Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Животът е смях, усмивки и радост

Снимка: Радио Видин
Елена Нешена Христова е нашият пореден гост в съботния ни "Калейдоскоп". Тя е истинска турлакиня, родом от белоградчишкото село Горен чифлик. Днес живее в Белоградчик, активно участва в живота на пенсионерския клуб "Мадона", не спира да твори, да пише, да организира жените от клуба в различни мероприятия. Нейното желание от млада е било да учи и да получава все повече и повече знания. Обича да бъде сред приятели, да създава настроение и радост в себе си и околните, да танцува, да пее, да чете, да се движи. Самата тя се определя като голям турлашки инат. Този инат я спасява от сериозни болести. А любимото ѝ занимание е да търси родовия корен, да се рови в миналото, да възкресява древната памет, историческите събития, фолклорните  традиции от Северозапада. Дългият стаж като библиотекар в село Стакевци ѝ дава възможност да обикаля и да събира на терен песни и знания от възрастните хора. Така събира и издава книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо". Според нея турлаците са горди и трудолюбиви хора, изобретателни, веселяци и зевзеци, тоест хора, умеещи да се веселят и да се надсмиват над собствените си грешки и слаби страни със своя си хумор, характерен за турлашкия край.


Детството

"Родена съм в Горен чифлик. Аз съм едно дете, няма мъжко. Затова дядо ми ме научи на мъжките професии - да кова зайчарници, да се справям с лозе, да познавам гъбите и да ги готвя. Детството ми е било едно безгрижно детство. Баба ми беше много начетена. Казваше се Елена, аз на нея съм кръстена. Аз бях на шест годинки, когато тръгнах в местното училище като доброволка. Лятото събереме се, чакаме автобуса и отиваме в Стакевци на забава, това като ученичка в гимназията, след забавата – пеш обратно, спиме няколко часа и отиваме на бригада."

Образованието

"Мойта краста е това, че ми се учи. Дори на тия години, ако имам пари и сега щех да уча. От всяка област имам понятия и ми се иска да ги разширя."

Работата

"Обичам да се ровя и да търся миналото, корена. Това ме накара всеки ден взимах тетрадката и от баба на баба, и от дедо на дедо разпитвах, от всека област разпитвах. Но стакевченин за без нищо дума нема да ти каже. Връщат ме и ми казват: "Ако утре ми донесеш алвицу, че ти кажем“ и аз купувам, носим и записвам. Така че всичко, което ми е в краеведската книга, всичкото е истина, която съм я получила от местните хора."

Книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо“

"Стакевци и Крачимир "орату", на кого се казва, че орати – на оратора, който умее да говори и знае какво да говори. Другите села – Праужда, Горен чифлик, Долен чифлик и Пролазница, Извоз там "вреву" – говорят. А в село Дъбрава "гълчуват" – силно говорят. Книгата – открих, че сме два вида турлаци. Приликата е, че използваме "у“. Но има и разлики – Стакевци и Крачимир казват на нея – "ю". А пък другите турлаци казват – "дю", "дюм". Открих, че ние турлаците сме тракийци трибали. Стакевци е национален музей на всички езици, на които се е говорило. Езикът на трибалите е този на турлаците."

Турлаците

"Аз съм на 100% турлакиня. Турлаците са много работни, много изобретателни, много неща сме дали на света и на България, веселяци са, зевзеци сме, което е най-доброто нещо, защото така си почиваме. Слагаме си и прекори."

Творчество

"Аз не съм завършила нито в Кеймбридж или Оксфорд как да си записвам мислите. Никога не съм се смятала за поет или писател. Предпочитам стиховете за любовта. Имам стихосбирка "Любов на теория“."

Здравето

"Мен ме боля, боля, боля. Откакто пих не по една лъжичка, не по една лъжица, а по един черпак "Майната му на проблемите“ сега нищо ми нема. Всичко е в ума на човек. Изкарах исхемичен мозъчен инфаркт. Това е инсулт и инфаркт едновременно. Дясната ръка и крак  не ги усещах. Турлашкият ми инат ми помогна да се движа. Обадих се на едно мое комшийче да ми купи кръстословица и химикалка. Захапвам химикала и пиша. Но за една седмица – душа на мъка – раздвижих си ръката. Сега крака – обадих се да ми донесе две игли и кълбо прежда. Влача крака и преда, влача крака и преда – за една седмица проходих."

Съвет

"Да се движат колкото може повече и да са спокойни. Мозъкът е по-важен от цигарите – казва д-р Чирков. Значи настроението на човек е важно за настоящето и бъдещето му. Повече смех, повече усмивки, повече радост. Ама няма, вкъщи не мога да си го направя. Ами има банкети, има клубове, тоя каже нещо, друг каже нещо, там има хоро, един танц. Да живей втората младост."

Свободното време

"До мен има плетка, има кафе, има цигари, има кръстословици, празни листя, химикалки, книга за четене. Редувам ги. Заболят ме очите да чета, почвам да плета, ама спирам това, почвам друго. Най-хубавата гимнастика за ума е решаването на кръстословици."

Пожелания

"Здраве, късмет и много, много, много любов!"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50