Младият врачанин разказва, че му предстои влизане в литературните кръгове в София, но основно за него е не просто да стане по-популярен:

"Уви, в живота винаги трябва да ти подадат ръка. Аз не съм връх "Еверест" в литературата, но както ме интересуват човешките съдби, така искам и да им помагам, доколкото мога. Желая контакти с млади автори - такива, които тепърва започват своя път. Аз моя го започнах не отдавна, но вече съм разбрал, че пробивът е труден. Искам да имам окото за таланти, за младежи, които имат нужда от напътствие, които се нуждаят от съвет. Искам да помагам на млади писатели. На мен никой не ми подаде ръка, само единици. Всеки трябва да се развие, а това значи и да има енергията." 

Избираме книгите си поради различни причини. Защо трябва да спрем избора си на "Между" според Михаил Митев:

"Ако един човек е несигурен, това е неговата книга. Ако смята, че битието все още не е силно изразено или оформено, сигурен съм че ще се намери някъде между страниците. Аз като автор обичам да давам на всекиго по нещо. "Между" е онова, което има при всеки от нас - несбъднати мечти и желания, неполучени обещания, колебания и недостатъчно сила да поискаме нещо. Невинаги сме крещяли силно, когато е трябвало. Тази книга не е колосът на българската литература, но е достатъчно силна, за да накара читателя да се припознае."

"Между" е роман, който не може да бъде открит на пазара. Ако някой иска да се сдобие с книгата, трябва да се свърже с автора. В началото, според мнозина, "беше словото", а според Михаил Митев "думите на страниците са думи, които остават за цял живот"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50