Животът е смях, усмивки и радост

Снимка: Радио Видин
Елена Нешена Христова е нашият пореден гост в съботния ни "Калейдоскоп". Тя е истинска турлакиня, родом от белоградчишкото село Горен чифлик. Днес живее в Белоградчик, активно участва в живота на пенсионерския клуб "Мадона", не спира да твори, да пише, да организира жените от клуба в различни мероприятия. Нейното желание от млада е било да учи и да получава все повече и повече знания. Обича да бъде сред приятели, да създава настроение и радост в себе си и околните, да танцува, да пее, да чете, да се движи. Самата тя се определя като голям турлашки инат. Този инат я спасява от сериозни болести. А любимото ѝ занимание е да търси родовия корен, да се рови в миналото, да възкресява древната памет, историческите събития, фолклорните  традиции от Северозапада. Дългият стаж като библиотекар в село Стакевци ѝ дава възможност да обикаля и да събира на терен песни и знания от възрастните хора. Така събира и издава книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо". Според нея турлаците са горди и трудолюбиви хора, изобретателни, веселяци и зевзеци, тоест хора, умеещи да се веселят и да се надсмиват над собствените си грешки и слаби страни със своя си хумор, характерен за турлашкия край.


Детството

"Родена съм в Горен чифлик. Аз съм едно дете, няма мъжко. Затова дядо ми ме научи на мъжките професии - да кова зайчарници, да се справям с лозе, да познавам гъбите и да ги готвя. Детството ми е било едно безгрижно детство. Баба ми беше много начетена. Казваше се Елена, аз на нея съм кръстена. Аз бях на шест годинки, когато тръгнах в местното училище като доброволка. Лятото събереме се, чакаме автобуса и отиваме в Стакевци на забава, това като ученичка в гимназията, след забавата – пеш обратно, спиме няколко часа и отиваме на бригада."

Образованието

"Мойта краста е това, че ми се учи. Дори на тия години, ако имам пари и сега щех да уча. От всяка област имам понятия и ми се иска да ги разширя."

Работата

"Обичам да се ровя и да търся миналото, корена. Това ме накара всеки ден взимах тетрадката и от баба на баба, и от дедо на дедо разпитвах, от всека област разпитвах. Но стакевченин за без нищо дума нема да ти каже. Връщат ме и ми казват: "Ако утре ми донесеш алвицу, че ти кажем“ и аз купувам, носим и записвам. Така че всичко, което ми е в краеведската книга, всичкото е истина, която съм я получила от местните хора."

Книгата "Изворен фолклор на турлаците от община Белоградчик и още нещо“

"Стакевци и Крачимир "орату", на кого се казва, че орати – на оратора, който умее да говори и знае какво да говори. Другите села – Праужда, Горен чифлик, Долен чифлик и Пролазница, Извоз там "вреву" – говорят. А в село Дъбрава "гълчуват" – силно говорят. Книгата – открих, че сме два вида турлаци. Приликата е, че използваме "у“. Но има и разлики – Стакевци и Крачимир казват на нея – "ю". А пък другите турлаци казват – "дю", "дюм". Открих, че ние турлаците сме тракийци трибали. Стакевци е национален музей на всички езици, на които се е говорило. Езикът на трибалите е този на турлаците."

Турлаците

"Аз съм на 100% турлакиня. Турлаците са много работни, много изобретателни, много неща сме дали на света и на България, веселяци са, зевзеци сме, което е най-доброто нещо, защото така си почиваме. Слагаме си и прекори."

Творчество

"Аз не съм завършила нито в Кеймбридж или Оксфорд как да си записвам мислите. Никога не съм се смятала за поет или писател. Предпочитам стиховете за любовта. Имам стихосбирка "Любов на теория“."

Здравето

"Мен ме боля, боля, боля. Откакто пих не по една лъжичка, не по една лъжица, а по един черпак "Майната му на проблемите“ сега нищо ми нема. Всичко е в ума на човек. Изкарах исхемичен мозъчен инфаркт. Това е инсулт и инфаркт едновременно. Дясната ръка и крак  не ги усещах. Турлашкият ми инат ми помогна да се движа. Обадих се на едно мое комшийче да ми купи кръстословица и химикалка. Захапвам химикала и пиша. Но за една седмица – душа на мъка – раздвижих си ръката. Сега крака – обадих се да ми донесе две игли и кълбо прежда. Влача крака и преда, влача крака и преда – за една седмица проходих."

Съвет

"Да се движат колкото може повече и да са спокойни. Мозъкът е по-важен от цигарите – казва д-р Чирков. Значи настроението на човек е важно за настоящето и бъдещето му. Повече смех, повече усмивки, повече радост. Ама няма, вкъщи не мога да си го направя. Ами има банкети, има клубове, тоя каже нещо, друг каже нещо, там има хоро, един танц. Да живей втората младост."

Свободното време

"До мен има плетка, има кафе, има цигари, има кръстословици, празни листя, химикалки, книга за четене. Редувам ги. Заболят ме очите да чета, почвам да плета, ама спирам това, почвам друго. Най-хубавата гимнастика за ума е решаването на кръстословици."

Пожелания

"Здраве, късмет и много, много, много любов!"


Вижте още

В „Музикална зона“ слушаме песни за Ана

На 9 декември се почита зачатието на Света Анна - майка на Богородица. Света Анна се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени.  По повод днешния Анинден ще разберем какво означава това име, какви са жените, които го носят и ще почетем празника с песни за Ана. Анна, Ана е едно от..

публикувано на 09.12.19 в 09:37

"Неделник" от 8 декември 2019 година

Честит 8 декември на всички студенти и на всички със студентски дух! Новият "Неделник" ви очаква. Преглеждаме старите вестници и отиваме в китната Жеглица . Там вчера отбелязаха една годишнина за която ни разказва госпожа Цецка Тодорова от местният пенсионерски клуб. Какво се случи там? Народното читалище "Никола Вапцаров" отпразнуваха с..

публикувано на 08.12.19 в 13:35

Туроператори: Туристите търсят преживявания, а не дестинации

Част от проблемите на българския туризъм са идентифицирани и на европейско ниво. Един от тези проблеми е свръхрегулацията. Това заяви в Берковица Ирина Найденова- зам.председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТА/. "И в Европа се отчита, че има свръхрегулация в областта на туризма. Пред..

публикувано на 05.12.19 в 16:44

Атанас Скатов- мисия "Чиста планета"

Атанас Скатов гостува тази вечер във Видин по покана на туристическо дружество "Бонония". Пред видинчани ще говори за своите постижения тази година и за замърсяването на планетата. "През 2016 и тази година бях на едни и същи експедиции. Само за три години трябва да знаете, че ледниците са коренно променени и са масово разтопени. От затоплянето на..

публикувано на 05.12.19 в 16:25

Доброволецът - важен за обществото (снимки + видео)

Oтбелязваме Международния ден на доброволеца , който за първи път се чества през 1985 г. по инициатива на ООН. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. По този повод на паркинга пред крепостта Баба Види във Видин се проведе пожаро-тактическо..

публикувано на 05.12.19 в 15:52

Показват най-добрите картини от пленери в Берковица

Изложба с творби от пленерите "Берковска пролет" е подредена в художествената галерия "Отец Паисий" в град Берковица. В залата за временно изкуство са показани 26 картини, които ще могат да бъдат разгледана до 5 януари, каза уредникът Валентин Герасимов: "Тук сме подредили една изложба "Най- доброто" от пленери, които се правят в Берковица..

публикувано на 04.12.19 в 16:10

Нарисувай си спокойствие

Арт-вечери на чаша вино събират хора от различна възраст и професия в уютно малко ателие във Видин. Идеята - с рисуване да се освободят от стреса. Тиха релаксираща музика изпълва кокетното ателие на видинската художничка Надежда Карамфилова - Нана . Чаши вино, стативи с бял лист и тубички с разноцветна боя допълват обстановката. Такива..

публикувано на 04.12.19 в 15:04