Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Ангелов-за политиката на земеделието и политиката в земеделието

Снимка: Радио ВИДИН


Капризите на времето тази година не пощадиха селскостопанските труженици във всички растениевъдни сектори, включително и при зърнопроизводството- там се отчитат по-ниски добиви от качествена пшеница и ечемик. Основната причина са обилните и продължителни валежи в началото на лятото. Това повлия на добивите и на сделките.

По-нисък с около 300 хиляди тона е добивът от ечемик тази година, в сравнение с предходната. Ожънатият преди дъждовете е с добро качество, тогава зърното се е търгувало на цени до 300 лева. Цените са като миналогодишните, каза Борис Ангелов-представител на Софийската стокова борса в Монтана:

"Фуражната пшеница тази година се търгуваше на цена 310-320 лева за тон. Имаше много покълнала, цената й тръгваше от 220 лева, в зависимост от степента. Сега има опити фуражна пшеница да се търгува на цени от 310-320 лева. Прибраната преди дъждовете хлебна пшеница беше с много добри показатели, а цената й достигна 350 лева за тон."

Наблюдава се спад на цената на фуражната пшеница, а от съседна Румъния навлиза хлебна пшеница на цени от 300 лева за тон. Това, според експерта, ще повлияе и на нашия пазар. Производителите задържат качествено хлебно зърно,  в очакване на цена от 350 лева за тон. В очакване на по-високи цени се задържат и количества много качествена царевица.
До 250 лева достига цената за тон сега, а добивите на места са около 1500 кг. от декар. Слънчогледът се предлага на цени от 520-530 лева за тон.

СнимкаКаква е политиката на земеделието и има ли политика в земеделието? Производителите манипулират ли пазара, спекулират ли търговците? Борис Ангелов е категоричен, че въпреки пазарния механизъм, няма никаква пазарна логика тон слънчоглед да е 530 лева, а тон кюспе, което е отпадъчен продукт, да струва 400 лева. Няма логика и в поскъпването на хляба:

"Вярно е, че сме в условията на пазарна икономика, но се допусна с европейски средства да се създадат бази, които да са концентрирани в определена политическа насока. Това води до много голяма бедност. Една прослойка, с европейските пари, които са на всички, започна да потиска цялото население. Има стремеж на производителите за диктуване на пазара, както и за трайна, гарантирана печалба. Печалбата обаче не може да е 200 процента- това е страшното. Всички говорят, че има загуба при пшеницата- не е така. Има падане на добиви- добивът е 400-500-600 кг. това може да доведе до нулева печалба, но не и  до загуба... В крайна сметка има субсидии, обезщетения от застраховки... Интересното е, че тази година се заговори за цената на хляба- няма никакво основание за качване на цената на хляба. Не може един килограм хляб да струва 2 лева. Няма основание за това.... 

Тук има връзка с нещо друго- в един и същи период на борсата се протъргува пшеница за държавния резерв на 427 лева, а на енергийната борса се качи цената на тока- това е показателна връзка за сваляне на правителството, но никой не се замисля. Не може да се качва цената на хляба- това са двете най-потребявани стоки- от различни групи са, но са в ежедневната консумация. Цената на хляба отпреди 3 месеца, е формирана през 2008 година, при цена на пшеницата 550 лева за тон. Сега цената е два пъти по-ниска, а брашното е 80 % компонента на хляба. Оправданието, че се влагат много подобрители, не е вярно, защото никой не купува лошо зърно за хляб...Случаят е подобен на зърнената криза през 1996 година..."  

Според експерта изплащаните ренти са далеч по-ниски от дохода, който се полага на собствениците на цемя. Тоталното изкупуване на земята с европейски пари също не е правилно.

"Не се обръща внимание на инвестициите в малкия и среден бизнес в сектора. Трябва да мерим инвестиците на българските фирми в българската икономика, а не чуждите- те са временни... Българските инвестиции ще са мерител за развитието на нашата икономика, до по-ниската цена на хляба и тока..."


Въпреки всичко, в земеделието има бъдеще, категоричен е Борис Ангелов, трябва да се отчитат хубавите неща, високите добиви и добрата култура на земеделието.

"Трябва да има мислене, обаче. Защото земеделието в страната ни има бъдеще, стига да обърнем внимание на българските инвестиции и на стоките с добавена стойност. Какво ни пречи да развиваме биоземеделие и да търгуваме с храни, които са от даден регион. Всичко е въпрос на национална стратегия."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50